Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Conspiracy A.D.
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 11 juli 2004, 14:02
Death metal is inmiddels doorgedrongen tot elke uithoek van deze planeet. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt er is wel een death metalband. Als me verteld zou worden dat ze in Kuala Lumpur vandaag de dag een bloeiende death metalscene kennen, zou me dat geen seconde verbazen. Toch is het metalvirus niet overal levensvatbaar.In Italië bijvoorbeeld, waar je volgens Davide Sacco en Marco Galeotti - respectievelijk zanger en gitarist van death metalcollectief Conspiracy A.D. - amper kunt spreken van een fatsoenlijke metalscene. Een niet aflatende bron van irritatie en ergernis, aldus de heren. Maar echt kwaad wordt (met name) Davide pas van de verziekte staat waarin onze planeet verkeert en van de manier waarop wij als mensen met de aarde én met elkaar omspringen.

Deze jongeman zingt niet over het opensnijden van je oma of het ontleden van je zojuist gefistfuckte cavia. Nee, Davide grijpt zijn teksten liever aan om zaken aan de kaak te stellen. Onderwerpen die hem raken, waar hij zich grote zorgen over maakt en in zijn optiek acute aandacht vereisen.


Om dit vraaggesprek toch nog enigszins positief aan te vangen, complimenteer ik beiden allereerst met hun officiële debuut 'Humanity=Destruction… The End Is Near', een plaat, die nou eens niet op een Cannibal Corpse-leest is geschoeid, maar waarop het doodsmetaal met een frisse blik bekeken is en op een niet uitgekauwde wijze is gebracht.


Davide: "Dank je! Ik ben zelf ook wel te spreken over ons uiteindelijke resultaat. We klinken op dit album niet als de zoveelste death metalband, maar zijn er, mijns inziens, redelijk in geslaagd om een min of meer eigen geluid neer te zetten. Maar zoals een waar artiest betaamt, ben ik niet helemaal tevreden en hoor ik nog genoeg dingetjes die wat mij betreft beter hadden gekund. In mijn optiek heeft deze band meer in zijn mars dan we op dit debuut laten horen."

"Meestal vormt een handvol riffs van Gale het startpunt voor een nieuw nummer. Daarmee gaan we vervolgens met de hele band aan de slag en bouwen we stukje voor stukje hele nummers in elkaar. We blijven net zo lang knippen, plakken en schaven tot we er allemaal tevreden mee zijn. Het is niet zo we volgens een vooropgezet en vastomlijnd plan werken, maar we proberen altijd wel om onze composities iets eigens mee te geven. We willen niet vervallen in clichés."


Dat geldt ook voor de teksten op dit album, die in het geheel niet te categoriseren zijn als 'typische death metalproza'. In plaats daarvan worden er diverse 'global issues' aangesneden. Dat blijkt alleen al uit de albumtitel 'Humanity = Destruction…The End Is Near'. Zodra dit onderwerp ter sprake komt, ontpopt de Italiaan zich als een bevlogen idealist, die zich grote zorgen maakt over het voortbestaan van onze planeet.

Davide: "Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te snappen wat we met de titel willen zeggen. Het menselijk ras is de kanker van deze wereld. Systematisch vernietigen we de natuur, deze hele planeet en daarmee onszelf. In de laatste honderd jaar heeft de mensheid genoeg gedaan om deze planeet te om zeep te helpen. Het is eigenlijk een wonder dat dit niet allang gebeurd is."

"Bovendien heeft de mensheid, door zijn hebzucht enorme tegenstellingen gecreëerd: er zijn mensen die dood gaan van de honger, terwijl anderen zo vreselijk rijk zijn, dat ze niet eens wat ze met al dat geld moeten. Dat klopt van geen kant, maar niemand lijkt zich er druk om te maken."

"Nog zoiets, het is toch krankzinnig dat één oorlogszuchtige machtswellusteling kan de macht heeft om de hele wereld in een oorlog te storten, waardoor duizenden onschuldige burgers de dood in worden gejaagd? Je hoeft van mij sowieso geen typische death metalteksten te verwachten, ik moet er niet aan denken. Ik zie mezelf dan ook niet als een death metalzanger en ben eigenlijk niet eens zo'n grote fan van metal. Ik ben meer into gothic, ambient en zelfs popmuziek. Gisteren ben ik bijvoorbeeld naar een rockfestival geweest, in Imola, met name voor de bands The Pixies, PJ Harvey en The Cure."


Onlangs ontving ik van het Italiaanse metal e-zine Noisy Hours het compilatiealbum 'Indigestible Sounds', een steun in de rug voor de Italiaanse underground. Daar stonden best interessante dingen op van onder meer Killing Greed, Crenshaw en Agabus.

Davide: "Ik moet je zeggen dat geen van die namen me bekend voorkomt. Maar inderdaad, aan goede en talentvolle bands geen gebrek hier, dat is het probleem niet. Het is het algehele klimaat voor metalbands, dat hier in Italië ronduit beroerd is. Boekingskantoren vertikken het om metalbands te 'pushen', zaaleigenaren durven hun vingers niet te branden aan het programmeren van metalbands en al helemaal als het ook nog eens een band van eigen bodem betreft. Kortom: ben je Italiaan en speel je extreme metal speelt, dan heb je het zwaar hier."

Gale: "Vreemd, de namen die jij noemt zeggen me echt helemaal niets. Maar inderdaad, het is als Italiaanse band vechten tegen de bierkaai hier. Zo is het verdomd moeilijk om fatsoenlijk optredens te regelen. Niet dat er in Italië totaal geen belangstelling bestaat voor metal, maar het zijn enkel buitenlandse namen, die hier in trek zijn. Voor bands van eigen bodem lijkt totaal geen aandacht te zijn, ook niet van radiostations en de media. Er is slechts een kleine groep metalfans, die actief is in de underground en zo nu en dan optredens organiseert, maar veel te weinig om van een metalscene te kunnen spreken. Triest, maar waar."

Terugkomend op daarnet: met jullie afkeer van machtwellustelingen zullen jullie ook wel niet zo'n hoge pet op hebben van jullie president Silvio Berlusconi, die je eerder een semi-dictator kan noemen dan een president?

Gale: "Je hebt volkomen gelijk. Silvio Berlusconi is gewoon een dictator, dat is moeilijk te ontkennen. Hij heeft praktisch alle media in Italië in handen. Op die manier kan hij de publieke opinie bespelen. Ook dekt hij zichzelf voortdurend in door allerlei wetten in te voeren, die hem in alle gevallen onschendbaar maakt."

Davide: "Nee joh, hoe kom je daar nou bij? We zijn dol op hem… Nee, we zijn allerminst te spreken over de politieke situatie in ons thuisland en vooral de rol die Silvio Berlusconi daar in speelt. Het trieste is dat de helft van de Italianen op deze idioot gestemd heeft, wat maar weer aantoont dat in ieder geval de helft van de Italiaanse bevolking volledig gestoord is."

Gerco Zwiers

Website Conspiracy A.D.

Recensie 'Humanity=Destruction… The End Is Near'