Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Fear My Thoughts
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 25 juli 2004, 10:27
Op basis van het indrukwekkende album 'The Great Collapse' dat eerder dit jaar verscheen via Lifeforce, is Fear My Thoughts absoluut een van de paradepaardjes van dit Duitse metal- en hardcorelabel. Al heeft dit (eveneens) Duitse gezelschap met metal- of hardcore niet zo gek veel meer te maken. Net als inmiddels ontelbaar veel bands, is deze van oorsprong hardcoreband meer en meer richting metal gekropen.Tot gevolg hebbende dat FMT vandaag de dag eerder te vergelijken is met Zweedse namen als Amon Amarth en At The Gates. Het woord is aan zanger Matthias Benedict, die om te beginnen de band, middels een kort geschiedenislesje, introduceert.

"De band Fear My Thoughts is opgericht in 1998. Een goed jaar later kwamen we met onze eerste demo. Op deze titelloze demo was ons geluid nog als standaard old school hardcore te betitelen. Dat geldt in zekere zin ook voor de EP 'Sapere Aude', die we in 2000 uitbrachten. Al zijn daarop al wel de eerste experimentele klanken te horen evenals de eerste metalinvloeden. We waren rond die tijd nog een erg onervaren band. De metalinvloeden namen langzamerhand toe, net als onze behoefte om te experimenteren."

"Dat is goed te horen op '23', ons eerste volledige album, al denk ik dat we op die plaat de plank enigszins misgeslagen hebben, wat een nogal chaotisch en onsamenhangend geheel tot gevolg had. Ik sta nog steeds achter de nummers op dit album, maar terugkijkend denk ik dat we een beetje te ver zijn doorgeschoten met onze experimenteerdrift. Wel was al goed te horen dat we in technisch opzicht behoorlijk gegroeid waren."

"Onze tweede plaat was al ietwat homogener en muzikaal hadden we onze zaakjes al beter op orde. Tegen de tijd dat we een split opgenomen hebben met de band Fear Is The Path To The Dark Side begon ons beoogde geluid langzaam vorm te krijgen. Dat geluid hebben we vervolgens op 'The Great Collapse' verder uitgewerkt. Ik beweer niet dat we iets nieuws hebben uitgevonden, maar ben wel van mening dat we er weldegelijk een eigen draai aan hebben gegeven."

En wat is die eigen draai precies?

"Ik wil niet arrogant overkomen, maar ik vind echt dat FMT iets unieks heeft. Ik weet niet goed hoe ik dat moet verwoorden. Ons geluid is chaotisch en onberekenbaar, maar tegelijkertijd harmonieus. Bovendien is ons geluid eens wat anders dan al die bands die alleen maar uitblinken in doodsaaie mosh-partijen."

'The Great Collapse' is opgenomen in de Little Creek Studios in Chelterkinden, Zwitserland. Hoe is dat bevallen?

"Het was ontzettend tof om met deze twee personen (het producersduo Pulver en Winkelmann) te werken. Beide partijen wisten precies wat ze aan elkaar hadden en wat ze van elkaar konden verwachten. Wij hadden zelf duidelijk voor ogen wat we wilden. Die twee hadden echt veel geduld met ons en kwamen tevens met een hoop bruikbare ideeën. Bovendien is de studio niet ver van onze woonplaats gesitueerd. De kans is groot dat we de volgende keer weer gebruik zullen maken van de Little Creek Studios."

Hoe hardcore is Fear My Thoughts vandaag de dag nog?

"Dat ligt eraan hoe je het begrip hardcore definieert. Voor mij is hardcore niet noodzakelijk gerelateerd aan de muziek die je speelt, maar meer een manier van doen, een bepaalde houding. Iets dat zich openbaart in je gedrag, je teksten en je ideeën. Zodoende vind ik FMT zeker nog hardcore." "Al geef ik toe dat de term metalcore niet meer op ons geluid van toepassing is. Laatst speelden we samen met Caliban, Heaven Shall Burn en Destiny en toen was duidelijk te merken dat het overwegend metalcorepubliek zich niet goed raad wist met onze muziek. Ik denk dat Lifeforce terecht mikt op fans van Amon Amarth, At The Gates en dergelijke. Dat is toch vooral de hoek waar we in zitten."

Evenals tientallen andere bands, aangezien dit soort gitaargeoriënteerde 'metalcore' momenteel enorm in trek is. Vind je dat een positieve ontwikkeling?

"Ik denk dat het beide kanten op kan gaan. De extra aandacht voor dit genre, kan ervoor zorgen dat wij een kans krijgen om door te breken. Maar aangezien er langzaamaan meer en meer bands met een soortgelijk geluid de kop op steken, kan de scene ook zo overvol raken, dat wij amper meer opvallen. Iets dat populair is, wordt namelijk altijd razendsnel gekopieerd."

Onlangs hebben jullie getoerd met labelmates Herod. Hoe kijk je daarop terug?

"Afgezien van het feit dat we flink genaaid zijn door een aantal programmeurs, was die tour zonder meer een succes. Tijdens de meeste optredens was echter wel goed te merken dat het publiek op ons een stuk enthousiaster reageerde dan op Herod. Dat was wel eens sneu voor die jongens. Maar dit was dan ook al onze derde tour, terwijl zij pas voor de eerste keer op tour waren."

"Ik vond het vooral interessant om met Herod te toeren omdat beide bands totaal verschillend klinken. Maar eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit met wat voor bands we toeren. Het belangrijkste is dat we een beetje kunnen opschieten met de betreffende bandleden. Toch zou ik graag eens met een aantal pure metalbands toeren, om zodoende eens voor een ander publiek te spelen."

Wat jullie bandnaam betreft: wat zijn die gedachtes die zo gevreesd moeten worden?

"Ik ben bang dat de betekenis een stuk minder 'exciting' is, dan het doet vermoeden. Wij waren aanvankelijk een old school hardcoreband. Daarom wilden we een bandnaam die de indruk zou wekken dat je met een hardcoreband van doen hebt. That's all."

Gerco Zwiers

Website Fear My Thoughts

Recensie 'The Great Collapse'