Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dεεth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Single Bullet Theory
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 9 december 2004, 22:01
Het verwijt dat recensenten eigenlijk het liefst zelf op een podium zouden willen staan, maar uit pure frustratie over het uitblijven daarvan, besloten hebben om dan maar beroepsmatig zoveel mogelijk bandjes af te gaan zeiken, is er een die met name gebezigd wordt door bands, die negatieve kritieken voor de kiezen krijgen.

Nou, zo bont willen de leden van Single Bullet Theory het nog niet maken. Wat niet wegneemt dat zij niet erg te spreken zijn over de reacties, die hun tweede album, 'Behind Eyes Of Hatred', van de wereldwijde metalpers heeft gekregen. Dit blijkt wanneer ik bassist Bill Mez en gitarist Matt Difabio vraag naar hun mening over de in mijn ogen ietwat lauwe respons die het album ten deel is gevallen. Om het ijs te breken, zullen we maar zeggen.

Bill: "De meeste reacties zijn inderdaad gematigd positief. Ik ben daar eerlijk gezegd behoorlijk verbaasd over. Naar mijn mening hebben we namelijk weldegelijk een uniek geluid. Ik vermoed dat veel mensen onze muziek niet kunnen waarderen, omdat het teveel afwijkt van de 'normale heavy sound' waar de meute vandaag de dag mee worden volgepropt. En vergeet bovendien niet dat een recensie slechts een opinie van een enkel persoon is."

Matt: "Ik vind het opmerkelijk dat veel recensenten het feit dat we niet in een hokje passen als een minpunt bestempelen. Is dat niet juist een positieve eigenschap? Ik sta voor de volle honderd procent achter onze sound. Wij zijn als band een stuk beter in het maken van muziek dan een hoop van die reviewers zijn in het schrijven van recensies."

Bill: "Wat trouwens niet in ons voordeel heeft gewerkt is dat we aan een erg klein budget gebonden waren. Helaas kunnen wij het onszelf niet veroorloven om twee maanden in de studio te bivakkeren, om zodoende net zolang aan het geluid te kunnen sleutelen tot het helemaal tiptop klinkt. Met een ruimer budget hadden onze songs een stuk krachtiger kunnen klinken, daar ben ik van overtuigd. Op onze optredens krijgen we in de regel overigens erg goede reacties."

Klein budget of niet, voor de productie hebben jullie wel gitarist James Murphy (Death, Obituary, Testament etc.) weten te strikken.

Bill: "Toen wij bezig waren met de opnames van ons debuut 'Route 666', bood een vriend van de band ons aan om de vocalen in zijn studio op te nemen, met en deze vriend bood ons aan dat we, als we dat wilden, de vocalen in zijn studio mochten opnemen, met hulp van James Murphy. Hij werkte op dat moment namelijk met James aan een bepaald project. Eenmaal aan het werk, stelde James voor om ook de mix van de plaat voor zijn rekening te nemen. Die samenwerking is naar volle tevredenheid verlopen."


"Gelukkig was hij tevens de porren voor het produceren van 'Behind Eyes Of Hatred'. Wederom hebben we erg prettig samengewerkt. James, die ons enorm heeft gemotiveerd en alles uit de kast heeft gehaald om nog betere muzikanten van ons te maken. James is een bijzonder gedreven persoon en een echte vakman, met oog voor detail. Ondanks ons beperkte budget heeft hij fantastisch werk geleverd. Samen met Matt heeft hij veel tijd besteed aan het perfectioneren van de gitaarsolo's. Hij heeft zelfs twee gitaarsolo's voor het album aangeleverd. Ook schonk hij veel aandacht aan de vocalen."

In de aanloop naar deze plaat, rommelde het wat in de bezetting. Allereerst vertrok gitarist Doug Rush.

Bill: "Doug kreeg op een gegeven moment te kampen met de nodige persoonlijke problemen. Om een lang verhaal kort te maken, was het voor hem beter om de band te verlaten. Het was geen makkelijke beslissing en ondanks dat we elkaar nog regelmatig zien, missen we hem enorm als lid van SBT. Doug zal altijd een goede vriend van ons blijven."

In de persoon van Carlos Alevez was een geschikte vervanger snel gevonden.

