Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Evemaster
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 4 mei 2004, 05:34
Van democratie is bij Evemaster geen sprake. Als het op componeren aankomt, is het steevast bandleider Tomi Mykknen die de lakens uitdeelt. "Ik werk de basis en de grote lijnen van de songs helemaal uit, voordat ik ze aan de rest voorleg", aldus de Finse multi-instrumentalist, die samen met zanger Jarno Taskula het kloppend hart van deze Finse metalband vormt. Evemaster is dan ook Tomi's geesteskind en dat geeft hij niet graag uit handen.

Voor het opnemen van de songs durft de Fin zijn materiaal wl toe te vertrouwen aan 'derden'. Nou zijn dat in dit geval ook niet bepaald de minsten. Op drums vinden we namelijk Children Of Bodom-drummer Jaska Raatikanen en Marco Hietala van Nightwish (en Tarot) doet vocaal zijn duit in het spreekwoordelijke zakje.


"Jaska is een oude vriend van me. Anssi Kippo, eigenaar van de Astia Studio (waar de opnames plaats hadden), heeft hem benaderd, waarna hij vrijwel direct zijn medewerking toezegde. Ik neem aan dat hij wel te spreken was over onze samenwerking, aangezien hij meteen heeft laten weten in de toekomst graag opnieuw met Evemaster te willen werken. Dat is inmiddels dan ook al gebeurd. We hebben namelijk ons debuut 'Lacrimae Mundi' opnieuw opgenomen, waarop hij tekende voor de drums."

"De bijdrage van Marco (Tarot, Nightwish) kwam eigenlijk toevalligerwijs tot stand. Toen we besloten hadden om 'Wings Of Darkness' van Tarot te coveren, benaderde ik hem om toestemming te vragen. We zaten vervolgens een dik uur aan de telefoon. Toen kwam hij op een gegeven moment met het idee om zelf de vocalen te verzorgen op onze versie van het nummer."

"Hij vond het erg interessant om aan het album mee te werken en hij liet me zelfs weten ditmaal de track te hebben ingezongen zoals hij dat destijds had willen doen. Indertijd werkte de producer dat tegen, aangezien hij die vocalen teveel naar popmuziek vond neigen.""We wilden graag een cover opnemen voor dit album, maar we waren wilden wel een track nemen, die niet al ontelbare keren eerder was gecoverd. Jarno kwam toen met het voorstel om 'Wings Of Darkness' van Tarot te nemen, een band waar hij nogal idolaat van is. Tarot is een oude Finse heavy metalband, die in het begin van de 80's opgericht is door de gebroeders Marco en Zachary Hietala."

"Hun debuut 'Spell Of Iron' kwam uit in 1986 en 'Wings Of Darkness' was de eerste single van dat album. De band was destijds best succesvol. Ze bestaan nog steeds en hebben sindsdien een hele rits albums uitgebracht. Jarno is een grote fan van ze en ikzelf kan hun werk ook erg waarderen."

"In feite heb ik de gitaarsolo in het nummer, enigszins verbouwd, de ritmes hier en daar gewijzigd en heb ik veel harmonieuze gitaarpartijen toegevoegd, om het een Evemaster 'feel'mee te geven. Het feit dat Marco, de originele zanger van het nummer, vocalen heeft geleverd voor deze track, maakt het voor mij echt af."

Hoewel de gastmuzikanten in zekere zin hun gang konden gaan in de studio, waren er weldegelijk grenzen waarbinnen zij dienden te blijven.

"Ik werk de basis en de grotelijnen van de songs helemaal uit, voordat ik mijn ideen aan de rest voorleg. Eenmaal in de studio mocht Jaska de drumpartijen naar eigen believen inkleuren, al was het wel de bedoeling dat hij werkte volgens de ideen zoals ik die had uitgestippeld in de ruwe demoversies. Verder heeft Anssi Kippo heeft zich dit keer ontfermd over het componeren van de toetspartijen en Jaska en Anssi hebben zich bezig gehouden met het arrangeren van de drumpartijen. Toch wijken de uiteindelijke studiotracks maar weinig af van mijn aanvankelijke demoversies."

