Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dεεth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Internal Suffering
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 28 februari 2005, 01:57
Met een bandnaam als Internal Suffering weet je meteen hoe laat het is. Deze Colombianen maken dan ook inderdaad de extreme death metal die de naam doet vermoeden. In november van vorig jaar kwam hun derde langspeler 'Choronzonic Force Domination' ter wereld, een bundeling van alles verpulverende en godvergeten lompe death metal, gegoten in een loodzware productie.Naast coke wordt er dus ook behoorlijke death metal gefabriceerd in Colombia. Daar is Internal Suffering al sinds 1996 het levende bewijs van. Dat dit echter niet de enige band is die dergelijke loodzware death metalplaten op de mensheid loslaat kan gerust een understatement genoemd worden. Want ook al is het duidelijk dat deze Zuid-Amerikanen heel wat potentie in huis hebben, de concurrentie wordt er niet minder moordend op. Vandaar aan bassist Andrιs Garcia de vraag of hij van mening is dat zijn band zich voldoende weet te onderscheiden van de death metallende massa.

"Ik denk het wel. Als je onze platen naast elkaar legt, merk je dat het stuk voor stuk vernieuwende en interessante platen zijn. Met elke release weten we een flinke progressie te boeken. We zijn geen band die keer op keer hetzelfde album maakt, maar zijn juist voortdurend in ontwikkeling. Ons volgende album zal nog gestructureerder en complexer van aard zijn dan diens voorgangers."

De band wist Hate Eternal-frontman en voormalig Morbid Angel-gitarist Erik Rutan te strikken als producer. Een gouden greep, getuige het moddervette, loodzware geluid van 'Choronzonic Force Domination'.

"De sound is inderdaad echt verpletterend. Ik ben altijd al een groot liefhebber geweest van hetgeen Erik vroeger met de band Ripping Corpse deed en later met Morbid Angel en Hate Eternal. Het leek ons een tof idee om hem als producer voor ons album te hebben. Die wens hebben we aan Displeased Records voorgelegd. Die daar vrijwel meteen mee instemden en contact met hem hebben gezocht."


"Erik reageerde erg enthousiast op het voorstel. Hij was van mening dat ons materiaal over voldoende potentieel beschikte, maar dat het een goede productie nodig had. De rest is geschiedenis. Werken met hem was naar mijn mening een fantastische en tevens leerzame ervaring. Erik is een zeer geschikte gozer waar we het erg goed mee konden vinden. We zijn sindsdien goed bevriend en telefoneren met enige regelmaat over en weer."

"En op het professionele vlak is hij echt een kei. Naast het produceren heeft hij ook op het compositorische vlak nog aanzienlijk bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat. Mede door hem hebben we onszelf als band beter leren kennen. We weten nu bijvoorbeeld veel beter waar onze sterke punten liggen en welke punten nog extra aandacht verdienen."

In Nederland is 'Choronzonic Force Domination' overwegend goed ontvangen. Zijn er al plannen om deze goede indruk middels optredens extra kracht bij te zetten?

"We hebben daarvoor al wel een aantal aanbiedingen gehad en we zijn momenteel aan het bekijken wat de gunstigste optie is. We zullen hier in Noord-Amerika het komende jaar wel veel optreden, onder meer op een aantal prominente festivals. Verder staan er een aantal belangrijke mini-tours gepland met onder andere Incantation, Mortician, Aborted en Impaled. De meeste optredens en tours regelen we trouwens allemaal zelf."


Sinds het debuut 'Supreme Knowledge Domain' uit 2000 hebben jullie met diverse labels gewerkt, maar hielden het vaak na korte tijd alweer voor gezien. Bij Displeased staat de band inmiddels al zo'n drie jaar onder contract. Nog steeds tevreden dus?

"Totnogtoe zijn we erg te spreken over de samenwerking. Er is veel wederzijds respect en voor zover ik weet zijn zij ook content met het verloop van onze samenwerking. Natuurlijk zijn er zo nu en dan problemen, maar dat is onvermijdelijk. In 2003 hebben we de mannen van Displeased ontmoet in Rotterdam, dus we kennen elkaar niet alleen via mail en telefoon. De onderlinge sfeer is goed en daardoor was en is het altijd prettig samenwerken."

Hoe kan het dat Internal Suffering na negen jaar nog maar bij relatief weinig death metalliefhebbers bekend is?

"De promotie van Displeased is op zich goed, maar naar mijn mening toch nog niet omvangrijk genoeg. Met name in Noord- en Zuid-Amerika zou de promotie heel wat beter kunnen, evenals in bepaalde delen van Europa. Ik denk dat we ons volgende album bij een label met een nog groter distributienetwerk moeten zien onder te brengen. En nog meer toeren dan we nu al doen, bij voorkeur met grote namen en voor meer publiek."


Is het door het immense aanbod van vaak prima death metalbands zo langzamerhand niet bijkans onmogelijk om in dit genre als band nog enigszins voet aan de grond te krijgen?

"Dat ben ik niet helemaal met je eens. Er zijn inderdaad een hele hoop death metalbands, maar slechts enkelen die er uitspringen en echt interessant zijn. Of ik andere death metalbands als concurrentie beschouw? Nee, zo heb dat nooit bekeken. Als een bepaalde band een te gekke plaat uitbrengt, stimuleert dat ons juist om met een nog betere plaat te komen. Het houdt je als band scherp en houdt bovendien de kwaliteit hoog."

Ben je met me eens dat Internal Suffering geen bijster originele naam is voor een death metalband?

"Ja, dat kan ik wel beamen. Maar we hebben niet voor deze naam gekozen om origineel voor de dag te komen. Dat doen we wel via onze muziek. Er zijn zat bands met prachtige, originele namen, maar als zo'n band verder niets te bieden heeft, wat voor nut heeft zo'n naam dan nog? Helemaal niets, als je het mij vraagt. Uiteindelijk gaat het namelijk alleen om de muziek die je maakt."

Gerco Zwiers

Website Internal Suffering

Recensie 'Choronzonic Force Domination'