Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Unleashed (1)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 2 augustus 2004, 22:53
"Here God, bevrijd ons van het juk der Vikingen!" Tussen de achtste en de tiende eeuw na Christus was dit één van de meest gehoorde smeekbeden in de kerken en kloosters van West-Europa en de Britse eilanden. Door overbevolking en armoede gedreven, trokken de krijgslustige volkeren uit Scandinavië er langs de kusten van het Europese continent al plunderend op uit.Hun vervaarlijke Drakars boezemden doodsvrees in bij eenieder die ze zag en menig dorpeling of monnik moest hulpeloos toezien hoe de vrucht van zijn noeste arbeid werd geplunderd of in vlammen opging. Tien eeuwen later mocht Europa zich opnieuw opmaken voor een Scandinavische invasie, dit keer geleid door een nieuwe generatie Vikingen.

Waar hun voorouders zich behielpen met bijlen en zwaarden, droegen deze langharige berzerkers wapens als in B gestemde gitaren, rollende double bassdrums en ijzingwekkende oorlogsgrunts. Eén van de pioniers van het Zweedse death metalgenre was natuurlijk Unleashed, die in 1991 verpulverend toesloeg met hun debuut 'Where No Life Dwells', waarmee ze zich in één klap vestigden als topact binnen de death metal. Onlangs sprak ik met drummer Anders over het wel en wee van Unleashed, de inmiddels vijftienjarige geschiedenis van deze band en natuurlijk hun recent verschenen album 'Sworn Allegiance'.Unleashed bestaat nu vijftien jaar en is al die tijd een vaste waarde in de wereld van death metal gebleken. De bezetting is nagenoeg ongewijzigd gebleven door de jaren heen. Wat is het geheim achter jullie hechtheid?

"We zijn inderdaad een hechte groep en ongewijzigd sinds onze eerste full-length 'Where No Life Dwells' uitkwam. Unleashed is als een echte vriendengroep begonnen. In die tijd, zo eind jaren tachtig, begin jaren negentig, zagen we elkaar ook in principe dagelijks. Door de jaren heen is die frequentie wel wat afgenomen, iedereen heeft natuurlijk zijn eigen leven, gezin, werk et cetera. Hierdoor heeft de band ook een tijd lang op een laag pitje gestaan. Dat was tussen ons vijfde album 'Warrior' en het voorlaatste, 'Hell's Unleashed'. Maar na al die tijd zijn we nog steeds de beste vrienden. Dat is ook wel een vereiste als je al zolang aan de slag bent met elkaar. Unleashed is als een hechte, zij het soms wat chaotische familie."

Ik neem aan dat alle leden naast de band tevens een baan hebben?

"Onze gitarist, Fredrik Folkare, is het enige bandlid dat ook daadwerkelijk leeft van muziek. Hij beheert de Chrome Studios, waar we ook onze nieuwe plaat hebben opgenomen. De rest van de bandleden moet gewoon dagelijks zwoegen voor de kost, helaas."

Bestaat er binnen de band overeenstemming over hoe de muziek moet klinken, of worden er compromissen gesloten, om tot songs te komen?

"Kijk, dit is nou één van de dingen die Unleashed tot zo'n hecht collectief maakt. Vanaf het begin weten we dat compromisloze death metal de muziek is die we moeten maken. Unleashed is een eenheid, het overkomt ons niet dat één bandlid met een riff aan komt zetten waar de rest niets mee kan. Bij het schrijven van nieuw materiaal hebben we altijd het streven om pure, heavy death metal te maken. Geen gedoe met keyboards, ambient passages of geflirt met andere muziekgenres. Unleashed staat simpelweg voor death metal zoals het bedoeld is; snel, zwaar en agressief."

Desalniettemin is er wel een duidelijke progressie van jullie eerste platen naar recenter werk zoals 'Victory' of 'Hell's Unleashed'.

"Dat lijkt me logisch. Je kan als band niet eeuwig dezelfde plaat uit blijven brengen. Onze latere platen verschillen qua riffs, opnamekwaliteit en 'feel' zeker van ons oude werk. Toch blijft Unleashed bij pure 'death metal mayhem', want dat is wat we zelf willen en wat onze fans ook verwachten. Wanneer het roer om zou gaan wat de muziek betreft, zou het geen Unleashed meer mogen heten en zouden we direct de band opheffen. Maar zoals gezegd, we zijn een eenheid en fans hoeven niet bang te zijn voor knievallen naar softere muziek. Dat is onze 'sworn allegiance', een eed van trouw aan de fans en aan death metal."

Typerend voor Unleashed is de thematiek van Scandinavische folklore, Vikingen en dergelijke. Nogal een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo lijkt het, want het komt op elke plaat weer terug.

