Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Borknagar
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 24 augustus 2004, 23:13
De mannen van Borknagar beukten zich in de jaren negentig van de vorige eeuw al door de nodige lagen metaal heen. Na de langste pauze tussen twee albums in de geschiedenis van Borknagar, is de nieuwe plaat eindelijk een feit. Deze zesde langspeler vormt nu de kroon op het gehele oeuvre en is toepasselijker wijs tot 'Epic' gedoopt.
Het eindresultaat kwam niet zonder horten of stoten, want wederom was de bezetting van de band voor enkele maanden onzeker en heeft drummer Asgeir Mickelson uiteindelijk een dubbele taak op zich genomen door bassist Tyr te vervangen.

“Ja dat klopt, Tyr zou in juli vorig jaar de baspartij inspelen, maar hij was verhinderd vanwege persoonlijke omstandigheden. Dus hebben we hem van zijn taken ‘verlost’ wat de band betreft. We hebben de totale opname een half jaar moeten uitstellen omdat hij nog steeds niet in staat was om de opnamen te voltooien."

"In de studio zelf stonden we ook voor een hoop uitdagingen, zoals een versterker die opeens zoek was toen we wilden beginnen met opnemen. Al met al hadden we te kampen met een hoop technische problemen. Het was net alsof er een vloek rustte over de hele opnamesessie. Alles wat fout kon gaan, ging op de een of andere manier ook fout (Oystein laat een grimmig lachje ontsnappen). Maar het album is eindelijk uit en that´s cool.”

Hoe was het om na drie jaar weer samen te werken met Borge Finstad, die ook jullie vorige plaat 'Empiricism' produceerde?

“Hij is een goede vriend, een goede muzikant en ook nog eens een goede studiotechnicus. Hij weet dus wat wij als band verwachten. We hebben altijd onze albums zelf geproduceerd. We weten wat we willen en op de een of andere manier doen we het gewoon, maar we hebben ook enige hulp nodig van mensen die weten hoe de gitaren of de drums moeten klinken. Borge is de perfecte man voor ons.”

Nog een ander mogelijk obstakel voor de band: zanger Vintersorg’s solo project is ook behoorlijk succesvol. Veroorzaakt dat nooit problemen voor Borknagar?

“Over het algemeen niet. Geen van beide bands is dusdanig groot dat er het hele jaar getoerd moet worden, of in de studio moet worden doorgebracht. Zóveel tijd neemt het nou ook weer niet in beslag. Er is altijd wel iets gaande; een interview doen of voorbereiden voor een opname, maar het limiteert geen van ons om andere dingen te doen zoals zij projecten. Vintersorg is altijd honderd procent gefocust op beide bands, dus het veroorzaakt geen problemen.”

Tijdens het beluisteren van 'Epic' vroeg ik me al af wat er in de biografie bedoeld werd met de term ‘post black metal’. Is dit de term die jij zelf ook zou willen gebruiken ter omschrijving van jullie muziek?

“Om eerlijk te zijn kunnen dat soort dingen me echt niet meer schelen. Labels en journalisten vragen ons hoe we onze muziek omschrijven en dat is nou precies mijn punt:‘we call it music.’ We hebben altijd geprobeerd om het stereotype te ontwijken. We doen ons ding en dat is stijgt ver uit boven genretyperingen als black metal, death metal, trash metal of hoe je het ook maar wil noemen. Dus toen Century Media mij opbelde en vroeg hoe ze de muziek moesten noemen, heb ik gezegd: noem het maar zoals je wilt, I don´t care! (lacht) Ik wil gewoon de muziek maken, dat is alles. De rest laat ik over aan de luisteraar.”

Het moet dus af en toe lachwekkend zijn hoe recensenten jullie hopeloos in een hokje proberen te krijgen. Ik neem aan dat je het als een compliment beschouwd wanneer ze daar jammerlijk in falen?

“Absoluut, want dat is wat we altijd proberen te bereiken. Ik wil muziek maken die onmogelijk te beschrijven valt. De enige beschrijving zou de bandnaam moeten zijn. Ik wil niet onderdeel zijn van een typische black of death metal band. Ik wil iets doen dat totaal uniek is. Luister bijvoorbeeld naar een band als Iron Maiden. Dat luister je één keer en dan weet je: dát is Iron Maiden. Hetzelfde heb ik met Pink Floyd. Nu probeer ik niet te zeggen dat wij op hetzelfde niveau spelen, maar dat is de filosofie achter de band. Muziek maken die uniek is, iets bijzonders."

"Dus ja, ik beschouw het als een compliment, maar ik zie een hoop verschillende meningen. Sommigen noemen onze muziek black metal, de andere weer viking- of trash metal. En ik heb dan zoiets van: oké… (grinnikt) Het is best interessant om te zien hoe verschillende mensen naar onze muziek kijken, maar muziek is gebaseerd op emoties. Er bestaat geen standaardnorm om emoties in onder te verdelen, ik bedoel maar dat het in mijn persoonlijke leven net zo is. Het is heel moeilijk om emoties in woorden te vertalen en daarom heeft muziek mijn aandacht.”

Je teksten zijn overigens behoorlijk filosofisch. Zie je jezelf als een filosofisch of misschien spiritueel persoon?