"Het verschil daartussen moet je vooral zoeken in een betere productie. Wat niet per definitie wil zeggen dat er geen ruimte was voor eigen inbreng. Op een gegeven moment kwam Anssi met een toetsenpassage aanzetten, die hij zelf eigenlijk teveel vond afwijken van de sfeer van het album, maar ik vond zijn partijen juist een toegevoegde waarde en wilde ze dus juist graag gebruiken."Aanvankelijk staat er een MCD op het programma, die de band - na de nodige labeltechnische rompslomp - via het eigen Vortex Motion Records wil uitbrengen. Dan komt echter de deal met Low Frequency/Crash Music Inc. in beeld. Tomi en co. besluiten om dan maar meteen een volwaardig album uit te brengen en duiken de studio in om vijf extra tracks op te nemen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het negen tracks tellende epos, getiteld 'Wither' - wat zoiets als verdrogen of verdwijnen betekent - tot gevolg heeft.

"Voor de MCD, die we oorspronkelijk zouden uitbrengen, had ik artwork in gedachten met gedroogde bloemen, gekoppeld aan de titel 'Wither'. Die MCD zou in de herfst verschijnen, het seizoen van de vergankelijkheid. Met die naam zouden we dus de spijker op z'n kop slaan. Maar ja, alles liep dus niet zoals gepland en het daadwerkelijke album kwam hier in Finland uiteindelijk zelfs in de lente uit. De titel had dus wel wat van zijn zeggingskracht verloren. Desondanks denk ik dat het artwork van dit album de titel prima weergeeft."

In het geluid van Evemaster zijn diverse metalstijlen verwerkt. Hoe zou je de muziek die jullie spelen zelf het liefst omschrijven?

"Zelf typeer ik onze muziek het liefst als dark metal. Ik ben namelijk van mening dat onze muziek enorm veel duisternis in zich heeft. Ik kan me totaal niet vinden in het etiket 'melodieuze black metal', dat we geregeld opgespeld krijgen. Tekstueel hebben we namelijk niets van doen met zogenaamde 'echte' black metalbands. Maar misschien is de beschrijving melodieuze heavy metal met death- en doomachtige invloeden, aangevuld met rauwe vocalen wat? Haha!"

Voor metalbegrippen klinkt het album behoorlijk 'catchy'.

"Bedankt voor het compliment. Ik luister zelf naar allerlei soorten muziek en ben daarnaast actief in een aantal bands, die zogezegd meer 'user-friendly' klinken, makkelijk behapbare muzie dus. Daar zal dus wel de verklaring voor de toegankelijkheid van Evemaster liggen."

"Toch denk ik dat we op een volgend album meer progressieve en minder toegankelijkere arrangementen zullen gebruiken. Maar ik maak graag muziek, die ik vooral zelf lekker vind klinken, dus Evemaster zal altijd een bepaalde mate van toegankelijkheid kennen."

Heb je nog een verlanglijstje met bekende metalkopstukken, waar je graag nog eens mee zou willen werken?

"Ik zou het te gek vinden als Gene Hoglan (Dark Angel, SYL) eens een aantal nummers in zou drummen. Ook zou Anneke (Giersbergen, zangeres) van The Gathering van harte welkom zijn. En als we de realiteit even vergeten, zou ik erg graag eens samenwerken met Chuck Chuldiner (in 2001 overleden aan de gevolgen van een hersentumor, GZ).""Maar ik ben al gelukkig als ik op het volgende album de volgende bezetting kan realiseren: Jaska op de drums, ikzelf op gitaar, bas en misschien de synts, Jarno op zang en nog een aantal bevriende zangers, voor het aanleveren van de nodige 'additional' vocals."

"Het volgende album zal op een soortgelijke manier tot stand komen als 'Wither', dus dat wil zeggen dat ik wederom de hele plaat in mijn eentje zal opzetten. Ik heb hem namelijk al grotendeels in mijn hoofd. Daarna hoop ik een album te maken met de gehele band, mits Evemaster dan in nog dezelfde bezetting bij elkaar is."

Je zei over 'Wither' dat dit precies het album was dat je wilde maken. Heb je nu alle muzikale doelen bereikt die je met Evemaster voor ogen had?

"Daarmee bedoelde ik eigenlijk dat dit album precies zo is geworden als ik hem voor ogen had, onder de destijds heersende omstandigheden. Muzikale groei is een proces dat nooit stopt. Ik heb echt nog genoeg doelen die ik wil verwezenlijken. Zo wil ik me nu bijvoorbeeld gaan focussen op het schrijven van een heus conceptalbum."

"Het lijkt me een enorme uitdaging om een album te maken, dat een onlosmakelijk geheel vormt en waarin de muziek en de teksten naadloos met elkaar in verbinding staan, terwijl ik met de teksten ook daadwerkelijk iets zinnigs vertel."

Gerco Zwiers

Website Evemaster

Recensie 'Wither'