Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Desensitised
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 12 januari 2005, 08:19
"Ik ben heel tevreden", antwoordt gitarist Susan Gerl resoluut op de vraag of zij met tevredenheid terugkijkt op het inmiddels driejarige bestaan van 'haar' band Desensitised. En waarom ook niet? Dat Desensitised anno 2004 nog immer 'up and running' is, lijkt op het eerste gezicht namelijk vanzelfsprekender dan het feitelijk is.
Al snel na de release van de MCD 'Thriving On Carnage' (2002) maakt het death/grindcollectief kennis met het fenomeen 'bezettingswisseling'. Er volgt een periode waarin het een komen en gaan is van bandleden. Medeoprichter en drummer Rutger Noy krijgt schoon genoeg van de stoelendans en stapt uit de band. Zanger Steven Vaassen heeft het zelfs helemaal gehad met 'het muziekwereldje' en houdt het ook voor gezien.

"Ontzettend frustrerend allemaal. Reden voor al die bezettingswisselingen is dat we steeds met mensen te maken kregen die niet genoeg interesse hadden in de muziek die Desensitised speelt, waardoor ze niet bereid waren de tijd en de moeite in de band te steken die nodig is. Deze mensen hadden duidelijk andere prioriteiten."

Hoe heb je de huidige line-up bij elkaar gesprokkeld?

"Jeroen Gelissen (bas) zit er nu het langste bij (sinds 2002, red.). In de muziekzaak waar hij werkt hingen we geregeld briefjes op met het bericht dat we op zoek waren naar een bassist. Daar heeft hij uiteindelijk op gereageerd. Via Jeroen trad in november van 2003 Martijn Sijmons (drums) toe tot de band. Vervolgens hebben we nog een tijd zonder vaste zanger gezeten. Dennis van Severe Torture was zo aardig om ons een tijdje uit de brand te helpen, maar we wisten dat hij niet zou blijven."

"Dennis wist echter dat Wilbert Janssen net gestopt was als zanger bij Defcon One. Ik heb ik hem toen meteen gemaild, en met succes. Een week later zat ie al bij ons in de repetitieruimte en drie weken later stond hij al met Desensitised op het podium! Sinds april 2004 hebben we dus eigenlijk voor het eerst een vaste en stabiele line-up en dat geeft een heel goed gevoel."

Aangezien jij de enige binnen Desensitised bent die ook op de MCD 'Thriving On Carnage' te horen was én omdat er niets wezenlijks is veranderd aan het bandgeluid, ligt het voor de hand te denken dat jij verantwoordelijk bent voor het schrijven van de muziek.

"Dat klopt."

Komt songmateriaal doorgaans tot stand op democratische wijze, of regeert Susan Gerl met IJzeren Hand?

"Haha, nee hoor. Dat gaat bij ons heel democratisch. Trouwens, ik denk dat de overige leden vaak allang blij zijn als ik weer met wat nieuws kom. Al moet ik zeggen dat er sinds de band een stabiele bezetting kent, een stuk meer input van de overige leden is en dat is super! Jeroen komt vaak met vette riffs aanzetten, die dan vaak weer perfect passen bij een stel riffs die ik heb. Daar bouwen we met de band vervolgens een nummer omheen."

"Of iemand neuriet bijvoorbeeld een riff, die we vervolgens uitwerken tot een volledig nummer. Natuurlijk zijn we het niet altijd met elkaar eens. Sommige riffs worden geschrapt. Soms met, soms zonder protest. Maar deze werkwijze bevalt ons prima. We hebben de afgelopen tijd behoorlijk wat nieuwe nummers geschreven, met het oog op ons komende full-length debuut en iedereen heeft daar zijn steentje aan bijgedragen."

Deze split met de Franse genregenoten Peach-Her is uitgebracht door het relatief onbekende Tsjechische undergroundlabel Grodhaisn. Hoe dat zo?

"Tja, iemand heeft ons daar toentertijd voorgedragen. Daarvoor had ik nog nooit van het label gehoord. Maar aangezien er destijds geen andere opties voorhanden waren, hebben we dit maar gedaan. Het probleem is dat Grodhaisn wordt gerund door slechts één persoon. Daarom lukt het hem keer op keer niet om zijn gemaakte afspraken na te komen. De afspraak was dat 'Bought Beauty' in januari van vorig jaar uit zou komen. Dat werd uiteindelijk juli. Terwijl op de site van Grodhaisn nog steeds alleen maar staat vermeld dat, als gevolg van problemen zijnerzijds, de releasedatum is verschoven. Verder doet hij vrijwel niets aan promotie. Wij willen met deze band echt graag een stap verder en worden zo natuurlijk gigantisch belemmerd."


Op mijn vraag of ze hun komende cd eventueel in eigen beheer zouden uitbrengen, antwoordde een bevriende muzikant (Ramses Shaffy? Nee, fout) me laatst: "Eigen beheer is doodsteek."

