Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 4 februari 2003, 20:04
Voor de death metalrevival aan het eind van de jaren negentig is waarschijnlijk het Amerikaanse doodsmetalen gezelschap Nile nog wel het meest verantwoordelijk. Zij gaven met hun eerste twee releases voor het kleine Visceral, maar vooral door hun twee full-length releases voor het toonaangevende Relapse-label (Amongst the Catabombs of Nephren Kha en Black seeds of Vengeance) een volledig nieuwe draai aan een genre dat bijna aan elkaar leek te hangen van clichés.Zij worden sindsdien door menigeen gezien als de vaandeldragers van de moderne death metal. Ook zijn zij voor tal van (Amerikaans klinkende) death metalbands een rijkelijke bron van inspiratie. Maar waarschijnlijk is hun gebruik van Egyptische invloeden en dito temathiek nog wel het meest unieke aan dit gezelschap. Op 16 december deed de metalkaravaan onder de naam X-Mass metalfest ons kouwe kikkerlandje aan en ondanks de misschien geringe nieuwswaarde liet ik een kans om met zanger en songwriter Karl Sanders een face to face-gesprek te hebben niet aan mijn neus voorbijgaan.

Karl, hoe gaat deze tour tot nu toe en kunnen jullie een beetje opschieten met de rest van de bands op de bill?

Nou, eigenlijk gaat het tot nu toe extreem goed. De enige band die problematisch was in de omgang was Kreator, maar die zijn van de tour afgestapt.

Hoe zijn jullie trouwens ooit op het idee gekomen om al die Aziatische en vooral Egyptische invloeden te mixen met zulke brute death metal? Toch een redelijk ongebruikelijke mix.

Ach ja, dat is nou eenmaal de muziek waar ik naar luister. Als je naar mijn cd-collectie kijkt zie je daar zowel muziek uit het oude Egypte en Azië als death metal. Daarnaast luister ik ook naar black metal en oude metal. Het is dus gewoon de muziek waar ik zelf naar luister. “It’s already mixed up in my head”. Als je daar dag in dag uit naar luistert, gaat het op een bepaald moment gewoon hand in hand.

Hoe kijk je zelf terug op het laatste album, Black seeds of Vengeance?

Dat album is gemaakt in een erg moeilijke periode. Onze drummer was geblesseerd en er waren veel interne problemen in de band. Eigenlijk mogen we blij zijn dat dat album er überhaupt gekomen is. Het was een erg zware bevalling, maar nu is het er wel. Ik hou van die songs en ik heb onwijs veel zin in het volgende album!

Jullie hebben onlangs een tour door de States gemaakt als voorprogramma van Cradle of Filth. Dat betekende waarschijnlijk spelen in grote zalen, maar voor een iets ander publiek. Hoe was de reactie?

Dat waren inderdaad grote zalen, maar het publiek was ongeveer fifty-fifty verdeeld. Zowel black als death metalfans waren aanwezig. Ik heb het gevoel dat het meer naar elkaar toetrekt. Het zal je zelf ook wel opgevallen zijn dat er bij de huidige tours ook altijd wel een aantal black metalbands op de bill staan. That way, everybody comes together. We all drink beer together and we are all metal!”

Is het vertrek van bassist Chief Spires een gemis voor Nile?

Nope! Integendeel. Ik ben blij dat hij weg is. Chief wil graag een popstar zijn en Nile is nu eenmaal geen popbandje. Wij zijn metal, dus ik ben blij dat ie pleite is.

Had hij een belangrijke rol in het schrijfproces of was hij ‘just a bassplayer’?

Not even that.

Op jullie site is te lezen dat Tony Laureno de nieuwe vaste drummer van Nile is, maar zal bassist John Vesano ook permanent deel uit gaan maken van de bezetting?

Dat ligt er een beetje aan. Moeten we even afwachten. Het hangt van hem af. Als hij gewoon al het werk doet wat er gedaan moet worden en zijn best doet om de nieuwe songs in te studeren, zie ik geen problemen. Als hij dat verrekt; mazzel. Maar dat komt hopelijk wel goed.

Daaruit kan ik dus afleiden dat jij de voornaamste songwriter bent.

Ja, ik maak de demo’s thuis in mijn eentje. Daar doe ik ook erg goed mijn best op. Vervolgens geef ik het aan de jongens en zij werken hun stukken uit. Dallas daarentegen heeft wel een aantal nummers geschreven. Dat vind ik ook een goede zaak. Dallas is een hele sterke en getalenteerde songwriter, vocalist and a fucking amazing guitarplayer! Hij heeft drie nieuwe songs geschreven. Namelijk Excecration Text, River God en Invocation To Sadicious Heresy.

