Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Opeth
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 31 januari 2003, 15:36
De Zweedse progressieve death metalband Opeth kreeg met hun laatste plaat “Blackwater Park” eindelijk de erkenning van een groter publiek. Dit leverde hen onder andere optredens op een hoop zomerfestivals en een succesvolle Europese tour op. Als opvolger komen er later dit jaar een tweetal nieuwe Opethalbums uit. Een met het zwaardere werk en een met het meer melodieuze werk. Over de reden daarvoor en meer een e-mailonderhoud met zanger en gitarist Mikael Ĺkerfeldt.Ik heb begrepen dat jullie twee albums gaan uitbrengen. Een met harde en een met rustige nummers. Vanwaar die keuze?

“Ik vond het steeds moeilijker om de muziek die ik schrijf samen te voegen op een cd. Ik heb namelijk een heleboel rustige stukken die ik wil gebruiken. Toen stelde Jonas van Katatonia voor om dan gewoon twee albums uit te brengen. Een harde en een rustige. Dat vond ik een erg goed idee en de inspiratie stroomt rijkelijk sinds we die beslissing hebben genomen. Ik ben momenteel eigenlijk elke dag bezig met het schrijven van nieuwe nummers. We gaan tegen het einde van juli de studio in.”

Ze worden apart verkocht. Welk album verwacht of hoop je dat het meest succesvol is?

“Ik denk dat het hardere album meer gaat verkopen, maar ik denk dat de meeste fans ze allebei wel gaan kopen. Er zal twee maanden zitten tussen de release van beide albums, dus ik ben benieuwd. Erg interessant.”

Wat kun je me nu al vertellen over de nieuwe nummers?

“Er zijn een aantal stukken die ik gedaan heb waar ik erg trots op ben en die komen erg dicht in de buurt van eerder door ons opgenomen meesterwerken. Een aantal hardere nummers klinken zo ziek dat ik me ernstig zorgen maak over mijn geestelijke gesteldheid. Ik heb nog geen titels.”

Jullie hebben afgelopen jaar een Europese tour gedaan met Katatonia en Novembre. Hoe is die tour verlopen?

“Ik moet zeggen dat die tour boven verwachting is verlopen. Het was onze eerste headline tour dus we hoopten natuurlijk dat er veel mensen op af zouden komen en gelukkig was dat ook zo. Net als Katatonia hadden we al vijf jaar niet meer in Europa gespeeld, dus ik denk dat je wel kunt zeggen dat deze tour ‘hotter’ was dan de meeste Europese tours van het afgelopen jaar.”

Tijdens die tour hebben jullie in Hamburg een instrumentale set gespeeld met vocale hulp van zowel het voorprogramma als het publiek.


“Ja inderdaad. Ik was op een bepaald moment mijn stem volledig kwijt, wat in Osnabruck resulteerde in ons slechtste optreden ooit! We stonden in Hamburg voor de keuze: of de show cancelen of er iets speciaals van maken. We kozen voor het laatste. Het is niet goed om een show te cancelen, aangezien het niet erg waarschijnlijk dat we er snel terugkomen. We hebben de show uiteindelijk met een aantal gasten gedaan. Jonas van Katatonia nam “Credence”voor zijn rekening, terwijl Anders “Forest of October” deed. De broers van Novembre deden “Advent” en “Demon of the Fall”. Alhoewel, tijdens “Demons” werd het podium zo bestormd dat eigenlijk alle aanwezigen meededen met dat nummer."

"De rest van de set hebben we instrumentaal gespeeld, terwijl het publiek meezong. Het was een erg vreemde ervaring, maar we hebben het wel geflikt! We zeggen alleen maar een optreden af als we genaaid worden door een promotor of zo, maar Opeth zal altijd proberen om een zo goed mogelijk optreden neer te zetten. Ongeacht onze lichamelijke toestand. Ik zal die show in Hamburg nooit meer vergeten en zelfs teleurgestelde Opethfans moeten toegeven dat ze getuige waren van een unieke show. “It happened once and it will never happen again!”

Ik heb jullie tijdens die tour een aantal keren gezien en de setlist was elke keer bijna exact hetzelfde. Jullie hebben toch genoeg materiaal om te variëren?

“Ja, maar we proberen elk album aan bod te laten komen en dat kost al genoeg tijd. Dus het wordt steeds moeilijker om gevarieerd te blijven. We proberen wel variatie in onze set te verwerken. Zo hebben we “Moonlapse Vertigo” een aantal keren gespeeld en we hebben “Harvest” een keer gespeeld. (In Groningen GZ). Er zijn ook een heleboel nummers die we gewoon nooit meer live spelen. Deels omdat we niet meer weten hoe we die moeten spelen.”

Persoonlijk vind ik jullie laatste album “Blackwater Park” een van de beste metalplaten van vorig jaar. Hoe kijk je zelf terug op dit album?

“Ik vind het een erg goed album, maar ik vind het erg moeilijk om hem te vergelijken met eerdere Opethplaten. Ik ben trots op elk album dat we uitgebracht hebben. “Blackwater Park” heeft een aantal mooie dingen opgeleverd. Het is met afstand ons meest commercieel succesvolle album, dus ik denk dat we daardoor nu in staat zijn om een twee albums tegelijkertijd kunnen uitbrengen. Het heeft er zeker aan bijgedragen.”


Dat laatste album heeft jullie inderdaad een hoop extra populariteit opgeleverd. Niet alleen de fans maar ook de pers reageerden lovend op “BWP”. Staat er nu een grotere druk op jullie om de opvolger(s) op te gaan nemen?

“Ach, mensen zullen je altijd afzeiken en bovendien, een klassiek album heeft tijd nodig om klassiek te worden, haha. We zijn geprezen, gehyped, verkeerd begrepen, geliefd en gehaat. Maar iedere muziekliefhebber – ongeacht muzikale smaak - moet toegeven dat we altijd ons eigen ding gedaan hebben. We hebben nooit andere bands gekopieerd en we hebben nooit de konten van fans of ons label gekust. Wij brengen alleen albums van hoog niveau uit en we geven niet veel om meningen van anderen.
Nee, we voelen geen druk van de fans. Wel van ons label, want die willen het allemaal zo snel klaar hebben.”

Laatste vraag: je vertelt in interviews dat je Opeth nog steeds als een death metalband ziet. Hoe kijk je aan tegen de hedendaagse death metalscene?

“Ik zal altijd van Morbid Angel blijven houden. Net zoals Death en Entombed. Ik luister nog veel naar hun albums, maar nieuwe bands kunnen me niet echt bekoren. Ik denk dat ik de interesse in die muziekstijl een beetje kwijt ben geraakt. Death metal behoort voor mij tot het verleden en ik denk niet dat een nieuwe band dat vuur weer kan laten branden.”

Gerco Zwiers

Website Opeth

Recensie 'Blackwater Park'