Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Infinited Hate
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 23 juni 2004, 03:16
Met het heengaan van Sinister is Nederland een van haar meest succesvolle doodsmetalen exportproducten kwijt. Niet alleen is deze Rotterdamse formatie een van de vormgevers van het death metalgenre en -bewustzijn in Nederland, ook wist de band voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen en heeft in haar zestienjarige bestaan een trouwe en wereldwijde fanschare opgebouwd. Maar zo dood is Sinister nou ook weer niet.De laatste bezetting die deze illustere band kende heeft namelijk in zijn geheel een doorstart gemaakt in de gloednieuwe en hondsbrutale formatie Infinited Hate, waarvan onlangs door Displeased het debuut 'Revel In Bloodshed' wereldkundig is gemaakt.

Hierop worden warse old school klanken doorspekt met woeste en onberekenbare (US) death metal, waar de gore rochels van Rachel in opgaan als verse diarree in hoogpolig tapijt. Nadat ik mijn excuses maak voor het ongelukkig geplande interview (dinsdag 15 juni, om 21:00 uur: het moment waarop de EK wedstrijd Nederland - Duitsland van start gaat, wist ik veel...) doet Aad Kloosterwaard eerst nog eens uit de doeken waarom hij Sinister heeft laten inslapen.


"Kort gezegd kon ik het niet opbrengen om opnieuw een hoop tijd in die band te pompen, waarna het maar weer afwachten zou zijn of het niet weer voor niets was. Het was op een gegeven moment namelijk een komen en gaan van bandleden. Keer op keer moesten er nieuwe leden worden gezocht en ingewerkt, die meestal niet veel later weer vertrokken. Waardoor we weer opnieuw konden beginnen. Dat begon me meer en meer op te breken. Vooral het feit dat we zo vaak van zanger waren gewisseld, begon me tegen te staan. Je moet er een keer een punt achter zetten en dat heb ik gedaan."

Al ten tijde van 'Creative Killings' ('02) raakte de band in een impasse.

"Ja, in principe wel. Niet dat ik ontevreden ben over die plaat, maar als je het mij vraagt is de sleur en het gebrek aan motivatie dat toen al de band was binnengeslopen terug te horen op dat album. Als we toentertijd wat meer inzet hadden getoond, hadden we daar een veel beter album van kunnen maken. Maar inderdaad, toen begonnen in feite al de twijfels over het voortbestaan van de band."

Als je terugkijkt op het zestienjarig bestaan van Sinister, welke gevoelens voeren dan de boventoon?

"Toen ik destijds deze band oprichtte met Ron (van de Pol, ook actief in Infinited Hate, GZ) hadden we nooit gedacht dat we het zo ver zouden schoppen. Dus als ik kijk naar wat ik met dat bandje uit Ridderkerk allemaal heb klaargespeeld, dan geeft me dat vooral een enorm gevoel van trots. Het is absoluut niet mijn intentie om arrogant over te komen, maar Sinister heeft behoorlijk veel betekend voor de vaderlandse death metalscene en we hebben het hier in Nederland, voor death metalbegrippen, flink ver geschopt."

Niet alleen in Nederland, toch?

"Nee, inderdaad. Langzamerhand begon de band ook over de landsgrenzen naam te maken en uiteindelijk hadden we over de hele wereld fans zitten. Het was op een bepaald moment zelfs zo dat we in het buitenland op meer belangstelling en waardering konden rekenen dan we hier in Nederland kregen. Op basis van onze muziek en staat van dienst vind ik dat we sowieso flink ondergewaardeerd werden hier. Ik heb me daar best eens kwaad over gemaakt en ik moet je zeggen dat me dat eigenlijk nog steeds niet echt lekker zit."

Maar is dat niet vooral te wijten aan de kneuterigheid van de death metalscene hier?

"Nou precies, zo hebben wij dat zelf ook altijd bekeken. Het lijkt alsof death metalfans hier altijd wel wt te zeiken moeten hebben. Dan klink je weer te Amerikaans, dan weer te weinig. Soms kwamen zelfs dertienjarige jochies mij vertellen wat er mankeerde aan onze sound om ons vervolgens te laten weten wat volgens die kereltjes dan wel echte death metal was. Nou sorry hoor, maar daar zakt mijn broek dus echt van af."

"Maar erkenning of niet, ik kan gelukkig zeggen dat ik met Sinister alles bereikt heb wat ik wilde bereiken. Ik heb over de hele wereld gespeeld en heb echt te gekke dingen meegemaakt. Ik heb alles al wel eens meegemaakt in dit wereldje. Alles wat we met deze band gaan bereiken, zal dus in feite een soort van herhalingsoefening zijn."

Heb je het gevoel dat het publiek van je verwacht dat deze band een even grote status gaat bereiken als Sinister genoot?

