Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Destiny
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 31 mei 2004, 14:07
De hedendaagse metalcorescene is als een overvolle kennel, waarin een grote schare viervoeters zich schor blaffen en al vechtend over elkaar heen vallen om zodoende de aandacht van hun potentele nieuwe baasje te trekken. Ook de jongen honden van het Duitse Destiny zijn al een aantal jaren druk doende zich in de kijker te spelen, al is de naam Destiny voor menig hard- en metalcorefan nog steeds een volslagen onbekende. Maar als het aan deze Duitse Herders ligt, komt daar zeer snel verandering in.

Hun voornaamste wapen in deze strijd voor (h)erkenning luistert naar de naam 'The Tracy Chapter', hun tweede volledige album dat een aantal maanden geleden door Lifeforce Records wereldkundig is gemaakt.

Om de nieuwe plaat onder de aandacht te brengen is de band sindsdien veelvuldig op het podium te vinden en is zodoende vandaag (zondag, 25 april) verzeild geraakt in Arnhem. In de concertzaal Musis Sacrum om precies te zijn, waar zij onderdeel uitmaken van het aldaar gehouden Goudvishalfestival. Een hard- en metalcorefestival, verdeeld over twee podia, om te vieren dat het fameuze Arnhemse poppodium Goudvishal dit jaar haar twintigjarig jubileum mocht beleven.Een goed uur nadat Destiny zijn set heeft afgerond, vertrouwt bassist Sascha Brat-Ahmer me toe dat de reactie van het publiek hem vandaag behoorlijk tegenviel.

"We hebben na het uitkomen van deze plaat al veelvuldig in Duitsland gespeeld en daar waren de reacties overweldigend. Tijdens zo'n beetje alle shows ging het publiek finaal door het lint. Vandaag was dat duidelijk niet het geval. De zaal was al goed gevuld, toen wij het podium opgingen, maar het aanwezige publiek reageerde nogal lauw en apathisch op ons optreden. Ik weet niet of het ligt aan het feit dat een hoop mensen ons of dit album nog niet kennen, of dat we gewoon niet in de smaak vielen, maar de reacties vielen ons vandaag best tegen."

Van Nederlandse metalfans wordt nogal eens gezegd dat ze verwend zijn, omdat ze hun favoriete bands bij wijze van spreken wekelijks kunnen zien spelen. Geldt dat ook voor het Nederlandse hardcorepubliek?

"Dat zou ik niet durven te zeggen. Dit was niet de eerste keer dat we in Nederland optraden. We hebben hier al diverse keren gespeeld en werden toen elke keer erg enthousiast onthaald."

Een stuk enthousiaster wordt de bassist wanneer 'The Tracy Chapter' ter sprake komt, Destiny's nieuwe album, dat onlangs wereldkundig is gemaakt door het Duitse hardcorelabel Lifeforce.

Dit is de soort hardcore die het liefst spelen. Ditmaal klinken we melodieuzer, maar tegelijkertijd ook een stuk agressiever. Het is niet zo dat we hardcore de rug toekeren, want daar liggen onze roots, dat is evident. Maar de verschillende muzikale voorkeuren binnen de band zijn nou eenmaal erg divers. Op dit album zijn invloeden verwerkt van bands als Quicksand, Turmoil, Poison The Well en Refused, maar ook van minder voor de hand liggende bands."

"Onze drummer is bijvoorbeeld idolaat van Tool, Deftones en Korn en dat hoor je ook terug in de nummers. Door al die verschillende invloeden toe te laten in ons geluid, klinken we nu veel gevarieerder, meer divers."

"Voorheen klonken we een stuk traditioneler en bevatte onze sound meer raakvlakken met old school hardcore. De gitaarpartijen op ons debuut ('Diving Into Eternity', 2001) klonken melodieuzer. Ook maakten we destijds nog geen gebruik van cleane vocalen. In vergelijking met ons debuut is het algehele geluid van 'The Tracy Chapter' is gewoon een stuk moderner dan die van 'Diving Into Eternity'."

