Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dๅๅth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Superjoint Ritual
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 8 oktober 2003, 01:18
'There is no Pantera for me to run back to'. Nou, dat lijkt me toch een duidelijk antwoord op alle geruchten omtrent het al dan niet voortbestaan van de legendarische Texaanse formatie. Inmiddels houden de (voormalige) bandleden zich in ieder geval al met heel andere zaken bezig. Zo zijn de broers, gitarist Dimebag Darrell en drummer Vinnie Paul druk in de weer met hun recent opgerichte band New Found Power. Terwijl hun voormalige frontman Phil Anselmo met zijn nieuwe band Superjoint Ritual al toe aan full-length nummer twee.Het debuut 'Use Once And Destroy' uit 2001 kende al de nodige sterke momenten en stond bovendien bol van de furieusheid, maar op diens opvolger 'A Lethal Dose Of American Hatred' is de band echt gegroeid tot volle wasdom. Een niet aflatende stroom agressie wordt op dit album gebundeld in uiterst krachtige, authentiek klinkende (thrash) metaltracks, doorspekt met een flinke dosis pure hardcore.

Dit heeft geresulteerd in een album dat niet alleen voor mij een persoonlijk hoogtepunt van dit jaar is, maar sowieso op lovende kritieken kon rekenen. Aan het woord is een uiterst loom pratende, maar niet minder spraakzame Phil Anselmo.


"Met dit album bewijzen we dat we erg gebrand zijn op het brengen van pure metal en hardcore. Zoals de bands die aan de wieg van deze genres stonden ze speelden. Zoals Cro Mags, Agnostic Front, Slayer, Dark Angel en Righteous Pigs. Onze muziek is bestemd voor de mensen die deze stijl muziek missen, maar zeker ook voor de jongere kids die simpelweg te laat geboren zijn. Ondanks het old school karakter van onze songs, vinden wij de muziek die we spelen tegelijkertijd ook ontzettend tijdloos.

Het kan dan wel zo zijn dat het tegenwoordig weer helemaal hip is om old school metal te spelen, maar het zal mij echt een rotzorg zijn wat populair is en wat niet. Ik schreef het eerste materiaal voor Superjoint Ritual verdomme al in 1989 en dat materiaal is in exact dezelfde stijl als wat we nu spelen. De band is trouwens al bijeen vanaf 1993."

Jij bent de voornaamste songwriter in Superjoint Ritual. Wat voegen de overige bandleden toe aan de nummers?

"Een aantal riffs op het album zijn afkomstig van Jimmy (Bower, gitaar, GZ) en ik denk dat je in de toekomst de nodige bijdragen van Hank (III, bas, GZ) kunt verwachten. Hij heeft namelijk een heleboel vette old school riffs en veel goede idee๋n. Het zijn er alleen zo veel. 'They have to be put in some kind of order and I take a lot of pride in that.' Het arrangeren van de songs is grotendeels mijn verdienste. Ook bepaal ik grotendeels de volgorde van de nummers op onze albums."


In deze band neem jij ook gitaarpartijen voor je rekening.

"Joh, ik heb altijd gitaar gespeeld. Al vanaf mijn negende jaar. Nee, niet live. Daar is Kevin Bond voor, die speelt mijn gitaarpartijen. Hij is al vanaf het begin onderdeel van de band in wat voor vorm dan ook. Toen we geen bassist hadden speelde hij bas, tot we Hank inlijfden. Sindsdien speelt hij gitaar. Nee, ik voel me op het podium niet op mijn gemak met een gitaar om. Dat voelt gewoon niet goed. Ik ben veel effectiever met slechts een microfoon."

Op het nieuwe album zijn je teksten en je manier van zingen bozer dan ooit. Waar komt die woede vandaan?

"Je moet begrijpen dat de VS al een aantal jaren flink onder vuur ligt en daar maak ik me erg kwaad over. Een hoop landen hebben een hoop kritiek op de manier waarop wij dingen regelen in de wereld.

Maar ik zal eerlijk tegen je zijn. Ik denk dat een hoop van die landen gewoon stinkend jaloers zijn op de manier waarop wij alles geregeld hebben in ons land en hoe goed wij het hebben. Maar ook op het feit dat wij machtig genoeg zijn om militair op te treden als dat nodig is. Ik bedoel, volgens mij is er geen enkel land in de wereld dat geen bloed aan zijn handen heeft. En Amerika dus ook. Maar zolang je vecht voor iets waar je in gelooft, is het goed."

Ok้. Nou dat is in ieder geval duidelijk. In interviews heb je vaak aangegeven dat je graag wilt dat de afstand tussen band en fans zo klein mogelijk is. Dan moet het toch prettig te zijn om met Superjoint weer in kleinere zalen te staan.

"De zalen zijn inderdaad een stuk intiemer dan degenen waar we met Pantera in speelden. En dat is inderdaad een stuk prettiger, maar wat mij betreft niet het voornaamste. Het belangrijkste is dat mensen inzien dat dit geen side-project is. 'I let you know now that there is no Pantera for me to run back to.' Op een gegeven moment hadden Vinnie en Paul opeens problemen met mij en Rex en wilden ze de band ontbinden. Ik ben nooit gekapt met spelen in Pantera, dat moet je geloven. En wat mij betreft, als we een aantal dingen uitpraten, kunnen we in de toekomst misschien wel een doorstart maken. Maar zij willen niks met ons te maken hebben. Nou ja, fuck Pantera dan maar. Ze moeten niet van mij verwachten dat ik maar op mijn reet ga zitten wachten. Ik ga verdomme gewoon door met doen waar ik het best in ben en dat is spelen in Superjoint Ritual. Deze band voelt zo verdomde echt en puur. En zolang het puur is, zit het wat mij betreft goed."


Ik heb begrepen dat we de komende periode nog geen concerten van Superjoint Ritual hoeven te verwachten in deze regionen. Wat staat je trouwens nog bij van je laatste bezoek aan Nederland?

Na een lange stilte: "Was dat niet Dynamo?"

Nee, jullie hebben in 2001 nog in de Maaspoort in Den Bosch gespeeld. Weet je nog?

Wederom een stilte: "Was dat met Satyricon? Oh ja, met Satyricon en Powerman 5000. Dat is 'm, of niet? Nee, zoals je merkt kan ik me daar niet meer zoveel van herinneren."

Gerco Zwiers


Recensie 'A Lethal Dose Of American Hatred'
Recensie 'Use Once And Destroy'