Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Herod
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 september 2004, 04:00
Ondanks dat alle leden van de huidige bezetting voorheen deel uitmaakten van hardcore-gerelateerde bands (Union, Dead To The World, Policy 187 en The Control), kwam volgens drummer Mike Jeffers de keuze om eind 2000 met hun nieuwe band Herod de metalen weg in te slaan, niet uit de lucht vallen. "We zijn allemaal opgegroeid met metal, dus we dachten: why not?"
En inderdaad, waarom ook niet? Op ‘For Whom The Gods’ zet het Amerikaanse Herod namelijk een reeks prima metaltracks neer, die doordrenkt zijn van hun helden Metallica, Megadeth en Pantera (‘A New Hope’). Met een zanger die meer dan eens doet denken aan Chris Holmes van Paradise Lost en gitaarmomenten die je doen terugverlangen naar de tijd dat er clips van Alice In Chains en Soundgarden 'prime time' werden uitgezonden op MTV. Opmerkelijk genoeg verschijnt deze plaat via het Duitse Lifeforce, dat nou niet meteen het eerste label is dat je te te binnen schiet, tijdens het beluisteren van deze warme en rockende metalplaat. Drummer Mike Jeffers geeft tekst en uitleg.

“Voorheen waren we enkel actief in hardcorebands en we wilden wel eens wat anders. We zijn allemaal opgegroeid met metal, dus we dachten: why not? De beslissing om metal te gaan spelen wil niet zeggen dat we hardcore zat zijn of iets dergelijks, integendeel. Het was gewoon tijd voor iets nieuws, dat is alles.”

Daarna maakt Mike van de gelegenheid gebruik om het volgende misverstand uit de wereld te helpen.

“In onze beginjaren werden we geregeld omschreven als een metalcoreband, maar dat klopt dus niet. Herod is altijd een metalband geweest, maar omdat wij hiervoor allemaal actief waren in hardcorebands en omdat onze vorige zanger schreeuwerige vocalen gebruikte, werden we door menigeen gemakshalve in het metalcore-hoekje geduwd. Sinds de komst van zanger Judah Nero klinken we, vanwege zijn heldere vocalen, weliswaar een stuk melodieuzer, maar het is niet zo dat we pas sinds zijn toetreding metal spelen.”

Sterker nog, afgezien van zanglijnen en teksten was zijn bijdrage aan deze plaat miniem.

“Het materiaal voor deze plaat is voor het grootste deel al in 2002 geschreven. We hebben zelfs de pre-productie nog met onze vorige zanger gedaan. Daarna kwam Judah pas in beeld. Mijns inziens zit er dan ook niet zo gek veel verschil tussen ons vorige album ‘Execution Protocol’ en deze. De enige verschillen zijn de melodieuze zang en het feit dat we met de jaren hoorbaar betere muzikanten zijn geworden.”

Kijk je tevreden terug op de opnames, met name met nieuweling Judah Nero aan boord?

We hebben dit album is tussen september en november van 2003 opgenomen in de Tough Guy Studios in Lewiston, New York, samen met producer Mike Hatalak. De opnames zijn nagenoeg vlekkeloos verlopen. Alleen Judah had iets meer tijd nodig dan op voorhand was ingepland. Omdat dit zijn eerste album met ons is, wilde hij er iets speciaals van maken, hij wilde ons materiaal echt een eigen touch meegeven. Die extra tijd hebben wij hem dus zonder morren gegeven. Verder nam het mixen en masteren behoorlijk veel tijd in beslag.”

Gezien jullie bandgeluid dat onmiskenbaar metal is, lijkt het (voornamelijk) hard- en metalcorelabel Lifeforce niet de meest voor de hand liggende keuze.

“Stefan (Luedicke, hoofd van Lifeforce, GZ.) is al een hele tijd een bekende van de band. De meeste leden van Herod kennen hem al uit de tijd dat onze vorige bands nog actief waren. Ten tijde van onze demo’s hebben hem meteen benaderd met de vraag om ons te tekenen. Destijds zag hij dat, gezien de kwaliteit van ons materiaal, niet zitten. Maar toen we op een gegeven moment met gedegen materiaal op de proppen kwamen, kon hij ons niet meer weigeren en heeft hij ons een contract aangeboden.”

“Dat een band als de onze tekent bij Lifeforce kan voor sommigen misschien onlogisch overkomen. Maar ik kan je zeggen dat het voor ons allerminst zo voelt. Wij zijn liever een metalband op een hardcorelabel, die opvalt tussen zijn labelmates, dan dat we op een metallabel ondergesneeuwd worden door hun reeds bestaande bestand metalbands.”

“Lifeforce heeft wat betreft de promotie van ‘For Whom...’ breed ingezet. Zij richten zich zowel op de hardcore- als de metal-georïenteerde media. Zo breed mogelijk dus. Lifeforce doet echt zijn stinkende best voor ons en probeert ons overal aan de man te brengen. Tot nu toe zijn de reacties die we uit beide ‘kampen’ krijgen, overwegend positief te noemen. Natuurlijk zitten er ook de nodige negatieve recensies bij, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Je kunt moeilijk iedereen tevreden stellen.”

Heb je het trouwens een beetje naar je zin gehad op jullie recente tour met labelmates Fear My Thoughts?

“Die tour was geweldig. We hebben voor een erg divers publiek opgetreden. En van zowel metalheads, als hardcore- en punkfans kregen we een erg positieve reactie. Bovendien zijn de jongens van Fear My Thoughts te gekke gasten. Mede dankzij hen is deze tour zo soepel verlopen. Verder lijkt het ons te gek om een Europese tour op te zetten. Tegen het eind van dit jaar doen we een uitgebreide tour door de VS. Vervolgens is het de bedoeling om in het voorjaar van 2005 met een nieuw album te komen, waarna we hopen de oversteek naar Europa te kunnen maken.”

Ten slotte, hoe ver reiken de ambities van Herod?

“Wij willen van muziek ons beroep maken en zijn bereid om daar alles voor te doen wat nodig is. Als mensen ons daarom sellouts noemen, dan moet dat maar. Al kan ik die mensen vertellen dat ze maar beter aan ons kunnen wennen, want we zijn van plan om heel lang mee te gaan.”

Gerco Zwiers

Website Herod

Recensie 'For Whom The Gods Would Destroy'