Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Godhate
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 25 mei 2004, 23:10
Wanneer de Zweedse death metalformatie Throneaeon in 1998 voor het eerst van zich doet spreken, middels de EP'With Sardonic Wrath' lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht. Zodra echter hun debuut 'Neither Of Gods' is verschenen, pakken de eerste grijze wolken zich samen boven de band. Allereerst verloopt de periode dat de band bij Hammerheart onder contract staat, in hun ogen teleurstellend, waarna zij daar al snel de deur achter zich dichttrekken. Een periode van ogenschijnlijke stilte volgt.

Ogenschijnlijk, want voor de band zelf zijn deze jaren allerminst rustig verlopen. Zo verlaat het originele lid en bassist Andreas Dahlstrom de band en wordt zijn vervanger ook al snel weer de laan uitgestuurd. Tot overmaat van ramp doen zich diverse problemen met hun nieuwe broodheer voor, het Slowaakse Forensick. Dit heeft tot gevolg dat de de release van hun nieuwe album keer op keer vooruitgeschoven wordt.


Maar het belangrijkste nieuws is natuurlijk de beslissing van de Zweden om te veranderen van bandnaam. Tijdens mijn interview met zanger en bandleider Tony Freed, dat zich uiteindelijk eerder ontpopt tot een gezellig gesprek, is dit dan ook het eerste waar ik tekst en uitleg over wil hebben.

"We hadden gewoon sterk het gevoel dat er iets moest gebeuren, wilden we de band naar een hoger plan tillen en hebben toen de beslissing gemaakt van naam te veranderen. De naam Throneaeon stamt al uit 1994. Destijds was het voor een death metalband gebruikelijk om voor een lange en bij voorkeur ingewikkeld klinkende bandnaam te kiezen. Tegenwoordig merk je veelal het tegenovergestelde en bedienen veel bands zich juist van een korte, pakkende naam. Met een ontoegankelijke naam als Throneaeon vis je dan al snel achter het net."

"Maar de voornaamste reden voor de naamswijziging was toch wel het probleem dat menigeen had met de uitspraak ervan. Als men mij vroeg naar de naam van mijn band, leverde dat vrijwel altijd onduidelijkheid op en moest ik de naam minstens vier of vijf keer herhalen, voordat de boodschap goed en wel over was gekomen. Op een gegeven moment merkte ik zelfs dat ik zlf moeite had met de uitspraak ervan. Dat was het moment waarop ik zeker wist dat de naam Throneaeon de prullenbak in moest."

Maar het viel niet beslist niet mee om een nieuwe en geschikte bandnaam te vinden, h?

"Zelfs namen die spontaan in me opkwamen, bleken na raadpleging van het internet al lang en breed te bestaan, in sommige gevallen zelfs al meerderen met dezelfde naam. Al met al heeft het zo'n twee maanden geduurd voor we definitief en unaniem besloten te gaan voor Godhate."

"Een periode waarin ontelbaar veel eventuele nieuwe namen de revue passeerden, werkelijk teveel om op te noemen. Waarom uiteindelijk Godhate? Het is een korte, pakkende naam die mijns inziens perfect reflecteert waar de band voor staat.

Dit album verschijnt echter nog wel onder de naam Throneaeon. Wordt het niet lastig en verwarrend om enerzijds de oude naam aan te houden, terwijl je tegelijkertijd je best doet om de naam Godhate onder de aandacht te brengen?

"Dat is een beslissing van Forensick geweest, die buiten ons om genomen is. Maar dat is inderdaad echt klote. Je mag gerust weten dat dit ons bepaald niet lekker zit. Iedereen snapt natuurlijk dat deze situatie behoorlijk ongemakkelijk is voor ons en garant staat voor een hoop onduidelijkheden bij het publiek Ik sta op het podium te roepen dat wij Godhate zijn, terwijl op deze cd nog doodleuk Throneaeon staat."


Onder de naam Throneaeon laat de Zweedse formatie voor het eerst van zich horen in 1998. In dat jaar verschijnt via The Plague Records namelijk de EP 'With Sardonic Wrath', in 2001 gevolg door het daadwerkelijke debuut, getiteld 'Neither Of Gods'. Dit album werd destijds aan de man gebracht door het Nederlandse Hammerheart. Desgevraagd blijkt Tony allerminst warme herinneringen aan die periode te koesteren.

