Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Throneaeon
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 24 december 2002, 17:10
Door het enorme aanbod van prima death metalalbums is het onvermijdelijk dat je bepaalde platen gewoon over het hoofd ziet. Het vorig jaar verschenen album ‘Neither of Gods’ van de Zweedse death metalformatie Throneaeon is zo’n plaat. Een kwalitatief hoogstaand death metalproduct, in het straatje van Morbid Angel en Vader. Ogenschijnlijk lijkt de nieuwswaarde zeer gering zo lang na de debuutrelease, maar er is genoeg gaande in het Throneaeon kamp. Zo is drummer Roger Sundquist onlangs uit de band gestapt en is de band na het vertrek bij Hammerheart druk op zoek naar een nieuw label. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan nieuwe songs voor het tweede album. Reden genoeg dus om even contact op te nemen met de heren. Bassist Andreas Dahlstrom en zanger/gitarist zijn mijn virtuele gesprekspartners.Op jullie site las ik dat jullie een pauze hebben ingelast. Stilte voor de storm?

“Yep, waarschijnlijk wel. We hebben een hectische herfstperiode in het vooruitzicht. Er komen een aantal tours aan en natuurlijk het tweede album. Zodoende leek het ons een goed idee om een aantal weken vrij te nemen.”

Een van de oprichters van de band en drummer Roger Sundquist heeft besloten de band te verlaten om zich meer te kunnen focussen op zijn familie. Is het een zware taak om een geschikte vervanger voor hem te vinden en hebben jullie al een aantal kandidaten?

“Ja, dat wordt inderdaad een lastige taak. Zijn techniek en kundigheid zijn uniek. Daarnaast is het drumgeluid erg belangrijk voor Throneaeon. Het verscherpt de indruk die de muziek maakt. We hebben één of twee kandidaten in gedachten die auditie komen doen, maar we zijn er niet zeker van dat een van hen echt in staat zal zijn om de plek achter de drumkit over te nemen van Roger. De toekomst zal het uitwijzen.”

Ik heb begrepen dat jullie op zoek zijn naar een nieuw label. Verloopt de samenwerking met Hammerheart niet meer naar tevredenheid of is het contract gewoon afgelopen?

“Wilko, die voorheen bij Hammerheart werkte is al heel lang een goede vriend van de band.

Al sinds hij zijn eigen Fadeless Records begon. Hij zag ons spelen op een festival in 1999. Hij werkte toen bij Hammerheart en het leek hem cool om ons een contract aan te bieden. Na alle aanbiedingen naar aanleiding van onze mini-cd (‘Sardonic Wrath’ GZ) te hebben bekeken, zijn we met hem en dus met Hammerheart in zee gegaan, omdat ze ons een goede deal boden en omdat we volledig vertrouwen in het label hadden. Na de release van ‘Neither of Gods’ vertrok Wilko bij Hammerheart en voelden wij ook dat het tijd was om verder te gaan. We waren niet zo tevreden over de samenwerking met Hammerheart, nadat Wilko was vertrokken. We zijn nu dus op zoek naar een nieuw label en toekomst ziet er wat dat betreft zonnig uit.”

Zijn jullie al bezig met nieuw materiaal en wanneer kunnen we het tweede album van jullie verwachten?

“Jazeker, we hebben al weer een hele zooi nieuwe nummers geschreven. We hebben verdomde hard gewerkt aan het vinden naar een goede mix van brutaliteit en zwaarte. We willen tien tracks schrijven en daar kiezen we vervolgens de acht beste uit. Een aantal titels zijn: “To Forever Be", "Not of Their Standards", "Above the Heavens High", "With Might and Main" en "Blackwinged". We boeken waarschijnlijk ergens tussen december en februari de Underground Studio (de studio waar ook het debuut is opgenomen. GZ) en hopelijk ligt het nieuwe album dan tegen het voorjaar in de winkels.”

Wat kun je me vertellen over de nieuwe nummers?

(Deze schuif ik even door aan Tony)

Tony: Om je een kleine indruk te geven, het nummer ‘To Forever Be’ is onze meest heftige song. Zwaar en langzaam met een depressief intro. Een erg indrukwekkend nummer. ‘Not of their standards’ heeft een vette groove in het eerste stuk om vervolgens los te barsten in pure razernij. Dit nummer heeft ook een zeker melancholisch gevoel over zich. ‘Het nummer ‘Blackwinged’ is onze favoriet. Het betreft een ballad. Het nummer gaat over het zwarte schaap zijn van je familie of van de samenleving. Over mensen die je een slechte naam bezorgen, alleen omdat ze een hekel aan je hebben.”

Jullie veranderen het bandlogo. Waarom is dat? Ik vind het er wel cool uit zien.

“Ja, tegen een witte achtergrond ziet hij er best oké uit, maar tegen een zwarte of bewerkte achtergrond ziet hij er veel te vaag uit en is het haast niet te lezen. (Wat is daar mis mee op een death metalhoes? GZ) We willen een logo dat je op elke achtergrond kunt gebruiken dat altijd in your face is, als je begrijpt wat ik bedoel.”

Op jullie debuutalbum ‘Neither of Gods’ hoor ik invloeden van Vader en Morbid Angel terug. Kun je je daar in vinden?

“Onze invloeden zijn eigenlijk Slayer, Deicide, Entombed en Morbid Angel, dus ja en nee. Het is nooit ons doel geweest om te klinken als Vader en zij zijn ook niet echt een inspiratiebron voor ons. Ik hoor deze vergelijking vaker en kan me er wel iets bij voorstellen.

