Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Aisling
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 24 december 2002, 13:26
“We hadden besloten om eerst het album naar allerlei fanzines en e-zines te sturen om zodoende een hoop positieve recensies te verzamelen. Dat is natuurlijk een mooi visitekaartje.” Laat keyboardspeler Alberto van de Italiaanse pagan metalband Aisling me weten en zodoende viel het debuutalbum van deze band ook om mijn deurmat. Blackfuel wil natuurlijk graag haar steentje bijdragen aan de promotie van de heren. Zo kun je zeer binnenkort de recensie van het album verwachten en kun je nu alvast het interview lezen dat ik had met keyboardspeler Alberto.Jullie album werd voorafgegaan door een demo. Ik heb die demo nooit gehoord, dus kun je me vertellen wat de voornaamste verschillen zijn tussen beide releases?

“Onze eerste demo brachten wij uit in december 1999. Het voornaamste verschil is een stilistische. Ons vorige werk was voornamelijk beïnvloed door Zweedse death metal en klassieke metal met symfonische invloeden zoals keyboards en fluit. Onze stijl is gaandeweg ontwikkeld tot black metal met een folk akoestische benadering. Ook hebben we na die demo een aantal bezettingswisselingen gehad. Namelijk een andere gitarist die technisch gezien een stuk beter onderlegt is en een andere zanger. We hebben trouwens inmiddels alweer een andere zanger.”

Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor de productie van het album, evenals het artwork. De productie is goed voor elkaar en het artwork ziet er professioneel uit. Hebben julie met dit album nog geprobeerd een deal te scoren?

“We zijn nu pas begonnen met cd’s sturen naar labels. We hadden besloten om eerst het album naar allerlei fanzines en e-zines te sturen om zodoende een hoop positieve recensies te verzamelen. Dat is natuurlijk een mooi visitekaartje.”

Al reacties gehad?

“Een aantal labels hebben ons alleen gecomplimenteerd met het album, maar jammer genoeg was nog niemand geïnteresseerd. We hebben wel contact met distributeurs voor wereldwijde distributie.”

Een label in gedachten wat je wel zou passen?

“Dat zou ik zo snel niet weten. Ik vind Hammerheart en Code666 goede labels, maar als ik mag kiezen zeg ik EMI, haha!"

Hoe zijn de recensies over het algemeen?

"Over het algemeen zijn de recensies erg positief en in het gastenboek op onze site staan talloze complimentjes. Maar ja, al die positieve aandacht levert nog geen deal op."

De snelle black metalpassages op het album doen me wel denken aan Emperor.

“Oh Emperor! Bedankt! Ja daar ben ik het wel mee eens. Emperor is onze favoriete death metalband en ik denk dat Insahn ons geluid zeker beïnvloed heeft, maar onze akoestische stukken neigen meer naar Ulver of Empyrium. Toch proberen we een zo origineel mogelijk geluid neer te zetten en sluiten we ons af van andere muzikale invloeden als we onze muziek componeren.”

Spelen jullie veel live en hoe reproduceren jullie de atmosferische passages live?

“Wij kunnen al onze songs live spelen. We gebruiken geen samples of andere trucjes. We spelen alles live! Met dank aan de synthesizers. Daarop kan ik alle klassieke instrumenten en vreemde geluiden reproduceren die je hoort op het album. Maar de echte atmosfeer blijft in ons hoofd en in ons hart. Die atmosfeer brengen we door onze muziek over naar de luisteraars. Live of op cd.”

Vind je niet dat de akoestische inbreng een beetje aan de grote kant is?

“Ja, dat ben ik wel met je eens, maar dat willen we juist. De akoestische en atmosferische elementen domineren onze muziek en zo zal het ook altijd blijven. Een hoop mensen categoriseren ons als een black metalband, maar ik vind de term pagan metal beter. Tegenwoordig wordt black metal gespeelt door elke teenageband met een hoop paint op en zonder enige kennis van de muziek of de historie van black metal.”

En wat betekent pagan voor jullie?

“Oh, die vraag is lastig te beantwoorden. Ik denk dat paganisme staat voor leven op een juiste, oprechte manier met respect voor moeder natuur.”

Hoe ervaar jij de metalscene in Italië?

“De Italiaanse scene is erg vruchtbaar. Maar de meeste bands zijn alleen bekend in de underground. Een aantal is echter wel populair, zoals Rhapsody, die net als wij uit Trieste komen, maar dat is natuurlijk niet echt een extreme band. Hier in Trieste zijn niet veel plaatsen waar je als metalband kunt optreden en er lopen niet veel extreme metalbands rond. Wel een aantal black, nu en heavy metalbands, maar die zijn het vermelden niet waard.”

Zoals je al zei hebben jullie een aantal line-up wisselingen gehad. Is de huidige line-up een beetje solide?

“In het verleden hebben we de nodige problemen gehad met bepaalde bandleden. Persoonlijke en muzikale problemen. Nu, met de nieuwe zanger en de nieuwe gitarist hebben een steady line-up. Ik hoop dan ook niet meer bezettingswisselingen mee te hoeven maken.”

Proberen jullie de luisteraars nog iets bij te brengen?

“Ja, wij proberen de luisteraars meer in touch te krijgen met de oudheid, zodat de harmonie tussen mens en natuur hersteld wordt. Wij zijn trouwens geen predikers van het paganistische gedachtegoed. Iedereen is vrij in zijn religieuze opvattingen.”

Jullie hebben echt een prachtige website. Hebben jullie die zelf gemaakt?

“Ja, onze gitarist Paolo heeft hem gemaakt. De site wordt dagelijks ge-update. Alle graphics zijn bedenksels van de band. We zetten binnenkort foto’s op de site van onze nieuwe zanger en van een paar livefoto’s. Verder vind je op de site alle recensies, interviews, de biografie van de band, discografie met een aantal mp3’tjes.”

Aangezien de media metal nog steeds voornamelijk negeert, denk ik dat een mooie en goed toegankelijke website zeer belangrijk is. Ben je dat met me eens?

“Ja, absoluut. Als je tegenwoordig geen site hebt als band, zien een hoop mensen je gewoon over het hoofd. Iedereen kan nu onze muziek luisteren en we kunnen het album wereldwijd distribueren door één klik op de muis. Het is erg simpel, maar het kost wel de nodige tijd om de site bij te houden.”

Zijn jullie al bezig met nieuwe nummers?

“We spelen nu één nieuw nummer live. Dat nummer heeft twee kanten. Enerzijds is er een groot akoestisch, folky stuk en anderzijds hoor je black en thrash metal in het nummer. Ook hebben we een remake opgenomen van het oude nummer ‘Omega’. Dit is het eerste nummer dat we hebben opgenomen met de nieuwe zanger en hij heeft het echt prima gedaan.”

Tenslotte, wat zijn de toekomstplannen voor Aisling?

“We doen momenteel veel optredens in Noord Italië en in Slovenië. We hopen dat we een label vinden of een producer die het eerste album kan bijpersen. We zijn namelijk door de duizend exemplaren heen. Als het niet lukt om een deal te scoren, nemen we een min-promo op met drie nieuwe songs, waarvan één akoestische om te laten zien hoe we ons ontwikkeld hebben.”

Gerco Zwiers