Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Eminence (2)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 20 januari 2005, 01:14
"Medio jaren negentig had ik eens een droom", vertelt Alan Wallace, gitarist van het metalgezelschap Eminence. "Ik zag mezelf op het podium staan en achter het drumpodium was met enorme letters 'Eminence' geschreven." Toen de Braziliaanse muzikant niet veel later een metalband formeerde was een bandnaam dus snel gekozen. Na een tweetal demo's en een MCD zag in 1999 het puike debuut 'Chaotic System' het levenslicht.Een plaat, waarop de vergelijkingen met stadsgenoten Sepultura - beide bands zijn afkomstig uit de stad Belo Horizonte - weliswaar niet van de lucht zijn, maar waarop eveneens een onmiskenbaar potentieel wordt verraden. In de vorm van 'Humanology' krijgt het debuut medio 2004 eindelijk een vervolg. Ondanks een vrijwel volledig gewijzigde line-up, zonder meer een logische volgende stap in Eminence's loopbaan.

Het woord is aan de heer Wallace, die allereerst uit de doeken doet wat de reden is voor de relatief lange periode tussen beide albums.


"Dat is vooral te wijten aan het feit dat in die periode, vanwege interne problemen, de samenstelling van de band vrijwel geheel is veranderd. Allereerst werd kort na de release van 'Chaotic System', bassist Jairo Guedz (ex-Sepultura) aangetrokken (als vervanger van Mark Scheen, red.). Daarna hebben we hier in Zuid-Amerika erg veel opgetreden. Niet alleen in ons thuisland, maar ook in landen als Colombia en Argentinïe."

"In Colombia hebben op het People Rock Al Parque Festival, één van de grootste festivals in Zuid-Amerika, voor maar liefst 150.000 mensen opgetreden. Verder hebben we in 2001 nog een Europese tour gedaan. Daarna dienden de volgende bezettingswisselingen zich aan. Drummer Andre Márcio (ex–Overdose) en zanger Wallace Parreiras kwamen de band versterken (ter vervanging van respectievelijk Adolfo Americano en Beto Ferris, red.)."

"Een groot van die vijf jaar is dus opgegaan aan de vele optredens, de bezettingswisselingen en het zoeken naar een geschikt label. Het materiaal op 'Humanology' is geschreven tussen 2001 en 2003. Tegelijkertijd waren we op zoek naar een label, waar we het album uit konden brengen. Die vonden we uiteindelijk in het Zwitserse Timeless Productions, waar we medio 2003 hebben getekend."

"In september hebben we in de USA gewerkt aan de opnames. Omdat Timeless aanvankelijk de nodige problemen had met hun distributienetwerk in Europa, heeft de release van 'Humanology' nog een paar maanden vertraging opgelopen. Zodoende is de plaat in Europa pas in september van vorig jaar uitgekomen."


Angst dat het publiek de band na vijf jaar vergeten zou zijn hebben de Brazilianen nooit gehad.

"Absoluut niet. In Europa bijvoorbeeld zijn we nog grotendeels onbekend, ondanks dat 'Chaotic System' door Diamond Productions in vijftien Europese landen is uitgebracht. Aan het overgrote deel van de Europese metalfans moeten we ons dus juist nog voorstellen."

"En aan de fans die ons al langer volgen laten we met 'Humanology' trots het vernieuwde Eminence zien. Eigenlijk is die tussenliggende periode alleen maar erg nuttig geweest. De komst van de nieuwe bandleden heeft de band niets dan goed gedaan. Bovendien hebben we in alle rust aan het materiaal voor 'Humanology' kunnen werken."

Voor de opnames heeft de band gewerkt met producer Neil Kernon, die eerder zijn naam verbond aan albums van onder meer Judas Priest, Queensrÿche en Peter Gabriel(!).

"In 1999 was ik in Amerika ter promotie van 'Chaotic System'. Ik heb die cd daar naar een aantal labels en producers gestuurd. Niet veel later ontving ik een e-mail van Neil Kernon. Hij was erg enthousiast over ons album en heeft toen aangeboden om ons volgende album te produceren. Vanzelfsprekend zagen we zo'n samenwerking wel zitten."

"Het enige probleem was dat we op dat moment geen platendeal hadden. Zonder financiële steun van een label was deze samenwerking namelijk niet mogelijk. We hebben toen afgesproken dat we, zodra we een deal zouden hebben, de plaat met hem zouden opnemen. Gedurende twee jaar hebben via mail en telefoon contact gehouden en in september van 2003 konden we dan eindelijk naar de USA overkomen voor de opnames."

Een geslaagd album, de samenwerking met de gerenommeerde producer Neil Kernon en een gezonde vechtlust ten spijt, is er na de release van 'Humanology' niet bijster veel gebeurd. Alan is dit slechts gedeeltelijk met me eens.

"Enerzijds hebben we een goed album uitgebracht en hebben de mazzel gehad met Neil Kernon te werken. Daarbij komt dat 'Humanology' wereldwijd op goede kritieken kon rekenen. Anderzijds schiet de promotie, van wezenlijk belang voor krijgen van meer naamsbekendheid, met name in Europa nogal tekort. Maar ik denk dat 'Humanology' weldegelijk een belangrijke stap in onze loopbaan is."


Het ligt voor de hand te denken dat de naam Eminence nogal eens verward wordt met de artiestennaam van ons aller Slim Shady (Eminem dus). Toch blijkt dit erg mee te vallen.

"Het scheelt natuurlijk dat wij muzikaal in een totaal andere hoek zitten. Trouwens, er zijn zelfs dingen die exact dezelfde naam hebben. Zo heb je in Zwitserland bijvoorbeeld een kaassoort met de naam Eminence en in Frankrijk is er een gelijknamig ondergoedmerk. Hier in Brazilië hebben we sowieso geen problemen met de bandnaam, temeer daar we al sinds 1995 patent hebben op het gebruik van de naam.

In september van vorig jaar heeft Eminence een deel van zijn Europese tour gecanceld, vanwege problemen met het agentschap dat deze tour op poten had gezet.

"Het contract dat we met hen hadden, hebben we beëindigd. Die deal heeft ons alleen maar veel tijd en geld gekost. Sometimes shit happens en onze deal met Hardebaran is daar een goed voorbeeld van. Voor onze aanstaande Europese tour (die dit voorjaar van start gaat, red.) werken we met een ander boekingsagentschap en deze keer gaat het gewoon door. Het opzetten van een tour is altijd riskant en ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Maar ik heb er wel een goed gevoel over."

"We hebben erg veel zin om naar Europa te komen. Voor Wallace, onze 'nieuwe' zanger, wordt dit zijn tweede tour en de eerste keer dat hij met ons naar Europa gaat. We zijn graag in Europa. Landen als Portugal en Spanje en met name Nederland. In 2000 hebben we met de band drie maanden in Sliedrecht gewoond. Sindsdien is Nederland in feite ons tweede thuis."

Gerco Zwiers

Website Eminence

Recensie 'Humanology'