Natuurlijk is onze muziek ‘gekleurd’ door de bands waar we zelf al jaren naar luisteren.

Daaruit halen we de beste elementen en mixen die vervolgens met onze eigen emoties en creëren zo de ultieme soort metal dat wij zelf graag horen of live zien.”

Het materiaal klinkt meer Amerikaans dan Zweeds. Mee eens?

“Ja, tot op zekere hoogte, maar je hoort ook duidelijk onze Zweedse roots. Of het Zweeds of Amerikaans klinkt, heeft volgens mij ook veel te maken met de productie, maar we houden erg veel van een hoop Amerikaanse death metalbands, dus het kan best dat we daar wat van weg hebben. Ik heb niet het idee dat onze muziek makkelijk in een hokje te duwen is, maar toch doen de critici het altijd. Wij maken haatdragende muziek met een hoop duistere agressie!”

De band heeft ook meegewerkt aan de productie van het debuut. Welke leden van de band betreft het en vanwaar die keuze?

“We hebben het niet helemaal zelf gedaan, want de studio engineer is altijd aanwezig om ons te helpen en ons bij te staan. Maar wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk betrokken te zijn bij het gehele proces, dus ook de productie, mastering en mixage van het album. Alle bandleden zijn daar in meer of mindere mate bij betrokken.”

Dus het is niet slechts een geldkwestie?

“Zoals ik al zei, het heeft alles te maken met controle. Wij willen niet het risico lopen dat iemand anders onze kunst verneukt. Alle bandleden nemen juist vrij van hun werk gedurende de opnamesessies, dus het kost ons eerder geld dan dat we eraan verdienen.”

Jij bent verantwoordelijk voor het artwork van de cd, die er lekker duister uit ziet. Ben je tevreden met het resultaat?

“Ja, ik denk dat ik daar wel tevreden mee ben. Ik word alleen soms wel behoorlijk pissig als ik de hoes vergelijk met origineel, want de hoes is wel iets bleker uitgevallen dan het origineel. Maar het ziet er wel professioneel en evil uit. Persoonlijk vind ik het duistere aspect het meest interessant.”

Hoe waren de reacties op het debuut wereldwijd?

“De reacties zijn heel erg goed, maar over de promotie zijn we minder te spreken. Wij hebben bijvoorbeeld nooit een press-package gekregen van Hammerheart. Van alle recensies die ik heb gelezen, waren er twee niet positief, dus dat stelt niks voor. Binnenkort zal ik onze site even flink updaten met een hele zooi recensies van ons album. Ik zou je niet precies kunnen vertellen hoeveel stuks we verkocht hebben, want we hebben daar niet al te vaak informatie over gekregen van Hammerheart. Het laatste wat we vernomen hebben is dat hij 4000 keer verkocht is.”

Bedoelen jullie met de albumtitel ‘Neither of Gods’ geen keuze tussen goden of geen keuze tussen goed en kwaad?

“Ik geloof in wat Anton Lavey zei, dat elke man zijn eigen goden creëert. (Volgens mij is hij niet de eerste die dat beweerde, maar oké.) Daarom zou ik niet weten waarom ik andere goden zou moeten volgen. Geen enkele god! Het nummer ‘Neither of Gods’ hebben we geschreven, toen een aantal Christelijke lieden ons probeerden te beschadigen. Een aantal zinnen uit dat nummer zijn: ‘proclaim your christ descended, we laugh at your attempts, take of what’s before us, but you are neither of gods.’ Onze teksten op het album ‘Neither of Gods’ passen in een grotere en oudere religie, dus een grote vuist in het gezicht voor iedereen die ons iets probeert op te dringen. I am my own god!”

Wat betekent de bandnaam voor jullie?

“Throne’ symboliseert ieder mensenleven en de wereld om zich heen. ‘Aeon’ staat voor de eeuwigheid, waarin het verkeert. Wij bedoelen ermee dat de troon toebehoort aan het individu en dat de troon stand houdt tot in eeuwigheid. (Amen GZ) De tekst van het nummer ‘Strength of the Flesh’ geeft goed weer hoe wij dit zien en geeft je een kijkje in onze wereld.”

Zweden barst bijna uit zijn voegen van de prima (death) metalbands. Wat maakt Throneaeon zo speciaal?

“Volgens mij is er geen enkele band die klinkt als Throneaeon. Maar je moet natuurlijk wel iets dieper gaan om dat te ontdekken. In mijn oren hebben we een speciaal geluid. Sommige mensen vergelijken ons met Deicide, Morbid Angel, Vader of Malevolent Creation, maar wij zijn niet zo maar een death metalbandje. Dit is religie, maar wel eerlijke religie. Voor mij is Throneaeon heel speciaal, want wij maken de muziek waar we het meest van houden. We geven niks om trends, spelen zonder compromis, duistere en agressieve death metal. To create from the heart and not from the brain.That is what makes a band special.”

Kunnen we jullie binnenkort nog in Nederland verwachten?

“Ik hoop het wel. We hebben nog niks geboekt, maar hopelijk gaan we binnen nu en een maand of zes toeren door Europa en dan komen we natuurlijk ook naar Nederland. We waren vorig jaar nog in Nederland met Benediction en dat was echt te gek! Als ik ooit ga verhuizen, dan ga ik in Nederland wonen!”

Wat zou een perfecte tour package voor jullie zijn?

“We hebben er met onze vrienden van Vomitory en Deranged over gehad om een Europese tour te gaan doen, dus een maand op pad met die twee bands zou zeker garant staan voor een memorabele tour. That would be the ultimate Swedish death metal package to pillage and plunder Europe with!”

Gerco Zwiers