Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Occult
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 22 juni 2004, 12:13
Eenieder die even was vergeten dat Occult ook thuishoort in het rijtje van toonaangevende en langlopende extreme metalbands van Hollandse bodem, wordt met het giftige en venijge album 'Elegy For The Weak' weer even keihard met zijn neus op de feiten gedrukt. Veertien jaar na de oprichting klinkt dit tot kwartet gereduceerde gezelschap namelijk nog springlevend en strijdlustiger dan ooit tevoren.Zowel het vertrek van zangeres Rachel Heyzer als de nodige labelperikelen hebben deze mannen niet van de wijs weten te brengen, zoveel is duidelijk. Het woord is aan zanger Maurice Swinkels alias Sephiroth.

"Vergeleken bij 'Rage To Revenge' is dit album in vele opzichten een vooruitgang: de songs zijn een stuk sterker, de productie is veel krachtiger en de vocalen zijn dit keer een stuk beter uit de verf gekomen."

Getuige de nieuwe plaat is het vertrek van Rachel Heyzer nou niet bepaald een aderlating geweest. In tegendeel, Occult klinkt op ‘Elegy For The Weak’ stukken feller, gemener en directer dan voorheen. Niet dat Maurice er aan twijfelde of hij het vocaal in zijn eentje afkon.
"Twijfels? Nee, absoluut niet. Vergeet niet dat ik, voordat Rachel bij Occult kwam zingen, ook alleen verantwoordelijk was voor de vocalen. Als enige zanger heb je veel meer de mogelijkheid om de aandacht van het publiek naar jou toe te trekken en dat zorgt er bij mij voor dat dat ik meer en meer de drang voel er helemaal voor te gaan op het podium."

"Kijk, als je als kerel naast een vrouw op het podium staat, heb je al snel 't gevoel dat al die gasten toch alleen maar naar haar zitten te kijken, waardoor ik wel eens het gevoel had er voor spek en bonen bij te staan. Dat is nu dus niet meer het geval en daar voel ik me prima bij. Nee, Rachel wordt in geen enkel opzicht gemist binnen Occult. Maar je moet ook niet denken dat er sindsdien haat en nijd is jegens elkaar, want ik heb nog steeds vrij veel contact met haar."


Over de opnames en de samenwerking met producer Andy Classen.

“Samenwerken met Andy was gewoonweg fantastisch. Hij was superenthousiast over onze nieuwe songs. We gingen erg ontspannen de studio in en hebben de plaat in tien dagen opgenomen. De studio was voor twaalf dagen geboekt, dus we hadden nog twee dagen tijd over om wat ‘aan te kloten’: nog wat gesleuteld aan de solo’s en de zang. Wij zijn als bandleden altijd nauw betrokken bij het opnameproces. We bemoeien ons niet met het mixen van een album. Daar heeft Andy veel meer verstand van, dus kunnen we hem dan beter met rust laten. Maar verder bemoeien we ons overal mee."

Het nieuwe album markeert het begin van de band’s samenwerking met Karmageddon Media, nadat zij eerder de deur bij Painkiller Records hadden dichtgetrokken.

"Onze deal met Painkiller kwam ten einde door problemen van financiële aard, zodoende was dit label niet in staat dit album uit te brengen. Toch hadden wij daardoor aanvankelijk niet de intentie om te vertrekken. Dat idee ontstond pas toen Patrick (Savelkoul, hoofd promotie bij Karmageddon Media en zanger Callenish Circle) in beeld kwam."

Patrick had gehoord van de problemen met Painkiller. Hij aarzelde geen moment en besloot meteen tot actie over te gaan.

"Hij heeft toen onze nieuwe tracks aan Guido (Heijnen, labelbaas Karmageddon Media, GZ) laten horen. Guido was erg enthousiast en toonde vrijwel meteen interesse om ons te tekenen. Het grote voordeel is dat ze bij dit label zaken als promotie, bereikbaarheid en distributie veel beter voor elkaar hebben. Bovendien is er wederzijds vertrouwen, wat essentieel is voor een goede samenwerking."

Jullie hebben onlangs een DVD uitgebracht, getiteld 'To Be Thrashed By Occult'. Is dit idee ontstaan vanuit de gedachte dat elke band tegenwoordig een DVD uitbrengt en Occult dus niet achter kan blijven?

"Nee absoluut niet. Die DVD was mijn idee. Ik run het bedrijfje Low Life Media. Hiermee verleen ik allerlei diensten in de sfeer van video- en multimediazaken. Ik kom om in het beeldmateriaal van Occult, materiaal dat ik door de jaren heen bij elkaar verzameld heb. De rest van de band heeft hooguit tien procent van al dat spul gezien, maar om nou voor drie mensen een compilatie van hoogtepunten in elkaar te zetten vind ik nogal onzinnig, aangezien het zeeën van tijd kost."

"Het samenstellen en uitbrengen van een DVD leek me dus een veel beter idee. Zo heb ik meer loon naar het vele werk, dat ik in de totstandkoming van 'To Be Thrashed By Occult' heb gestoken."

In interviews heb je je wel eens negatief uitgelaten over de zogenaamde 'vriendjes- en kruiwagenspolitiek' als het gaat over het krijgen van optredens op toonaangevende festivals of op een belangrijke tour. Heb je die onvrede nog steeds?

"Ja hoor, die is nog steeds ruimschoots aanwezig. Het is gewoon ziekelijk hoe die zaken doorgaans geregeld worden. Als je wilt optreden op een toonaangevend festival is het hebben van de nodige kruiwagens, je connecties en hoeveel je wilt betalen belangrijker dan de kwaliteit van je platen. Dat zorgt ervoor dat het elke jaar vrijwel dezelfde bands zijn, die op grote festivals aan mogen treden."

Staan er desondanks optredens in de agenda?

"Het enige dat nu vaststaat en bevestigd is, is een mini tour met Dismember, Callenish Circle en Hearse. Deze zal halverwege september plaatsvinden. Verder zijn er nog geen concrete plannen."

Malevolent Rapture

"Waarna we in oktober opnieuw de studio ingaan voor de opnames van een nieuw album. Dat lijkt misschien snel, maar dat valt erg mee. 'Elegy For The Weak' hebben we namelijk al in juni van vorig jaar opgenomen en zou aanvankelijk in oktober 2003 al uitkomen. De plaat gaat 'Malevolent Rapture' heten, zal via Karmageddon Media verschijnen en zal qua stijl in het verlengde liggen van EFTW."

Je gaf zelf al aan dat het contact tussen Rachel en de band nog steeds prima voor elkaar is. Ben je een beetje te spreken over het debuut van Infinited Hate?

"Haha, dit is echt grappig. Jij bent al de zoveelste die me dat vraagt. Ik vind die band best oké hoor. Rachel doet waar ze gelukkig mee is, daar gaat het om."

Gerco Zwiers

Website Occult

Recensie 'Elegy For The Weak'Recensie 'Rage To Revenge'