Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Lunaris
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 7 juni 2004, 08:10
De zogenaamde hokjesgeest is aan Lunaris niet besteed. De gitarist van deze Noorse metalformatie, kortweg M genaamd, krijgt zelfs al claustrofobie bij enkel de gedachte beperkt te zijn door de strikte grenzen binnen zo'n hokje. "Dat wekt verwachtingen en is funest voor je creativiteit. We laten ons leiden door impulsen en waken ervoor onszelf vooral niet te serieus te nemen", aldus de nuchtere Noor, die door zijn accentloze Engels eerder klinkt als een geboren en getogen Amerikaan.

Hokjesgeest of niet, de aanwezigheid van black metal valt op het nieuwe album van Lunaris moeilijk te ontkennen. En waarom ook? Op basis van 'Cyclic' kan de band zich qua innovatiedrang en behoefte aan experiment namelijk gerust meten aan illustere namen als Borknagar, Akercocke en Satyricon.


Op het moment dat ik M aan de telefoon krijg, is de plaat ongeveer een maand uit en is het voor de band vooralsnog wachten geblazen op de spreekwoordelijke rit met de achtbaan.

"De afgelopen weken hebben we vooral veel interviews gedaan. Verder brengen we als band momenteel veel tijd door in de oefenruimte. We zijn ons aan het voorbereiden op een tour, die waarschijnlijk over een goede maand van start zal gaan en dan moeten de nieuwe nummers er goed in zitten. We hebben dit jaar al twee keer eerder een aanbod gekregen van een redelijk grote band, om het voorprogramma te verzorgen tijdens hun tour, maar beide keren is dat helaas op niets uitgelopen."

"Gelukkig zijn we opnieuw benaderd door een bekende band, waarmee we deze zomer door Europa gaan touren. Die tour zal, naar het zich laat aanzien, wl doorgang vinden. Verder kan ik je daar nog niets over vertellen. We hebben namelijk nog niks officieel bevestigd gekregen en ik loop niet graag op de zaken vooruit. Als het goed is, krijgen we zeer binnenkort de definitieve informatie, die we dan zo snel mogelijk op onze site zullen plaatsen."

Jullie bandnaam doet niet vermoeden met een black metalband van doen te hebben.

"Daar heb je wellicht gelijk in, maar ik zou werkelijk niet weten welke naam wel goed bij onze muziek zou passen. De reden om toentertijd te kiezen voor de naam Lunaris, was vooral omdat we hem cool vonden klinken. We hoefden niet zo nodig een typisch Noorse, duistere en ingewikkelde bandnaam. We wilden een korte naam, zonder specifieke betekenis, eentje die strak en compact klinkt."

In jullie teksten worden ook geen platgetreden black metalpaden bewandeld, want er is geen kerkverbranding of satansverheerlijking te bekennen op 'Cyclic'.

"Ik zie Lunaris dan ook absoluut niet als een black metalband, dat vooropgesteld. Wij voelen er niets voor om ons te laten beperken door de strikte grenzen die dit genre kent. Dat wekt verwachtingen en is bovendien funest voor je creativiteit. Onze teksten hebben inderdaad totaal geen raakvlakken met de onderwerpen die in de regel aan bod komen in die van de gemiddelde black metalband."


"Ze vormen een belangrijk onderdeel binnen Lunaris, dus willen we ons daarin behoeden voor elke vorm van clich. Onze teksten laten zien waar we voor staan en ze reflecteren onze kijk op bepaalde onderwerpen. Ze zijn geenszins bedoeld als wijze levenslessen, maar geven slechts een weerspiegeling van onze hersenspinsels."

"Over zaken als het universum, de mensheid en diens plek daarin en religie. Ikzelf put vooral inspiratie uit dat laatste onderwerp. Zo zijn de teksten die ik voor dit album heb aangedragen, veelal gebaseerd op de Scientology Church, een uiterst onbetrouwbare organisatie, waarvoor de benaming sekte meer op zijn plaats is. Het gegeven intrigeerde me, waarna ik me er flink in ben gaan verdiepen. Hoe meer ik erover te weten kwam, hoe meer ik walgde van dat hele gebeuren."

Tevens deelt de gitarist mee zich niet gelukkig te zijn met de omschrijving 'intelligent black metal', die Earache de band heeft meegegeven.

"Persoonlijk zou ik niet weten wat Lunaris nou zo veel intelligenter maakt dan ieder andere band. Zo zie ik onszelf in ieder geval absoluut niet. Wel is onze muziek gevarieerd en combineren we stijlen op een manier die wellicht niet al te gebruikelijk is. Dat is vermoedelijk wat Earache ermee wil zeggen en dat is natuurlijk een mooi compliment. Toch is het slechts een woord en heeft dus weinig tot geen waarde."

Lunaris deinst er inderdaad niet voor terug om diverse (metal)stijlen te verwerken in diens bandgeluid, zonder daarbij geforceerd of gekunsteld over te komen. Hoe verwerk je al die verschillende invloeden uiteindelijk in een nummer?

"Ik ben bang dat ik je daar geen pasklaar antwoord op kan geven. Dat proces verloopt heel instinctief. Ik ga niet volgens een vooraf uitgestippeld plan te werk, maar laat het ontstaan van de muziek liever aan het moment zelf over. Whatever feels good, really. Dat is de enige manier waarop ik muziek kan en wil maken."


"Ik hoop dat degenen die bekend zijn met ons debuut 'The Infinite' (2002), dit album zien als het resultaat van een natuurlijke ontwikkeling. In vergelijking met 'Cyclic' had ons debuut een ietwat andere sound. Destijds klonken we nog voornamelijk als een black metalband. Dit keer hebben we een hoop progressieve elementen aan de nummers toegevoegd. Ook hoor je op 'Cyclic' een hoop death metal terug. Dat was geen afgesproken werk, maar een logisch gevolg van het feit dat ik tijdens het schrijven van dit album, voornamelijk naar death metal luisterde."

"Sommige muzikanten vinden het misschien vreemd, maar ik zou er niet aan moeten denken een heel album in een en dezelfde stijl te moeten maken. Dat zou een ramp voor me zijn. Ik ben benvloed door zo ontzettend veel uiteenlopende bands en dat wil allemaal kwijt kunnen in de muziek die ik schrijf."

In welke richting het bandgeluid van Lunaris zich op een volgend album kan ontwikkelen, is voor jou dus eigenlijk ook nog een verrassing.

"In zekere zin wel, ja. Ik heb al wel een aantal nieuwe stukken geschreven, maar deze zijn nog te ruw en te onvolledig om er zinnige uitspraken over te doen. We laten ons leiden door impulsen en waken ervoor onszelf vooral niet te serieus te nemen."

Op de vraag of dit album reeds kon rekenen op negatieve besprekingen, antwoordt de Noorse gitarist bevestigend.

Oh, ik heb er meerdere gelezen. Ik moet je zeggen dat ik in zo'n geval nogal eens twijfel aan de leeftijd van degene, die ons album bespreekt. Wat overduidelijk is, is dat dergelijke personen geen flauw benul hebben van hetgeen we doen. In dergelijke recensies blijft goed onderbouwde kritiek dan ook doorgaans uit. Ach, ik hecht weinig waarde aan de mening van de pers en ik lig absoluut niet wakker van een paar lullige recensies."

Gerco Zwiers

Website Lunaris

Recensie 'Cyclic'