Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Decapitated (1)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 10 maart 2004, 20:44
"Het materiaal op dit album klinkt sommigen misschien iets simpeler in de oren, maar is nog steeds even ingewikkeld om te spelen." Gelukkig is een gezonde dosis zelfvertrouwen deze Poolse twintiger niet vreemd. Gebrekkig Engels, voorzien van een overheersend, binnensmonds Pools accent helaas ook niet. Dat maakt dat mijn gesprek met de verder sympathieke bassist Martin niet geheel vlekkeloos verloopt.Gelukkig ben ik best bereid om wat meer moeite te doen om het een en ander te weten te komen over 'The Negation'. Decapitated's meesterlijke nieuwe album, dat recent door het Engelse metallabel Earache wereldkundig werd gemaakt. Het gezelschap is inmiddels alweer 'on the road', in Engeland om precies te zijn. Vanaf het Londense Earache hoofdkwartier praat Martin me bij.

"We doen hier in Engeland, samen met onder andere Rotting Christ, vijf shows. Daarna gaan we terug naar Polen, waar we naast een aantal losse optredens, onder meer op het Metal Mania festival zullen spelen. In juli gaan we op uitnodiging van Cannibal Corpse hun voorprogramma verzorgen, tijdens een tour door de Verenigde Staten.

" Daarna is het tijd voor een Europese tour. Daar kijk ik al erg naar uit. Het is voor Decapitated erg belangrijk om vaak in Europa te spelen, want daar hebben we de meeste fans zitten."

Touren in de States met Cannibal Corpse lijkt me ook wel een prettig vooruitzicht.

"Oh zeker! Het is een fantastische kans om met Cannibal Corpse op pad te mogen. Vanzelfsprekend hopen we dat die tour een succes wordt. We hebben al eens eerder in de VS gespeeld en dat is ons erg goed bevallen. We hebben toen veel coole contacten opgedaan en de reacties op Decapitated waren bijna uitsluitend positief. Ik ben dus erg benieuwd hoe het publiek daar op ons nieuwe materiaal zal reageren."

Jullie nieuwe album 'The Negation' komt op mij over als een technische en moderne benadering van het old school death metalgeluid.

"Het is moeilijk voor mij om daar wat over te zeggen. Wij werken niet volgens een van tevoren uitgestippeld plan en denken niet teveel na over de muziek die we creren. We zijn grote fans van bands als Terrorizer en Napalm Death, dat hoor je zeker terug in onze muziek. Maar we spelen alles behalve old school. Dat zou ook volslagen zinloos zijn. We passen er namelijk voor om een stelletje old school twintigers te zijn."


De albumtitel betekent zoveel als de ontkenning. Leg uit.

"De titel refereert aan religie en de hele bullshit er omheen. Bij ons in Polen heeft de Katholieke kerk nog flink wat aanhangers en dus ook nog behoorlijk wat invloed op de Poolse maatschappij. Veel te veel, als je het mij vraagt. Onze enige mogelijkheid is het negeren. Onze zanger Sauron is verantwoordelijk voor de teksten, maar daarmee verwoordt hij wel de mening van de hele band. Uiteraard kan de titel voor iedereen iets anders betekenen. Wij zien onszelf namelijk als muzikanten in plaats van predikers."

In vergelijking met voorganger 'Nihility' is 'The Negation' toegankelijker van aard en zodoende een stuk beter te behappen.

"Daar kan ik je wel gelijk in geven. Al spelen we nog steeds even technisch als we op 'Nihility' deden. Het materiaal op dit album klinkt sommigen misschien iets simpeler in de oren, dat is het bepaald net om te spelen. Ditmaal kent het materiaal alleen een stuk meer diversiteit en afwisseling. Tijdens het schrijven van dit album hebben we ons meer geconcentreerd op de songs op zich. Je kunt dit album gerust in z'n geheel beluisteren en dat is precies wat we wilden bereiken. We zijn als band dan ook dik tevreden met deze plaat."

Het valt ook bepaald niet mee om een negatieve review van dit album te vinden.

"Heb je er wel n kunnen vinden?"

Nope, sterker nog: menigeen beschouwt jullie tegenwoordig zelfs als een band, die zich gerust kan scharen in de kopploeg van het genre.

"Nou, ik kan je zeggen dat wij dat heel anders zien. Er zijn vele briljante bands, waar ik ons echt niet mee durf te vergelijken. Het verbaast me eerlijk gezegd behoorlijk dat mensen zo lovend over ons praten. Het is de laatste jaren erg snel gegaan met ons en nog vaak voelt het allemaal aan als een heftige achtbaanrit. Maar wij in de kopploeg? Nee, dat zeker niet."

Wat is de reden voor het feit dat Jacek Hiro onlangs als tweede gitarist toetrad tot de band?

"Dat is enkel en alleen voor onze optredens. We wilden live een voller en harder geluid neerzetten en dat kregen we niet voor elkaar met slechts n gitaar. Hij gaat zich niet bezighouden met het schrijf- en opnameproces. Dat zouden we op zich wel willen, maar dat kunnen we niet van hem vragen. Hij heeft zijn handen al vol aan z'n andere bands Sceptic en Dies Irae."
In de vorm van de Deicide-track 'Lunatic Of Gods Creation' hebben jullie een cover opgenomen, evenals dat bij jullie vorige albums het geval was. Gaan jullie daar een traditie van maken?

"Dat begint het langzamerhand wel te worden inderdaad. We vinden het nou eenmaal erg interessant om ons op zo'n manier met andermans muziek bezig te houden. We hebben voor dit nummer gekozen, omdat we dit n van hun beste tracks vinden. We speelden het nummer sowieso al geregeld live, dus was de keus om het op te nemen voor 'The Negation' snel gemaakt. Nee, ik heb geen idee of we voor het volgende album wederom een cover zullen opnemen, laat staan welke. Momenteel gaat al onze aandacht uit naar dit album."

Sinds kort zijn jullie trouwens labelgenoten met Deicide. Ben je te spreken over hun nieuwe album?

"Ik heb het slechts twee keer vluchtig geluisterd, dus ik kan er niet echt wat over zeggen. Ik kreeg wel de indruk dat het weer de goede kant opgaat met hen. Ik vond hun laatste albums namelijk niet veel soeps. Wat ik hoorde beviel me dus wel. Toch blijft 'Once Upon A Cross' mijn persoonlijke favoriet en ik denk niet dat 'Scars Of The Crucfix' daar iets aan zal veranderen."

Nou dat was 't. Oh nog dit: waar is het lange haar van jullie zanger gebleven?

"Dat heeft hij er allemaal afgeschoren. Dat was geen vrijwillige keuze, maar hij werd kaal. Like a turtle, haha!"

Gerco Zwiers

Website Decapitated

Recensie 'The Negation'