Tot nu toe zijn de Egyptische invloeden een steeds belangrijkere rol gaan spelen in jullie muziek. Is dat ook wat we van het komende album kunnen verwachten?

Yep. Wat niet wil zeggen dat hij softer zal uitvallen. Het zal wel zo vreselijk lomp en bruut zijn. “It’s gonna smack you down!”

Wanneer kunnen we het nieuwe album in de winkels verwachten en spelen jullie al nieuwe nummers live?

We gaan de boel in februari opnemen en we hopen het tegen het begin van de zomer klaar te hebben. Nee, we spelen nog geen nieuwe songs live. Niemand zou ze herkennen, dus wat is het nut ervan? Voordat Black seeds of Vengeance uitkwam hebben we wel een aantal tracks van dat album live gespeeld, omdat de mensen al zo lang op nieuw materiaal moesten wachten. Ditmaal spelen we de nieuwe songs gewoon als het album uit is.

Kunnen jullie trouwens leven van Nile?

Bijna, net niet helemaal. Ik werk bijvoorbeeld part-time in een warenhuis.

Nu even iets totaal anders. Wat vind je van de populariteit van de zgn. nu metalbands en denk je dat die populariteit een positieve invloed kan hebben op de interesse voor extremere metalgenres?

Haha! Dat is een goeie vraag! Het zou best kunnen, maar ik heb echt een schijthekel aan nu metal. Nu metal can burn in hell! Als je als jong mannetje van de Backstreet Boys, naar Slipknot en vervolgens naar Morbid Angel gaat luisteren juich ik dat alleen maar toe en kan het een belangrijke stap zijn, maar nu metal als kunstvorm is echt rotzooi.

Ik vernam onlangs dat Dark Funeral in principe wel met een band als Slipknot zou willen touren. Is Nile in voor een dergelijke tour?

Hmmm… ja, ik zou het wel doen, maar alleen om een reden, namelijk dat we dan echte metal zouden laten horen aan mensen die daar nog nooit van gehoord hebben en dat is alleen maar een goede zaak.

Nu even iets van huishoudelijke aard; spelen jullie nog nummers van “Festivals of Atonement” en "Bringer of War”? En dan vooral mijn favoriet "The black hand of Seth".

Ja, we spelen nog wel een aantal nummers van die platen, waaronder “The black hand of Seth”. Die spelen we vanavond trouwens niet, aangezien we vanavond eerder op de bill staan en dus minder tijd hebben. We speelden hem eerder in deze tour wel, maar toen stonden we hoger op de bill en hadden we dus een langere setlist. Vanavond spelen we ongeveer drie kwartier.

Iets over dat nummer trouwens. In dat nummer komt de zin voor: “You will drink the black sperm of my vengeance”. Is er een connectie tussen die zin en de titel van het laatste album?

Oh, dat is een goeie vraag. “The black hand of Seth” is natuurlijk al een behoorlijk oud nummer. We zaten op een bepaald moment – na het uitkomen van Nephren Ka- in de oefenruimte en we hadden het over het schrijven van nieuwe songs en over een eventuele albumtitel. Toen riep een van ons ineens: ”Je moet het noemen: You will drink the black sperm of my vengeance!”. Dat vond ik sowieso te lang en black sperm op een cd hoesje is ook niet echt een goed idee. We hebben toen een beetje gebrainstormd en toen hebben we er uiteindelijk de huidige titel van gemaakt. Daar kon iedereen zich wel bij neerleggen, haha. Er is dus inderdaad een duidelijke link tussen dat nummer en de albumtitel.

Wat zijn momenteel je favoriete death metalbands?

Krisiun! Yeah!

Oké, dat was kort, maar krachtig. Laatste vraag dan. Wanneer kunnen we Nile weer in Nederland zien spelen?

Na het uitkomen van het nieuwe album komen we weer deze kant op. Waarschijnlijk rond september, oktober. Als het album in de vroege zomer uitkomt gaan we eerst in de U.S. toeren, daarna een aantal zomerfestivals, waaronder misschien (Duitse) Wacken, maar alleen als ze ons genoeg betalen, haha. Daarna is er een tour door Europa aan de beurt.

Gerco Zwiers