"Carlos νs een en al ritme, als een machine. De energie die ontstaat wanneer Matt (Difabio, gitaar/zang, GZ) en Carlos samenspelen, is iets dat we nog nooit meegemaakt hebben. They feed off each other. Door zijn toetreding is de band een stuk strakker en krachtiger gaan klinken."

Het volgende probleem dient zich aan, wanneer drummer Johnny vrij plotseling zijn biezen pakt. Zodoende is 'Behind Eyes Of Hatred' ingespeeld door een tweetal gasten. Meest prominente van die twee is natuurlijk King Diamond-drummer Matt Thompson.

Bill: "We hebben enige tijd terug het voorprogramma verzorgd tijdens een tour van King Diamond. Tijdens die tour ontdekten we wat deze man allemaal in huis heeft. Hij is een goed geschoolde muzikant, die met enorm veel verschillende muziekstijlen uit de voeten kan. Tijdens die tour zijn we min of meer vrienden geworden. Hij stelde voor om in de nabije toekomst eens iets samen te gaan doen."

"Toen dus onze toenmalige drummer Johnny besloot de band te verlaten, korte tijd voor we de studio in wilden gaan voor de opnames van dit album, was Matt de eerste aan wie we dachten. Hij was meteen erg enthousiast en wilde graag meewerken. Laten we echter Jason Dunkerly niet vergeten, die de overige tracks heeft ingespeeld. Matt Difabio en hij hebben in het verleden samen in de band Preface gespeeld. Jason is zonder meer een begenadigde drummer, die we op deze manier de gelegenheid wilden geven om mee te werken aan een internationale release."

"Hij zag echter geen kans om onze vaste drummer te worden, gezien het feit dat hij al in een andere band actief was. Wel stelde hij ons voor om Jay Horvath eens te polsen. Dat leek hem namelijk wel een geschikte kandidaat. Toen we hem eenmaal aan het werk zagen, was het ons als snel duidelijk dat hij onze nieuwe drummer moest worden."


Voor jullie label Crash Music Inc. is Single Bullet Theory prioriteit nummer een. Dat lijkt me geen onprettig gevoel.

Bill: "Dat voelt inderdaad geweldig. Dankzij Crash Music Inc. wordt ons album uitstekend gedistribueerd. Ook is het hun verdienste dat onze videoclip bij 'Murder Machines' gedraaid wordt op MTV's Headbanger's Ball. Het is geen enorm groot en invloedrijk label en op veel terreinen zijn ze eigenlijk aan handen en voeten gebonden. Desalniettemin doen ze werkelijk alles wat binnen hun vermogen ligt, om ons voort te helpen en dat waarderen we enorm."

Bij het horen van de bandnaam denkt menigeen waarschijnlijk allereerst aan de gelijknamige theorie over de moord op John F. Kennedy in 1963.

Bill: "De bandnaam is inderdaad een verwijzing naar die gebeurtenis, maar dat is niet de enige betekenis, die het voor ons heeft. Het idee erachter is in feite dat ιιn moment of gebeurtenis je leven voorgoed kan veranderen. Bovendien bekt het lekker."

Over presidenten gesproken, hoe denken jullie over de herverkiezing van George W. Bush?

Matt: "De gedachte aan nog eens vier jaar George W. Bush in het Witte Huis verontrust me. Het was een bedroefde dag, die tweede november. Ik verwacht dat Bush ons land in een economische crisis zal storten, enkel en alleen om zijn eigen plannen uit te kunnen voeren. De hele wereld lacht ons uit, maar Bush trekt zich totaal nergens iets van aan. Hij is zo ongelofelijk onverschillig, onwerkelijk gewoon."

Bill: "Binnen de band ben ik feitelijk de enige die het gevoel heeft dat de Verenigde Staten 'in the long run' beter af is met Bush. Zonder allerlei politieke onderwerpen aan te halen, die naar mijn mening niet thuishoren in een muziekinterview, ben ik van mening dat wanneer je ergens in gelooft, je daar in moet volharden. Ongeacht wat anderen daar van vinden."

Gerco Zwiers

Website Single Bullet Theory

Recensie 'Behind Eyes Of Hatred'


MP3 'Retribution'