Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dεεth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Leaves' Eyes
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 december 2004, 03:55
'What doesn't kill you, makes you stronger', het zou zo maar eens de lijfspreuk kunnen zijn van Liv Kristine, de Noorse zangeres die in augustus van vorig jaar, na tien jaar trouwe dienst, plotseling op straat gezet wordt door Theatre Of Tragedy. Al snel besluit ze dat zwelgen in zelfmedelijden geen optie is en vol goede moed richt ze haar blik weer op de toekomst. Met de hulp van manlief Alexander Krull, tevens frontman van het Duitse Atrocity, wordt besloten een nieuwe, gotische metalband op poten te zetten.
En waarom zou je stad en land afstruinen, op zoek naar geschikte muzikanten, als je een groepje prima musici 'just around the corner' tot je beschikking hebt? Zodoende bestaat de nieuwe band, gedoopt tot Leaves' Eyes, naast Liv Kristine, uit de voltallige bezetting van Atrocity. Niet veel later debuteert de groep, met de conceptplaat 'Lovelorn' (Napalm).

Alvorens daar dieper op in te gaan, gaat Liv Kristine eerst nog een keer terug naar die bewuste dag in augustus, 2003, waarop ze plotsklaps ontdekt dat ze niet langer deel uitmaakt van Theatre Of Tragedy'.

"Ik ben door de band vooraf niet op de hoogte gebracht van het besluit mij te ontslaan en heb het zelf ook via de media moeten vernemen, via hun site nota bene. Toen ik op een avond wat aan het rondsurfen was op het net, stuitte ik bij toeval op een nieuwsberichtje op de Theatre Of Tragedy-website, waarin mijn vertrek werd aangekondigd."

"Ik schrok me werkelijk kapot toen ik het las, want dit kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel. In eerste instantie dacht ik dat het een slechte grap was. Ik verwachtte dat elk moment de telefoon kon gaan en dat een van de bandleden me schaterlachend zou vertellen dat het maar een geintje was. Maar dat gebeurde dus niet."

Begrijp ik dus goed dat je een jaar na dato nog steeds in het duister tast omtrent de redenen van jouw gedwongen vertrek?

"Inderdaad. Ik zou willen dat ik het je kon uitleggen, maar ik heb tot op de dag van vandaag nooit enige vorm van uitleg of verklaring van hun kant ontvangen. Ik heb sindsdien zelfs helemaal niets meer van de band gehoord. Dat doet pijn, helemaal als je vervolgens een interview met Hein (Frode Hansen, drummer van Theatre Of Tragedy, GZ.) leest, waarin hij kosten noch moeiten spaart om mij flink af te zeiken. Een held op sokken is het. Als hij zoveel problemen met mij had, had hij op z'n minst het lef kunnen tonen me daar persoonlijk mee te confronteren. In plaats van me op zo'n ontzettend laffe manier proberen neer te sabelen."

Heb je er nadien wel eens over gedacht om de muziekwereld permanent achter je te laten?

"Er zijn momenten geweest dat ik er serieus over dacht om een ander beroep te kiezen en om helemaal te stoppen met zingen. Al had dat niet altijd te maken met mijn ontslag bij TOT. Toen ik langzaamaan herstelde van de klap, besefte ik me dat het weliswaar tijd was om het roer rigoureus om te gooien, maar wιl in de muziek."

"Om door te kunnen gaan met mijn leven, moest ik dit hoofdstuk definitief afsluiten. Ik besloot me voortaan nog alleen nog maar te focussen op de toekomst en op het realiseren van mijn voorgenomen plannen en dromen. Ik moest de draad van mijn leven weer oppakken, hoe moeilijk dat aanvankelijk ook leek. Zo ontstond langzaam het plan om een compleet nieuwe band te vormen."

Die gedoopt wordt tot Leaves' Eyes en naast jou, wordt gevormd door de gehele Atrocity-bezetting.

"Het leek me altijd al geweldig om met de mannen van Atrocity samen te werken. Naast het feit dat ik getrouwd ben met Atrocity-zanger Alexander, zijn ook de overige leden van de band al jaren goede vrienden van me en het zijn ook nog eens briljante muzikanten. Het idee om samen iets op te zetten speelde al langer. Het onderwerp is wel eens ter sprake gekomen, maar meer ook niet."

"Tot een jaar geleden. Ik had het concept voor 'Lovelorn' geschreven en heb hen gevraagd of zij er muziek bij wilden componeren. Toen is Leaves' Eyes dus feitelijk geboren. Al voordat ik met mijn voorstel kwam hadden Chris en Tosso trouwens samen al een drietal nummers geschreven, bestemd voor een nader te bepalen side-project. Toen ik de nummers hoorde was ik er meteen verliefd op!"


De Noorse vocaliste laat weten dat 'Lovelorn' handelt rond een drietal thema's en dus valt onder het kopje 'conceptalbum.'

"Allereerst is er gedeelte waarin ikzelf de hoofdrol speel, in de gedaante van een klein meisje. Als een kind bezing ik de liefde die ik voor mijn vaderland Noorwegen voel ('Norwegian Lovesong' en 'Return To Life'). Tenslotte wordt een liefdesrelatie tussen een drietal personages beschreven. Een jonge man verliest zijn vrouw en grote liefde, nadat zij zichzelf middels verdrinking van het leven berooft. Een zeemeermin, de derde persoon, zorgt er uiteindelijk voor dat de twee geliefden met elkaar worden herenigd."

"Tenslotte verhaalt het album over een droom die ik als kind eens had. Ik was toen in slaap was gevallen op een plek in het bos, waar ik als kind altijd graag speelde. Deze drie thema's heb ik in de teksten zo goed mogelijk proberen te verbinden tot een sluitend geheel. De tien tracks op het album vormen in feite de tien hoofdstukken van het totale concept dat 'Lovelorn' heeft. De albumtitel betekent kort gezegd: 'verloren zijn in de liefde'. Het is de emotionele ballast, waar de mannelijke personage, die ik zonet beschreef, voortdurend mee zeult."

Terugkijkend op hun eersteling, overheersen gevoelens van trots en tevredenheid in de gelederen van de Noors/Duitse gothic-agglomeratie.

"There is so much of me on the album! Ten tijde van het opzetten van het tekstuele concept van 'Lovelorn', was ik zwanger. Mijn zwangerschap was een onbeschrijfelijke, prachtige ervaring. De wetenschap dat zoiets prachtigs en unieks in mijn lichaam groeide vond ik fantastisch. Dat hoor je terug op het album. Ik wilde met dit album een deel van mijn geluk overbrengen op ons publiek."

Je zult toe moeten geven dat Leaves' Eyes momenteel niet bepaald de enige gothic metalband is, die aan de welbekende weg timmert, om maar eens een understatement van stal te halen. Vind je dat jullie muziek zich voldoende onderscheidt van het gros van jullie doorgaans getalenteerde concullega's?

"Door pers en publiek is mij verteld dat de muziek van Leaves' Eyes veelal lieflijk en warm klinkt en licht van karakter. Daarmee onderscheiden we ons van een hoop soortgenoten, die vaak juist agressiever of duisterder klinken. Ook ben ik van mening dat mijn stemgeluid onze muziek iets eigens meegeeft. Ik ben een totaal andere zangeres dan Tarja van Nightwish of Sharon van Within Temptation. Trouwens, alle leden van Leaves' Eyes hebben al meer dan tien jaar muzikale ervaring. Dat zegt ook wel iets over de kwaliteit die je van ons kunt verwachten, lijkt me."

Gerco Zwiers

Website Leaves' Eyes

Recensie 'Lovelorn'