Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Amplifier
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 8 november 2004, 22:40
Eerder dit jaar werd ik in positieve zin verrast door het titelloze debuut van het Engelse Amplifier. De experimentele stoner grunge die zich op deze plaat openbaart is van een heel hoog niveau. En interessant genoeg voor een nadere introductie. Vanuit een schijnbaar aangeboren en kinderlijke tegenzin komt het uiteindelijk toch tot een goed gesprek met Neil Mahoney (bas) en Sel Balamir (gitaar/zang).Sel blijkt niet in een erg goede bui te zijn, volgens Neil. Niet verwonderlijk dus dat Neil het voortouw neemt in het gesprek. Allereerst licht hij het ontstaan van de band toe.

Neil: " Wij waren ontzettend verveeld door wat er op muzikaal gebied om ons heen gebeurde. Om die reden hebben de band in 1998 opgericht. Ik werkte in een muziekwinkel en was heel erg toe aan een verandering in mijn leven. Misselijk van het luisteren naar steeds maar weer dezelfde muzikale rotzooi bedacht ik me dat ik zelf maar eens iets moest gaan doen op muzikaal vlak."

"In mijn tijd bij die muziekwinkel was Sel een vaste klant. Tussen al die godvergeten lui was hij een van de weinigen die ik niet haatte, hehe. Op een dag kwam hij langs en speelde me op zijn gitaar een stuk van het nummer ‘Motorhead’ voor. Ik voelde direct de 'klik' waar ik al zo lang naar op zoek was. Toen hij me daarna vroeg om samen met hem nummers te gaan schrijven kon ik dat aanbod niet afslaan. Het is de slechtste beslissing die ik ooit heb genomen haha."

Sel: We denken niet echt na over de muziek die we maken. Net als een oog, dat bestudeert zichzelf ook niet. Het maakt ons niets uit hoe men onze muziek noemt. Als ik toch iets zou moeten zeggen over onze stijl, dan zou ik zeggen dat we prog/death/rock/grunge/surf/soul/metal maken."

Neil: "We weten natuurlijk zelf wel wat voor muziek we maken, daarom is het voor ons niet zo interessant om erover te praten wat voor label we aan onze muziek zouden moeten hangen. Al vind ik het wel interessant hoe anderen onze muziek zien. Ik denk zelf dat Sel onze muziek zonet zeer accuraat beschreef, al zou ik het zelf in een andere volgorde plaatsen. Ik hoorde van iemand de omschrijving 'math-rock'. Nou, díe omschrijving vind ik eigenlijk wel cool."

"We lezen ook veel vreemde vergelijkingen, hoor. Eigenlijk gebeurt dat keer op keer. Veel journalisten zeggen dat we op de band The God Machine lijken, terwijl ik pas een jaar geleden voor het eerst wat van die band hoorde. Tool was ook zo eentje. Voordat ik bij de band kwam had ik nog nooit van Tool gehoord. We zijn gewoon door heel veel verschillinde stijlen beïnvloed: jazz, klassiek, blues, pop, techno, het zit allemaal in onze muziek. Sommige invloeden zijn alleen wat oppervlakkiger dan andere. Over de teksten kunnen we al helemaal weinig zeggen, ook voor onszelf zijn ze erg vaag haha!"

Sel: "We zijn wel heel erg trots op het feit dat ons album bij Music For Nations is uitgekomen. Het is dan ook ontzettend klote dat MFN inmiddels niet meer bestaat. Ik denk dat onze toekomst er echter wel goed uitziet. Platenlabels maken de band niet. Dat denken ze zelf wel, maar dat is niet zo. Ik denk sowieso dat de muziek industrie zich op dit moment in hetzelfde stadium bevindt als het Romeinse rijk in haar laatste dagen."

Neil: "Ja, maar toch is het weer een einde van een tijdperk in het rockwereldje. Ik bedoel, er zijn nu echt geen fatsoenlijke rocklabels meer. Normaal gesproken denk ik nooit zo na over de muziekindustrie. Maar als ik er nu zo over nadenk: I think we're fucked!"

Neil:"Ik zou iedereen willen zeggen dat ze nu moeten stoppen met downloaden! Ga verdomme iets nuttigs doen. Richt een bandje op, ga muziek schrijven, zoek een vriendinnetje. Ik bedoel, ga buiten voetballen of zo, ga genieten van de zon! Iedereen zit maar achter zijn PC spelletjes te spelen, muziek te downloaden, of pornosites te bekijken. De wereld gaat naar de klote en wanneer ze ons komen halen, kunnen we ons niet verzetten. 'Like sitting ducks!' Maar mij krijgen ze niet, godverdomme. Want ik ben lekker buiten, in plaats van dat ik met mijn kameraden zit te chatten over waar ze de nieuwste game- cheats kunnen vinden! Ach, ik heb eigenlijk ook niet echt iets tegen downloaden, hehe."

Marco van der Velde

Website Amplifier

Recensie Amplifier