Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Napalm Death (1)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 4 augustus 2004, 23:34
Napalm Death wordt door velen gezien als een van de onbetwiste grondleggers van het inmiddels wereldwijd verspreide grindcoregenre. Dit stelletje herrieschoppers is al actief sinds 1982, toen nog onder de naam Civil Defence. Niet veel later werd de band omgedoopt tot Napalm Death, waarna in 1987 het vermaarde debuut 'Scum' verschijnt. Een kleine dertig tracks in iets meer minuten, die gezamenlijk een opgestoken middelvinger vormden, gericht naar alles wat zelfs maar rook naar melodie.Tevens bleek hun intense spervuur een probaat middel om al hun veelal politiek gekleurde standpunten en ideeën de wereld in te schreeuwen. 'Scum' vormde het startschot voor een lange en succesvolle carrière. Dat echter ook dit grindcollectief schatplichtig is aan een hoop bands weten zij zelf maar al te goed. Na een tiental studioplaten te hebben uitgebracht, besluit de band reeds in 1999 om hun grote voorbeelden te eren, middels een zes tracks tellende EP, bestaande uit covers, die de vleiende titel 'Leaders Not Followers' meekrijgt. Voor herhaling vatbaar, zo concluderen de Napalmers al snel. Zodoende is vijf jaar na dato 'LNF Part 2' een feit.

Nieuwbakken broodheer Century Media pakt de promotie ervan groots aan en laat frontman Barney naar het hoofdkantoor in Duitsland komen om aldaar zo'n beetje de ganse Europese (metal)pers te woord te staan. Zodoende hangt ondergetekende op een vroege donderdagavond met een enthousiaste Barney aan de telefoon voor een gesprek over de totstandkoming van 'LNF Pt. 2' de parasieten van de muziekindustrie en niet te vergeten, The Flintstones.

"Ik ben hier voor drie dagen en heb al een hele rits interviews achter de rug. Hoeveel? Volgens mijn schema in totaal bijna honderd. Dat zijn er inderdaad behoorlijk wat, maar ik bekijk dat alleen maar positief. Het betekent namelijk dat er veel belangstelling is voor Napalm Death en er weer veel over ons geschreven gaat worden. Ik heb sowieso geen hekel aan het doen van interviews, hoor. Ik mag altijd graag een praatje maken. Bovendien is dit de eerste keer in jaren dat een release van ons eens fatsoenlijk wordt gepromoot. De labels waar we voorheen meer werkten, hebben het wat dat betreft altijd flink af laten weten."

In tegenstelling dus tot Century Media, die het tweede deel van 'Leaders Not Followers' uitgebreid onder de aandacht brengt. Een album waarop Napalm Death zijn favoriete bands covert en laat zien waar deze Britten de mosterd hebben gehaald.


Waren het op de EP uit 1999 slechts een zestal tracks die door de Napalm-mangel werden gehaald, ditmaal zijn dat er niet minder dan negentien. Maar volgens de praatgrage frontman zijn er nog steeds ontelbaar veel nummers die op hun verlanglijstje staan.


"Er zijn wel honderden tracks die we nog graag zouden willen coveren. De 80's, onze 'influential era', is wat dat betreft een onuitputtelijke bron. We zijn destijds zonder al te veel verwachtingen begonnen aan 'LNF Part 1'. Onterecht zo bleek, want de plaat sloeg juist heel erg aan. Bovendien merkten we tijdens de opnames hoeveel plezier we hadden in het spelen van al die te gekke nummers. Toen hebben we eigenlijk vrijwel direct besloten dat we hier in de toekomst een vervolg aan zouden geven."

"Vanzelfsprekend wilden we dat niet te snel doen. Kort na dat eerste deel al een tweede deel zou wat teveel van het goede zijn geweest. Om die reden zijn we niet eerder dan vorig jaar begonnen aan de opnames, zodat dit tweede deel nu ruim vijf jaar later verschijnt."

De uiteindelijke tracklist is op een volstrekt democratische wijze tot stand gekomen, aldus Barney.
"Een aantal opnames stammen nog uit de vorige coversessies. Materiaal dat we toen niet hebben gebruikt, maar waar we wel tevreden over waren. Daarnaast hebben we per persoon ongeveer vijftien tracks uitgekozen. Na veel wikken en wegen hebben we daar vervolgens dertig tracks uit geselecteerd waarmee we de studio zijn ingegaan."

"Het vervelende was echter dat we, omwille van tijdgebrek, uiteindelijk een dikke tien tracks hebben moeten schrappen. Mede daarom kun je er zeker van zijn dat er in de toekomst tevens een 'LNF Part 3' zal komen. Dat zal niet eerder zijn dan over een jaar of twee, maar hij komt er zeker."

Toch is het een behoorlijke diverse lijst geworden.

"Ja, dat was ook precies de bedoeling. Alle leden van Napalm Death zijn verzot op punk, hardcore en metal. Dat zijn ook altijd de belangrijkste ingrediënten van Napalm Death geweest. Om die reden hoor je zowel een gestoorde band als Siege voorbijkomen, maar ook het meer gesofisticeerde en doordachte werk van bijvoorbeeld Kreator ('Riot Of Violence', GZ). Ik denk dat die diversiteit het album extra interessant maakt voor onze fans."

Hoe zijn de reacties van de bands die jullie tot op heden gecoverd hebben?