"Die deal met Hammerheart hadden we te danken aan Wilko Reijnders, de man achter Fadeless Records. Hij was al jaren een bekende van de band en altijd erg enthousiast over Throneaeon. Bovendien was hij destijds werkzaam voor Hammerheart. Hij heeft onze demo onder neus van labelbaas Guido Heijnens gedrukt, waarna hij besloot ons te tekenen. Helaas kreeg Wilko kort daarna een nieuwe baan."

"hierdoor viel in feite ons directe contactpersoon binnen Hammerheart weg, waardoor de communicatie over en weer nogal te wensen overliet. Mede hierdoor liep de release van 'Neither Of Gods' enige vertraging op, waardoor het moment van de daadwerkelijke release, nogal ongunstig uitpakte voor ons."

"Het album kwam namelijk in dezelfde uit als albums van Rebaelliun, Ancient Rites en Diabolic, waardoor ons album volledig overschaduwd werd. Tevens hadden zij toentertijd een hele rits grote namen onder contract, zoals Necrophobic, Sinister en Dismember. Je begrijpt dat daardoor de aandacht voor Throneaeon miniem was. Toen hebben we op een gegeven moment de knoop doorgehakt en hebben we onze biezen gepakt."

Waarom heeft het vervolgens zo lang geduurd alvorens een nieuw label was gevonden?

"Dat is vooral toe te schrijven aan onze luiheid, ben ik bang. Achteraf gezien denk ik dat we daar veel ons best voor hadden kunnen doen."

"Forensick toonde vrijwel meteen na ons vertrek bij Hammerheart al interesse. Wij hebben de boot toen afgehouden, omdat we geen overhaaste beslissingen wilden nemen en eerst wilden kijken wat de andere opties waren, qua labels. Daar is alleen verdomd weinig van terechtgekomen, zodat we toen maar besloten alsnog op het voorstel van Forensick in te gaan. Gelukkig was zijn aanbod nog geldig. Bovendien is dit label vooral gericht op de underground en dat spreekt ons erg aan."

Maar deze samenwerking verliep aanvankelijk ook niet geheel volgens plan.

"Inderdaad. Door al dat gedoe denk ik soms dat onze band geboren is voor het ongeluk. Toen de deal met Forensick in kannen en kruiken was, ontstond het plan om de bandnaam te veranderen. Dat moesten we uiteraard wel eerst aan ons label voorleggen. Martin, de man achter Forensick, was niet bijster enthousiast over onze plannen en ging in eerste instantie dan ook niet akkoord. Het heeft vervolgens heel wat voeten in de aarde gehad om hem te overtuigen van de voordelen van de wijziging, maar het is ons gelukt, hij ging overstag."

"Vervolgens liep de release van ons album een langdurige vertraging op, doordat Martin te kampen kreeg met serieuze gezondheidsproblemen. Hij bleef wel gewoon doorwerken, maar was doorgaans niet te genieten. Hij was erg heetgebakerd en sprong bij het minste of geringste uit zijn vel. Langzaam sukkelde zijn gezondheid achteruit, met een ziekenhuisopname tot gevolg."

"Hij is nu weer helemaal de oude en momenteel is de onderlinge verstandhouding dan ook uitstekend te noemen. Je moet weten dat hij dit label in zijn eentje runt en daarnaast ook nog speelt (als bassist, GZ) in de band Sanatorium. Hiermee is hij geregeld op tour. Zodoende kan het zijn dat bepaalde zaken soms wat langer duren dan bij de meeste labels gebruikelijk is, maar van ons zul je geen klachten horen. We weten wat we aan elkaar hebben en dat is denk het belangrijkste."

Maar ben je wel te spreken over de mate van promotie die Forensick aan het album wijdt? Ik heb nog nergens advertenties voor 'Godhate' gezien of recensies van de plaat gelezen.

"Dat kan wel kloppen. Op een bepaald waren we het wachten zo ontzettend zat, dat we hoe dan ook de plaat uitgebracht wilden zien. De periode die wij daarvoor in gedachten hadden, viel net in een periode waarin Martin druk bezig met de voorbereidingen van een omvangrijke Sanatorium-tour."