“Ik ben niet echt spiritueel. Sommige mensen denken dat ik heel religieus ben, maar dat ben ik helemaal niet. Ik ben daarentegen absoluut filosofisch ingesteld en ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er speelt achter de horizon. Het nieuwe album is dan ook behoorlijk filosofisch, waarschijnlijk het diepzinnigste werk dat ik ooit heb gemaakt. Bijvoorbeeld het tweede nummer op Epic, ‘Traveller’ gaat over verschillende uitgangspunten van filosofie. Existentiële vraagstukken zijn erg belangrijk voor mij. Het is mijn manier van expressie en ik heb er plezier in.”

In overweging nemend dat Borknagar begon als black metalband, voel je nog steeds verwantschap met het genre en luister je er nog wel eens naar?

“Daar moet ik heel eerlijk over zijn in dit geval. Er ligt absoluut metal op mijn weg, maar in de laatste vijf jaar heb ik bijna geen black metal meer geluisterd. Ik weet ook niet echt wat er gaande is. Ik zie een heleboel bandjes als paddestoelen uit de grond schieten, maar ik heb er de muzikale interesse niet echt voor. In mijn dagelijks leven luister ik naar wat er bij mijn stemming past."


"Het is niet meer zo dat ik alleen maar naar black metal luister en daar al mijn inspiratie vandaan haal. Wat me overigens wel bevalt van de metal scene, is de meer progressieve en experimentele kant. Ik ben echt niet geïmponeerd door bands die steeds maar weer hetzelfde album uitbrengen en proberen te kopiëren wat Bathory en Venom 20 jaar geleden al hebben gedaan. Eerlijk gezegd vind ik het een en ander best wel true, zoals het werk dat Darkthrone uitbracht halverwege de jaren negentig, dat is geweldig. Het is alleen not my cup of tea. Hardcore black metal was tien jaar geleden true, maar nu is het alsof de herhaalknop constant wordt ingedrukt. Op de dag dat ik mijzelf begin te herhalen stop ik er mee.”

"De voorgaande vragen gingen wat dieper in op jouw persoonlijke beleving. En terecht, want Borknagar is dan ook jouw muzikale ‘kind’. De meeste bandleiders zijn tevens zangers. Waarom trakteer jij de luisteraar zelf niet op de vocalen?

“Ehm… nou, ik heb nou niet echt een killervoice (lacht). Ik zie mezelf niet als zanger en ik ben helemaal geen type voor een frontman. Ik weet het niet, het liep nu eenmaal zo. Het enige zangwerk dat ik ooit heb gedaan was in mijn vorige band Molested. Ik deed wat grommen, maar dat was het. Ik kan geen cleane zang voortbrengen, ik ben totaal geen zanger, dus no way.”

Wat vind je overigens van de groeiende trend in het downloaden van muziek? Er zijn immers genoeg mensen die 'Epic' al van het internet hebben geplukt.

“Ja, het kan me eigenlijk niet zo veel schelen. Ach, we zouden waarschijnlijk een paar albums meer verkopen als niemand het zou downloaden, maar ik vind het veel belangrijker dat mensen de kans krijgen om naar de muziek te luisteren. Het gaat mij niet om geld en het verkopen van zoveel mogelijk platen. Het is veel simpeler, het gaat om de poging mensen te bereiken. Als iemand het album wil downloaden is het wat mij betreft prima. Bovendien zijn er ook mensen die het album juist wel kopen nadat ze het hebben binnengehaald met hun PC.”

Wat vind je überhaupt van het internet als medium?

“Vergeleken met vijftien jaar geleden is het natuurlijk best handig. Je verstuurt een e-mail en in diezelfde seconde is het al aangekomen. Ik deed nogal veel aan tape trading en dan duurde het soms wel een maand voordat je eindelijk iets kreeg. Het enige vervelende van het internet vind ik de onpersoonlijkheid. Op het internet heeft iedereen een valse naam en behoorlijk uitgesproken meningen en ik zie iemand liever 'face to face'. Als je me iets te vertellen hebt over mijn muziek, dan waardeer ik het wanneer je het recht in mijn gezicht zegt en niet achter een valse naam. Ik hou niet echt van die virtuele wereld.”

Liggen er al plannen voor een nieuw album?

“Het nieuwe album is een jaar geleden al geschreven, maar we zitten nu in het proces van het arrangeren van de zanglijnen, de riffs, noem maar op. We zijn ook bezig met een akoestisch album. Dat is echt iets waar we al een paar jaar mee in ons hoofd rondlopen. Het is een zijsprong, maar het is wel heel gaaf om uit te proberen, aangezien alle muziek van Borknagar met een akoestische gitaar wordt geschreven. Het zou dus cool zijn om een paar nummers te doen in hun oorspronkelijke versie. We hebben vooralsnog geen concrete releasedatum of verdere plannen, maar we hebben al wel wat nieuw materiaal en we willen kijken hoe dat gaat uitpakken.”

Tot slot, komen jullie binnenkort nog naar Nederland?

“Ook wat betreft geldt dat we nog geen concrete plannen hebben. Op dit moment richten we ons eigenlijk alleen maar op het maken van muziek. we zijn bezig met meerdere nevenprojecten. zelf ben Ik samen met zanger Vintersorg bezig met een project. Eigenlijk richten we ons dus meer op het schrijven van nieuw materiaal, maar we gaan zeker live en dan komen we ook naar Nederland. Misschien volgend jaar, we zullen zien.”

Femke Maaswinkel

Website Borknagar

Recensie 'Epic'