"Ja en nee. Het geld, of eigenlijk het gebrek daaraan, is het grote nadeel van een release in eigen beheer. Naast het feit dat vrijwel geen mogelijkheden tot distributie van je plaat hebt. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor zaken als promotie. Het grote voordeel is natuurlijk dat je de touwtjes zelf in handen hebt."

"Met het eenmanslabel Bleeding Hemorrhoids (lekker dan, red.) hadden we voor de release van 'Thriving On…' best een goede deal. We zorgden zelf voor de promotie en kregen een hele berg cd's. Ik heb toen zelf zo’n honderd stuks naar diverse bladen en e-zines gestuurd. Overal doken toen recensies van die plaat op. In tegenstelling tot 'Bought Beauty', die ik bijna nergens besproken zie."

Zoals de albumtitel 'Bought Beauty' al impliceert, nemen jullie stelling tegen cosmetische chirurgie en de bijbehorende industrie, die enkel gericht is op het streven naar het zogenaamde 'perfecte uiterlijk'. Wat is het precies dat jullie daar zo aan tegenstaat?

"Alle teksten van 'Bought Beauty' zijn geschreven door Steven. We zijn inderdaad tegen de hele schoonheidsindustrie en al die TV-programma’s als 'Make me beautiful' en 'Extreme makeover'. Het is belachelijk dat mensen bereid zijn zó te ver gaan in hun streven 'mooi' te willen zijn."

In die context moeten we ook het artwork bekijken. Maar bij het zien van die onttepelde boezems denk ik alleen maar: "au!"

"Dat treft. Het moet namelijk ook juist die 'au-reactie' opwekken. En blijkbaar doet ie dat prima. Wel merk ik dat bepaalde mensen ons omwille van deze hoes vrij snel in de goregrindhoek stoppen. Maar het artwork slaat weldegelijk op de albumtitel. We moeten hier natuurlijk niet te ver in doorschieten en dat zijn we ook niet van plan. Zo kan ik je verzekeren dat het artwork van 'Virus Of Violence' er totaal anders uit zal zien."


Waarmee Susan doelt op het eigenlijke debuut dat Desensitised voornemens is binnenkort op te gaan nemen.

"Er komen dertien tracks op het album en de videoclip die we opgenomen hebben voor de track 'Black Gold' (afkomstig van 'BB', red.). We zullen voor de opnames wederom gebruik maken van de PIT studio in Weert, waar ook 'BB' is opgenomen. Maar we willen ditmaal wel een andere sound. Achteraf gezien zijn we namelijk niet zo tevreden over dat van 'BB'. Vooral het drumgeluid."

"Deze plaat laten we, in tegenstelling tot onze vorige releases, wél masteren. En wel in de Duitse Stage One studio door Andy Classen (o.a. Callenish Circle, Dew-Scented, Occult, red.). Aan de stijl van Desensitised zal opnieuw weinig tot niets worden gesleuteld. Het enige aanwijsbare verschil met ons werk tot nu toe is dat de nieuwe nummers wat langer zijn uitgevallen en wat meer solo's bevatten."

"Aanvankelijk waren we inderdaad van plan om tegen het eind van dit jaar met de opnames aan te vangen en nu alvast een promo op te nemen. Maar waarom zouden we niet gewoon meteen het album op gaan nemen, in plaats van opnieuw waardevolle tijd te verspillen. In principe is het songmateriaal in kannen en kruiken, op ongeveer drie tracks na."

Het zoeken is dus nog naar een label om jullie aankomende album bij onder te kunnen brengen. Je moet toegeven dat jullie timing ronduit belabberd is.

"De tijd dat je nog een tape met een gekopieerd hoesje kon opsturen is definitief voorbij. Tegenwoordig moet je al in een fatsoenlijke studio zijn geweest en het hele artwork en zo voor elkaar hebben, waarna je je nog in je handjes mag knijpen als een label interesse toont."

"Rond de tijd dat we 'Bought Beauty' uitbrachten, waren er diverse geďnteresseerden, die aanvankelijk dolenthousiast waren. Wanneer het er echter op aan kwam en de plaat uitgebracht moest gaan worden, trokken ze zich om financiële redenen terug. Lullig natuurlijk. Maar desondanks hebben we goede hoop."

Als je nu de balans opmaakt van drie jaar Desensitised. Ben je dan een te spreken over waar je anno 2004 met de band staat?

"Ik ben heel tevreden. We hebben toch maar mooi twee MCD's uitgebracht, een videoclip opgenomen (voor de track 'Black Gold', door Lowlife Media, red.)en veel opgetreden, zelfs met Arch Enemy en Pungent Stench, twee van onze favoriete bands. Én we gaan binnenkort alweer de studio in voor het opnemen van ons debuut. Nee, ik denk dat we heel tevreden kunnen zijn. Vooral op het laatste jaar, maar ook zeker op die twee daarvoor."

Gerco Zwiers

Website Desensitised

Recensie 'Bought Beauty' (split met Peach-Her)Recensie 'Thriving On Carnage'