"We hebben toen de afspraak gemaakt dat Forensick het album wel alvast uit zou brengen, maar dat pas na afloop van deze tour een promotiecampagne op poten gezet zou zetten. Tot die tijd zouden we het album zelf zoveel mogelijk promoten. Die Sanatorium-tour loopt tot 20 mei, Ik verwacht dus dat die promotie binnenkort wel op gang gaat komen."

Dan zijn de chte metalmagazines aan de beurt, bedoel je.

"Haha, nou ja. De promotiecampagne moet inderdaad ook de aandacht van de grote bladen trekken, maar Forensick is en blijft een undergroundlabel. Ik kan je zelfs vertellen dat Martin doorgaans niet zo'n hoge pet opheeft van de echte grote bladen. De promotie van 'Godhate' zal voornamelijk gericht zijn op de underground metalpers."

De afgelopen jaren rommelde het wat in de bezetting.

"Dat is juist. Onze voormalige bassist Andreas had het gevoel dat hij verder moest met zijn leven. Hij is werkzaam als webdesigner en voelde er meer voor om daar zich voortaan enkel op webdesign en dergelijke toe te leggen. De verstandhouding tussen hem en de band is desondanks nog prima. Hij helpt ons nog wanneer hij kan en we zien elkaar nog geregeld. Wel is hij onlangs wel verhuisd naar Gthenburg, wat hier (Vsters, GZ) een behoorlijk stuk vandaan is."

En zijn vervanger Magnus

"Die is inmiddels ook alweer vertrokken.

Oh, hoe dat zo?

"Because he is a prick! Blijkbaar lopen er nog genoeg eikels rond in dit wereldje en dit is er overduidelijk n van. Aanvankelijk was hij heel enthousiast en was hij vastbesloten zich erg voor de band in te zetten. Maar na een paar maanden begon hij al te zeuren en te klagen. Zo wilde hij opeens niet alleen bassen, wilde hij alleen nog maar in de Suffocation-stijl spelen en had hij opeens ook nog eens een andere band, waar hij eigenlijk mee verder wilde. Langzaam maar zeker werd ik echt doodmoe van zijn gezeik. Ik heb hem toen ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hoe ik over hem dacht, waarna we hem uit de band hebben gezet. So definitely hard feelings there, haha."

De drumpartijen op een handvol tracks zijn van de hand van slagwerker Matte Modin (Defleshed, Dark Funeral). Hoe hebben jullie hem daartoe bereid gevonden?

"Dat ging eigenlijk heel simpel. We kwamen hem in een bar tegen, hier in de buurt en zijn gewoon op hem afgestapt, met de vraag of hij ons van dienst kon zijn. Ik weet niet of het lag aan het feit dat hij al redelijk aangeschoten was, maar hij stemde vrijwel direct in. De volgende dag heeft hij de betreffende tracks bestudeerd en heeft vervolgens in n dag de drumpartijen ingespeeld. Ja, dat is inderdaad behoorlijk vlot. Maar die gast is dan ook een formidabele drummer!"

Dat was mooi geregeld dan, maar waarom was zijn bijdrage eigenlijk noodzakelijk? Jullie hadden destijds toch gewoon een drummer?

"Nee, op dat moment zaten we zonder, aangezien onze drummer Roger Sunquist toen, achteraf gezien tijdelijk, de band had verlaten. Hij heeft een gezin en wilde zich daar meer op kunnen focussen. Hij vond dat hij een keuze moest maken en koos toen begrijpelijkerwijs voor zijn gezin. Maar al snel begon het weer bij hem te jeuken en merkte hij dat hij toch niet zonder de band kon. Natuurlijk was hij weer van harte welkom."

Tenslotte, in hoeverre vind jij Godhate's sound anders dan die van ng met de overload aan death metalbands, die momenteel de scene bevolken?

"Natuurlijk is het bijkans onmogelijk om je als death metalband totaal origineel en uniek te profileren. Toch vind ik dat wij altijd weldegelijk hebben afgeweken van het gros van de death metalbands, die vaak of enkel een kopie van Cannibal Corpse of Suffocation neerzetten, of het ene na het andere snelheidsrecord proberen te breken. Wij zijn altijd veel meer into death metal la Deicide geweest en dat hoor je dan ook terug in onze songs. Die death metalstijl combineren we met invloeden van Slayer en Morbid Angel. Zodoende denk ik dat wij de ware essentie van death metal veel beter verwoorden dan menig genregenoot."

Gerco Zwiers

Website Godhate

Recensie 'Godhate'