"De teksten rond het erfgoed van Vikingen en Zweedse mythes zijn vanaf het begin een belangrijk onderdeel van Unleashed. We voelen ons sterk verbonden met onze cultuur en geschiedenis en bovendien leent het thema zich prima voor agressieve muziek. Zelf luister ik veel naar black metal bands, met name de bands die zich ook bezig houden met de Scandinavische geschiedenis en mythologie. Nogmaals, dit thema is door zijn krijghaftigheid en agressie bij uitstek geschikt voor metalbands, of dat nu death, black of wat voor metal dan ook is."


De wederopstanding van death metal is alweer een paar jaar een feit. Halverwege de jaren negentig echter was het slecht gesteld met de scene. Veel bands verdwenen van het podium of verruilden hun doodskleed voor 'something more comfortable' (lees: commerciëler, 'volwassener' et cetera). Hoe zijn jullie die periode doorgekomen?

"In principe zijn we er niet doorgekomen. Unleashed heeft in die periode eigenlijk op non-actief gestaan. Niet zozeer vanwege de toestand van de scene, maar wegens persoonlijke omstandigheden. Ik kan daar eigenlijk vrij weinig over zeggen, maar het was wel klote om ineens zo weinig met mijn muziek bezig te zijn."

Persoonlijke omstandigheden...

"Nou, het was niet persoonlijk in de zin van ruzies onderling of iets in die geest. Feit was dat we tussen 1991 en 1997 eigenlijk continu aan het toeren en opnemen waren. Na de 'Warrior'-tour in 1997 was de pijp min of meer leeg. Het leven van de individuele bandleden ging natuurlijk ook gewoon door: sommigen werden vader, anderen hadden werkverplichtingen. Dan stap je minder makkelijk die tourbus of studio weer in. En na al die tijd zo dicht op elkaar te zitten, hadden we oprecht de behoefte aan ruimte en rust. Unleashed is nooit uit elkaar geweest, maar de pauze tussen 'Warrior' en 'Hell's Unleashed´ bedroeg toch al met al vijf jaar. Die waren zo voorbij en hard nodig ook! Nu hebben we de afgelopen drie jaar twee platen uitgebracht en treden we weer regelmatig op, dus je kan wel zeggen dat het vuur weer volop brandt."

Op de website zag ik dat gitarist Fredrik benieuwd is naar wat de fans verwachten van de nieuwe schijf 'Sworn Allegiance'. Nemen jullie de wensen van jullie luisteraars ter harte?

"We vinden de meningen van de fans zeker belangrijk. Het zijn immers díe mensen voor wie we het allemaal doen en die ervoor zorgen dat we door kunnen blijven gaan. Dus wanneer zij een mening hebben over onze muziek, willen we die graag horen. Vandaar ook Frediks vraag op ons forum. Het gaat te ver om te stellen dat we onze muziek volledig aan hun suggesties zouden aanpassen, maar onze aanhang is natuurlijk niet voor niets Unleashed-fan geworden. Ze houden van wat wij doen en ik weet zeker dat ze niet teleurgesteld zullen zijn met 'Sworn Allegiance'."


Ondanks alle kreten dat Unleashed eigenlijk weer terug moet gaan naar het geluid van hun eerste twee platen?

"Tja, dat is iets waar bijna alle metalbands mee te maken krijgen. Ik kan het me wel voorstellen, want zelf ben ik ook wild van bijvoorbeeld de eerste platen van Morbid Angel of Obituary. Wanneer je jong bent en voor het eerst zulke extreme muziek hoort, heeft dat meer impact op je dan wanneer je al wat ouder bent en een band blijft volgen. Ik ben nog steeds zeer gepassioneerd van 'Where No Life Dwells' en ik denk dat de nieuwe cd die passie ook weer heeft en dus die oude platen zeker evenaart."

Er zijn inmiddels zoveel bands die zwaar beïnvloed zijn door de Zweedse sound, een stijl die jullie mede hebben geïntroduceerd. Is het daarom niet eens tijd voor een nieuwe Vikingtocht door Europa om te laten zien wie de echte veteranen zijn?

"We zouden het te gek vinden om weer te gaan toeren. Het punt is, als we gaan, dan willen we ook echt overal heen. Daar komt dus weer een hoop geregel bij kijken, maar we komen zeker jullie kant op. Het allerstoerste zou zijn als we een met een hele club Zweedse death metalbands op pad zouden kunnen, zodat het echt een Europese invasie zou worden. We hebben in het verleden al met zoveel coole bands getoerd, maar een 'all-Swedes' package, met bijvoorbeeld Dismember, Defleshed en Necrophobic zou alles toppen. Dan ben ik wel erg onrealistisch, denk ik. Maar wie weet?"

Erik van Doorn

Website Unleashed

Recensie 'Sworn Allegiance'