Waar staat 'The Tracy Chapter' voor?

"Dat zou je natuurlijk beter aan onze zanger kunnen vragen, aangezien hij degene is die binnen Destiny voor de teksten zorgt. Wat ik je wel kan vertellen is dat de teksten een bepaald deel uit zijn leven reflecteren. Middels de teksten op dit album heeft hij dat hoofdstuk van zijn leven beschreven. Of beter gezegd, van zich afgeschreven. Op die manier kon hij dit hoofdstuk uit zijn leven afsluiten. Dat hoofdstuk is 'The Tracy Chapter'. De teksten zijn erg persoonlijk, al blijft Johannes doorgaans vrij cryptisch, waardoor ze voor meerdere interpretaties vatbaar zijn."


Jullie hebben na het verschijnen van het debuut de overstap naar het Duitse Lifeforce gemaakt, dat een paar maten groter is dan Beniihana.

"Inderdaad. We zijn goed bevriend met de jongens van Lifeforce en een groter label biedt natuurlijk ook meer mogelijkheden. We kunnen nu bijvoorbeeld gebruik maken van betere studio's. Bovendien beschikken zij over een gedegen en wereldwijd distributienetwerk, zodat overal ons album goed verkrijgbaar is. Allemaal zaken waar we natuurlijk erg over te spreken zijn."

"De overstap van Beniihana naar Lifeforce is in goede harmonie verlopen. Toen wij met Destiny begonnen bood dit label ons de mogelijkheid ons debuut uit te brengen. Daar zijn we hem (Bjoern Decker, de man achter Beniihana, GZ) nog steeds erg dankbaar voor. Maar toen de mogelijkheid zich voordeed om bij Lifeforce te tekenen, konden we dat natuurlijk niet laten liggen en daar had Bjoern dan ook alle begrip voor."

Dit album wordt ook in de VS uitgebracht. Bestaat er de kans dat jullie het album daar gaan ondersteunen middels optredens, of wellicht een heuse tour?

"Als het aan ons ligt wel. We proberen in ieder geval wel iets op poten te zetten. We hebben al contact met een aantal Amerikaanse bands en promotors. Onze zanger heeft daar al eens gespeeld met Caliban. Hun zanger moest wegens verplichtingen terug naar Duitsland. Johannes is voor hem ingevallen en een zestal shows met ze heeft gedaan als invalkracht. Tijdens zijn verblijf aldaar heeft hij een hoop nuttige contacten opgedaan. Bovendien heeft Lifeforce de nodige connecties in de VS. Hopelijk leveren al die dingen iets concreets op, want we zouden maar wat graag die kant op gaan."


Het komende jaar zal dus vooral in het teken staan van de promotie van 'The Tracy Chapter'?

"Dat is inderdaad wel de bedoeling. Het is ons streven om zo veel mogelijk mensen te bereiken met onze muziek. De enige manier om dat te doen is live spelen zo veel als mogelijk is, ook buiten Europa. Dat is er voorheen nog niet van gekomen, maar daar komt hopelijk verandering in. Het lijkt ons te gek om in landen als Japan of Amerika te spelen."

"Het enige wat we tot nu toe bevestigd hebben is een tour door het zuidelijke deel van Europa, als voorprogramma van Caliban. Wel zijn er, zoals ik net zei, vage plannen om mogelijk eind dit jaar of begin volgend jaar een tour door de VS van de grond te krijgen."

"Dankzij het Zuid-Amerikaanse hardcorelabel Liberation verschijnt dit album tevens in Brazili, dus hopelijk is het ook mogelijk om daar een aantal shows te doen. Het publiek schijnt daar doorgaans enorm enthousiast te zijn en tijdens optredens compleet uit zijn plaat te gaan. Dat klinkt natuurlijk fantastisch en zouden we erg graag eens met onze eigen ogen komen bekijken."

Gerco Zwiers

Website Destiny

Recensie 'The Tracy Chapter'