Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Krisiun (1)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 31 januari 2003, 15:36
Krisiun is the name. Death metal is the game. Al zo’n tien jaar timmert dit Braziliaanse drietal zeer succesvol aan de weg. In hun thuisland zijn in hun kielzog inmiddels andere bands uit de riolen gekropen, met Rebaelliun en Abhorrence als belangrijkste voorbeelden. En de heersers van de Braziliaanse death metalscene hebben zich met hun meest recente wapenfeit weer weten te overtreffen. ‘Ageless Venomous’ is namelijk op alle fronten een enorme vooruitgang.


Niet alleen zijn de songs stuk voor stuk meer doordacht, de productie van dit schijfje is zeker voor een death metalalbum fenomenaal te noemen. Een gesprek met drummer Max Kolezne over het nieuwe album, de glasheldere productie daarvan en echte metal in het algemeen.


Ik ben echt superenthousiast over jullie laatste album ‘Ageless Venomous’. Voor mij nu al een regelrechte klassieker. Kun je me wat vertellen over de totstandkoming van dat album?

“Allereerst wil ik je heel erg bedanken voor de support. Zonder de echte ‘metalmaniacs’ zou Krisiun niks zijn! ‘Ageless Vemonous’ is op een hele natuurlijke manier tot stand gekomen. Onze gitarist Moyses kwam met een heleboel riffs aanzetten, waar we vervolgens de drums en de vocalen aan toevoegden. Alex (zanger GZ) heeft alle teksten dit keer geschreven. Eigenlijk zijn de meeste nummers ontstaan tijdens de vele jamsessies. Als we eenmaal de gitaar- en drumpartijen en de vocalen voor elkaar hadden verliep het heel natuurlijk. De enige regels die we volgden waren chemie en feeling. Vervolgens hebben we de nummers tenminste vier uur per dag geoefend, om ze zo strak mogelijk te laten klinken.”

Ook wat betreft de productie is er vooruitgang geboekt. Het geluid is veel helderder waardoor details veel beter uit de verf komen, terwijl het nog steeds knalt als een gek. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?

“De productie van ‘Ageless Venomous’ is absoluut een stuk helderder dan die van onze vorige albums. We spelen al meer dan tien jaar verdomd snelle en lompe death metal en we vonden het tijd worden voor een beter geluid, iets anders dan voorheen."

"Zonder enige twijfel heeft ‘Ageless Venomous’ de beste productie tot nu toe. Voor sommige mensen klinkt het misschien te vreemd of te clean, maar het is zeker een enorme verbetering voor de muziek. Het is pure, snelle metal met een cleane productie. Ik hou zelf helemaal niet van albums die heel belabberd klinken. In een slechte productie verzuipen de kwaliteiten van de muzikanten.”

Zowel op dit album als op de voorgaande albums is de band ook betrokken bij de productie. Welke leden betreft het en op wat voor manier uit zich die betrokkenheid?

“Wij zijn daar alledrie bij betrokken. We helpen elkaar om het beste in elkaar naar boven te halen, om zodoende een goed album af te leveren.
Het idee van de meer cleane productie kwam bijvoorbeeld van ons. Misschien zijn er mensen die de drums bijvoorbeeld te getriggerd vinden, maar zoals ik al zei, dit is beste productie tot nu toe. Ons volgende album zal eveneens een dergelijk clean geluid laten horen, maar zal wel een stuk zwaarder klinken.”Een sterke troef van Krisiun is het gruwelijk strakke en snelle drumwerk. Heb je je hele leven drumles gehad of ben je een autodidactisch genie?

“Zoals ik al eerder aangaf zijn we al heel lang bezig met death metal en we proberen altijd beter te worden. Voordat we de studio ingaan, oefenen we altijd zo’n vier uur per dag om zo strak mogelijk te klinken. We hebben alles onszelf aangeleerd. De enige onderwijzers die we hebben gehad, zijn de bands waar we naar luisterden. Bands als Motorhead, Judas Priest, Slayer en Morbid Angel. Daar keken we alles van af. We gingen hun muziek helemaal uitpluizen. Wat later zijn we ons ook gaan verdiepen in stijlen als jazz en Spaanse muziek. Hierdoor wordt je een stuk creatiever en technischer.”

Heb ik gelijk als ik zeg dat Krisiun ook thrash-invloeden in haar muziek verwerkt?

“Fuck yeah dude! Wij zijn helemaal leip van 80’s thrash bands als Slayer, Dark Angel en Razor. Het is alleen jammer dat veel van zulke bands of niet meer spelen, of nu kutmuziek maken.”
Wat betekent de titel ‘Ageless Venomous’ voor jullie?

“Dat staat voor barbaarse wraak, de onsterfelijke satanische strijder die terugkomt voor gerechtigheid. Vernietigend en moordend. Om het imperium van de valse mensheid om ver te werpen. Bringing death to the weak.”

Van Braziliaanse metalbands hoor je nog wel eens dat het leven voor een metalband in hun thuisland verre van rooskleurig is. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Ik vind dat die gasten te veel klagen. Stelletje mietjes. Zij mogen verdomme blij zijn dat ze niet opgegroeid zijn in een sloppenwijk, zoals zoveel mensen in Brazilië. Het is zeker niet makkelijk voor een metalband in Brazilië, maar als je er echt in gelooft en het echt wil, dan lukt het je ook. Je moet gewoon niet opgeven. Toen wij met Krisiun begonnen waren we helemaal blut. Ik had nog niet eens geld om drumstokken te kopen, maar je hebt mij nooit horen klagen. Wij zijn ten allen tijde bereid om te vechten voor ons bestaansrecht.”

Kunnen jullie inmiddels leven van de muziek?

“Yep, sinds onze vorige plaat ‘Conquerors of Armageddon’ kunnen we leven van onze muziek. Toen hebben we onze banen opgezegd en sindsdien is nummers schrijven, opnemen en toeren onze dagelijkse bezigheid. Het is een routine geworden en we vinden het fantastisch. Wij vinden het te gek om on the road te zijn en om overal ter wereld onze muziek te laten horen. Dat is iets waar we jaren van gedroomd hebben.”

Ik heb jullie nog maar een keer live aan het werk gezien. Dat was tijdens de X-massmetalfest, vorig jaar december. Persoonlijk vond ik dat jullie een supervette show gaven. Hoe kijk je terug op die tour?'

“Die tour was echt killer! Wij waren verdomde trots dat wij onderdeel waren van die bill. We hebben het prima naar onze zin gehad en we zijn vaak flink naar de klote geweest na lange nachten met veel alcohol, wiet en metal. De volgende keer als we naar Nederland toe komen, namelijk in september met Vader en Decapitated, spelen we een langere set en het wordt brutal as fuck!”


Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

“Momenteel touren we door Brazilië. In September komen we naar Europa met Vader, Decapitated en Dying Fetus. Daarna gaan we ons concentreren op het schrijven van nieuwe nummers voor het volgende album.”

Bedankt voor dit interview en is er tenslotte nog iets dat je de Nederlandse metaalhoofden wilt laten weten?

“Gerco en Blackfuel, bedankt voor de support. Tegen de Nederlandse metalheads wil ik zeggen dat Krisiun altijd garant zal staan voor snelle, pure death metal. Fuck all the trendy bullshit.”

Gerco Zwiers

Website Krisiun

Recensie 'Ageless Venomous'