"Ja zeker weten. Die indruk krijg ik wel vaak, al is dat natuurlijk absoluut geen eerlijke vergelijking. Sinister stond aan de wieg van het death metalgenre. Op basis daarvan verwierven we sowieso al een cultstatus. Net zoals bijvoorbeeld de bands Autopsy en Possessed voor mij ware cultbands zijn."


"Als je anno 2004 met een death metalband begint, kun je natuurlijk niet verwachten dat je daarmee een soortgelijke status kan verkrijgen, dat is gewoon onmogelijk. Al was het alleen maar omdat de death metalscene van vandaag de dag tig keer meer bands bevat, dan in de beginjaren. We hopen gewoon dat het publiek ons een eerlijke kans wil geven. Maar doen ze dat niet, pech gehad. Wij blijven namelijk gewoon de muziek maken, die we vooral zelf tof vinden."

"Leuk om te vermelden is trouwens dat er op ons volgende album zes tracks komen te staan, die aanvankelijk voor een nieuw Sinister-album bedoeld waren. Het zal me echt niets verbazen als er tegen die tijd allerlei mensen gaan roepen dat met name die tracks toch beduidend minder zijn dan wat we met Sinister vroeger maakten."

Op 'Revel In Bloodshed' klinkt een duidelijke voorliefde voor het brute US death metalwerk door. Welke band heeft jou enthousiast gemaakt voor deze stroming binnen het doodsmetaal?

"Dat is toch vooral Suffocation geweest. Opmerkelijk is trouwens dat, toen wij jaren terug al met die gasten speelden, je nooit iemand hoorde over die band, maar dat op het moment dat ze uit elkaar gingen, iedereen opeens de bek groot had over 'die geniale band' Suffocation. Hoe dan ook, mijn interesse voor dit soort death metal is bij mij zeker begonnen bij die band. Maar persoonlijk geef ik toch nog altijd de voorkeur aan het pure old school death metalwerk. Bands als Autopsy, Celtic Frost, maar ook de oude thrash van bijvoorbeeld Kreator."

Hoe kwam de deal met Displeased in beeld? Kwam de interesse van hun kant of gaven jullie de eerste aanzet?

"Toen de band vorm begon te krijgen, hebben we een promo met daarop een paar tracks naar een aantal labels gestuurd. Meerdere labels toonden interesse, maar gezamenlijk hebben we besloten om voor Displeased te gaan. Eigenlijk wilden we maar voor een album tekenen, maar daar gingen zij niet mee akkoord. Zij hadden weinig zin om een hoop tijd en geld te gaan steken in het lanceren van deze band, om vervolgens het risico te lopen dat we, zodra we enige naamsbekendheid hadden vergaard, over zouden stappen naar een ander label. En daar kun je ze natuurlijk geen ongelijk in geven."

Ben jij naast oprichter ook de voornaamste songwriter binnen de band?

"Eigenlijk komt het materiaal voor het overgrote deel van Ron. Hij zit thuis constant te experimenteren met allerhande riffs en ideen. Die zet hij op een mini-disc, waarna we daar met zijn tween aan gaan sleutelen. Al doende komen onze tracks tot stand. Wel is een nummer bij ons pas af als alle bandleden er tevreden mee zijn."

"Ik ben prima te spreken over ons debuut. Zeker als je nagaat hoe weinig tijd wij eraan hebben besteed. We zijn dan ook voornemens verder te gaan op de ingeslagen koers. Wel willen we proberen om ons volgende album een ietwat smeriger geluid mee te geven. Het moet gewoon allemaal wat duisterder gaan klinken."

Jullie zitten dus al behoorlijk met een volgend album in de kop, merk ik?

"Ja joh, we hebben al zeven tracks helemaal af. Ik schat dat we binnen anderhalve maand genoeg materiaal hebben voor een nieuw album. Ja, Ron is zeker een productief persoon. Ik vind hem sowieso een van de beste gitaristen die ons land rijk is. Hij is enorm vindingrijk en lijkt de riffs vaak gewoon uit zijn mouw te schudden."

Voordat je de wedstrijd kunt gaan kijken: bevalt het hebben van een kale kop een beetje?

"Dat kaalscheren was een noodzakelijk kwaad, want ik heb het er met pijn en moeite afgehaald. Maar ja, ik werd kaal en als ik iets geen gezicht vind is het iemand met een kale kop en alleen lang haar in de nek. Ik vind het altijd het tofste als leden van death metalbands gewoon lang haar hebben en tijdens optredens vet staan te draaien, weet je wel. Dt is death metal. Maar als het er niet meer is dan houdt het op h."

Gerco Zwiers

Website Infinited Hate

Recensie 'Revel In Bloodshed'