Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Dissenter
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 13 juni 2004, 17:25
Het is alweer een goede twee jaar geleden dat 'Apocalypse Of The Damned' verscheen, het tweede album van de Poolse death metalband Dissenter (voorheen actief onder de naam Bloodlust). Sindsdien is de band weg bij het onlangs opgeheven Nederlandse label Coldblood Industries, is er getekend bij het van huis uit Amerikaanse Crash Music Inc. en zijn er twee nieuwe gitaristen gerekruteerd.


Maar het belangrijkste is toch wel het feit dat de Polen onlangs de full length 'Contamination' hebben toegevoegd aan hun discografie. De update komt van drummer Mlody, die allereerst het vertrek van gitarist Heter - nu zo'n drie jaar terug - nog even toelicht.

"Heter was een geweldige gitarist, waar we jaren met veel plezier mee hebben samengewerkt, maar hij was op een gegeven moment gewoon niet meer te handhaven. We hadden steeds vaker persoonlijke conflicten, wat ten koste ging van het onderlinge vertrouwen. Toen hij opeens, een paar dagen voor een Europese tour met Inhume, liet weten pas vanaf de vierde dag beschikbaar te zijn en we daardoor het deel door Nederland hebben moeten laten schieten, was de maat vol en hebben we hem uit de band geschopt."

"Zijn vervanger luistert naar de naam Stoker, die nu al weer zo'n tweeënhalf jaar deel uit maakt van de band. Een jaar daarna hebben we in de persoon van Rob een tweede gitarist aangenomen, een ware gitaarkunstenaar kan ik je zeggen. Hij heeft sindsdien veel positiefs bijgedragen aan het bandgeluid en is vooral een begenadigd solist."

"Als het op het schrijven van riffs en songs aankomt, zitten deze beide heren volledig op dezelfde golflengte. Die twee hebben echt aan een half woord genoeg. Nadat we in deze bezetting onze nieuwe plaat hebben opgenomen, is het gevoel van saamhorigheid binnen de band nu sterker dan ooit tevoren."

Contamination.

“We hebben ‘Contamination’ in maart van vorig jaar opgenomen in de Hertz Studio, waar we werden bijgestaan door de broers en producerduo Slawek en Wojtek Wieslawscy. Ik kan je zeggen dat we erg te spreken zijn over hoe die samenwerking is verlopen. We wilden dit album graag een ietwat smerige sound meegeven, zonder dat het een groezelige, ondefinieerbare brei zou worden. Dat bleek ingewikkelder en tijdrovender dan verwacht, maar Slawek en Wojtek voelden perfect aan wat we voor ogen hadden en kwamen met tal van bruikbare tips en ideeën. Alles bij elkaar heeft het opnemen en mixen van dit album zo'n twee weken in beslag genomen. Wat mij betreft was dit niet de laatste keer dat we met hen een album hebben opgenomen.”


"Tot nu toe zijn de reacties overwegend positief te noemen. Ik hou me echter niet zo bezig met wat anderen van onze muziek vinden. Iedereen heeft zijn eigen mening en die heb je maar te respecteren. Wel heb ik een hekel aan recensies waarin een album zonder aanwijsbare reden tot de grond toe wordt afbrand, maar die kom ik gelukkig niet vaak tegen. Ik lees trouwens alleen recensies op e-zines, die naar mijn mening een stuk objectiever zijn dan de meeste bladen."

Het vorige album van Dissenter, 'Apocalypse Of The Damned', is uitgebracht door het onlangs ter ziele gegane Nederlandse Colblood Industries, dat werd gerund door God Detroned-zanger/-gitarist Henri Sattler. 'Contamination' verschijnt (in Europa) echter via het van huis uit Amerikaanse Crash Music Inc.

"Henri koos ervoor om het bij één album te houden. Zijn prioriteiten lagen destijds bij andere bands. Op zich prima natuurlijk, maar pech voor ons. Via Mariusz Kmiolek van Empire Records, die onze albums in Polen uitbrengt, zijn we bij Crash Music Inc. terechtgekomen. Een prima beslissing en de samenwerking verloopt vooralsnog voorspoedig. Het is nu echter nog te vroeg om uitlatingen te doen over eventuele verschillen tussen beide labels."

De teksten die landgenoten Vader gebruiken, worden geschreven door bevriende docenten Engels. Ook Dissenter krijgt hulp bij het vervaardigen van hun songteksten, om zodoende taal- en spelfouten tot een minimum te beperken.

"Toevallig ook van een docent Engels. De teksten worden wel geschreven door leden van de band, namelijk Tomasz en Garbaty. Maar deze worden nadien zorgvuldig gecheckt op spelfoutjes en fouten in de grammatica, voordat we ze in gebruik nemen. Dat is wel een geruststellende gedachte. Tot nu toe hebben we gelukkig nog nooit klachten of opmerkingen gehad."


"Je kunt onze teksten interpreteren zoals je zelf wilt, maar ze bevatten bepaalde verborgen boodschappen en geven een afspiegeling van de oorlog, die zich in onze hoofden afspeelt. De albumtitel 'Contamination' (betekent vervuilen of radioactief maken, GZ) hebben we gekozen omdat deze perfect past bij onze muziek. Wij willen elke zieke geest vervuilen met deze plaat."

Alleen al in thuisland Polen heeft de band tal van geduchte concurrenten, zoals bijvoorbeeld Vader, Behemoth en Decapitated. Dat bezorgt deze mannen echter eerder een gevoel van trots, dan de vrees onopgemerkt te blijven.

"We zijn vooral erg trots om deel uit te maken van zo'n krachtige scene. Met de juiste promotie denk ik dat ook wij buiten Polen een grote naam kunnen worden. De namen die jij noemt zijn inderdaad zeer talentvolle formaties, maar je zult versteld staan van de hoeveelheid uitstekende metalbands die hier in Polen nog meer rondlopen . Een hoop van die bands moet het echter zonder platendeal en dus zonder gedegen promotie stellen, waardoor ze nog altijd onbekend zijn in de rest van de wereld. Eenieder die de tijd neemt om de Poolse underground (death) metalscene beter te leren kennen, zal tal van fantastische bands tegenkomen."

Tenslotte laat Mlody weten dat de nietszeggende intro op 'Contamination' niet slechts dient als tracklistvulling.

"Nee, natuurlijk niet. Het is een wezenlijk onderdeel van het gehele album. Net zoals de intro bij de track 'Misty Mankind' (waarmee wordt afgesloten, GZ). Ach, weet je wat het is? Eigenlijk willen we de luisteraar daarmee nog een korte bedenktijd geven, voordat we ze met blastbeats om de oren gaan slaan, haha. Geintje natuurlijk."

Gerco Zwiers

Website Dissenter

Recensie 'Contamination'