"De reacties die we hebben gehad zijn overwegend positief. De bands Raw Power, Pentagram en Repulsion vonden onze bewerking van hun track echt te gek. Het grappige van de cover 'Nazi Punks Fuck Off' (Dead Kennedys) is dat Jello Biaffra (frontman, Dead Kennedys, GZ) óns juist vroeg of we die track wilden coveren. Het is dus niet zo verwonderlijk dat hij dik tevreden was met onze versie."


"Van Death hebben we nooit een reactie gehad. Het ging toen namelijk al heel slecht met Chuck (Schuldiner, wijlen zanger/gitarist Death, GZ), dus logischerwijs hadden die jongens op dat moment wel andere dingen aan hun hoofd. Van de bands die op dit deel aan bod komen, hebben we nog geen reacties gehad. Daar is het nu ook nog te vroeg voor, aangezien dit album pas over een maand verschijnt en de promo's net rondgestuurd zijn. Natuurlijk hopen we dat ze het tof vinden. Maar zo niet, dan niet, even goede vrienden."

Jullie laatste studioalbum, ‘Order Of The Leech’, dateert uit 2002. Waarom hebben jullie er niet voor gekozen om gewoon een nieuwe plaat uit te brengen?

"We hadden dit album vorig jaar al opgenomen en lag dus al een tijdje op de plank. Daarom wilden we deze plaat hoe dan ook eerst uitbrengen. Maar aan een nieuw album wordt hard gewerkt. De beide gitaristen binnen de band (Mitch Harris en Jesse Pintado) schrijven het gros van de muziek en die twee hebben alweer een redelijk aantal nieuwe tracks geschreven."

En hoe zijn die nieuwe tracks?

"They are fast as hell, man! We hebben nog niet zo bijster veel nieuw materiaal, maar de lijn van snelle, extreme songs zoals op onze laatste twee albums te horen was, wordt consequent doorgetrokken op de nieuwe, maar dan nog een versnelling hoger. Als alles volgens plan verloopt, zal die nieuwe plaat om en nabij februari 2005 verschijnen."

De nodige negatieve ervaringen met platenlabels in het verleden, was in 2001 de aanleiding voor de albumtitel 'Enemy Of The Music Business', tevens het adres van de band’s website. Barney kan zich er nog steeds kwaad over maken

"Laatst bijvoorbeeld, ik sprak een oude bekende, die al jaren een Napalm Death-fanzine runt. Hij vertelde me dat hij via ons toenmalige label tevergeefs een interview met ons had proberen te regelen. Bij Earache werd hem namelijk verteld dat wij geen interviews wilden geven en sowieso niet op contact zaten te wachten. Complete bullshit, want wij hebben zoiets nooit gezegd. Op zo'n moment voel je je als band flink genaaid, dat kan ik je wel vertellen."


"In deze business zitten zoveel ratten. Graaiers die enkel en alleen geld aan je willen verdienen en geen poot uitsteken om je op wat voor manier dan ook te helpen of tegemoet te komen. In de loop der jaren hebben wij wel de nodige smeerlapperij meegemaakt. We zijn diverse malen tegengewerkt en opgelicht door sluwe zakenmannetjes. Het lijkt wel op dergelijke types erop kicken om een ander te besodemieten, of zo."

"Daardoor hebben we echter wel geleerd waar we voor moeten uitkijken, zodat dergelijke dingen ons nu niet meer kunnen gebeuren. Wat Century Media betreft hebben we echter niets te klagen. Ze doen erg hun best voor ons. Wat, zoals al zei, alleen al blijkt uit de hoeveelheid promotie die zij aan dit album wijden. Deze mensen zijn oprecht en proberen ons niet te belazeren."

Aangezien jullie website al sinds eind februari niet meer is ge-update, lijkt het fanzine 'Twisting The Knife' momenteel de voornaamste bron van informatie aangaande Napalm Death.

"Twisting The Knife is het initiatief van Joaquim C. Ghirotti, een jongen uit Brazilië, die al jaren een toegewijde fan is van ND. Hij volgt de band op de voet en is altijd uitstekend op de hoogte. Zijn site is inderdaad echt supercompleet. Hij weet verdomme bijna meer over ons, dan we zelf weten, haha!"

Tenslotte, iedereen kent jou als Barney, maar je heet eigenlijk Mark.

"Haha, die bijnaam heb ik te danken aan de leden van de hardcoreband Doom. Eind jaren tachtig, begin negentig - Doom was toen nog actief - ging ik een tijd veel met hen om. Indertijd was ik een behoorlijke probleemdrinker. Zodoende zaten we vaak in de kroeg te hijsen. Nou had ik altijd de pech dat ik een nogal onhandige zatlap was."

"Meestal liep ik met mijn dronken kop overal tegenaan en liet menig glas uit mijn klauwen vallen. Zonder opzet sloopte ik van alles. Met als gevolg een hoop troep, oftewel 'rubble', net zoals de achternaam van Barney uit The Flintstones. Vanaf toen werd ik door iedereen altijd Rubble genoemd, wat al snel veranderde in Barney. Het drankprobleem heb ik inmiddels overwonnen, maar van de naam Barney ben ik sindsdien nooit meer afgekomen."

Gerco Zwiers

Website Napalm Death

Recensie 'Leaders Not Followers Part 2'