Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Skinless (2)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 8 oktober 2003, 01:16
Het Amerikaanse death metalcombo Skinless trok mijn aandacht met hun in 2000 verschenen Relapse-debuut 'Foreshadowing Our Demise': een moderne death metalplaat, die zich naast haar eigenzinnigheid vooral kenmerkte door haar logge karakter. Reikhalzend keek ik dan ook uit naar diens opvolger die eerder dit jaar uitkwam. In eerste instantie stelde het album me licht teleur, maar na de nodige luisterbeurten kan ik niet anders dan concluderen dat Skinless zichzelf meer dan overtroffen heeft. Hoogste tijd dus voor een onderhoud met het enige overgebleven originele lid en gitarist Noah Carpenter.Ik moet je zeggen dat het even duurde, maar jullie album is bij mij als een bom ingeslagen en behoort nu al tot één van mijn persoonlijke favorieten van dit jaar. Wederom zijn jullie erin geslaagd een ijzersterk en actueel klinkend death metalalbum te produceren. 'From Sacrifice To Survival wijkt niet af van de typerende Skinless-sound, maar mag geenszins een slap aftreksel van voorganger 'Foreshadowing Our Demise' genoemd worden. Zijn jullie zelf tevreden met het resultaat?

"We zijn erg tevreden met de nieuwe plaat. We hadden een soort van checklist met een aantal dingen die we met dit nieuwe album wilden bereiken. Zo wilden we zowel meer dynamiek in de songs zelf, als in de afzonderlijke instrumenten en de vocalen. We wilden in ieder geval niet een album dat van begin tot eind hetzelfde zou klinken. Ik denk dat we zeker in die opzet geslaagd zijn."

Over de hele linie zijn de nummers op 'From Sacrifice…' een stuk sneller dan op voorganger 'Foreshadowing Our Demise'. Hebben jullie daarvoor gekozen omdat snelle nummers live beter aanslaan?

"Toen onze nieuwe drummer John Longstreth (ex-Origin) de band kwam versterken, zaten we nog midden in het schrijfproces. Hij heeft daar dus nog een steentje aan bij kunnen dragen, wat vooral resulteerde in snellere nummers. Ik zou niet perse willen zeggen dat snelle nummers live beter aanslaan. We spelen gewoon sneller omdat we nu een drummer hebben die dat aan kan. De samenwerking met hem verloopt trouwens uitstekend. Zoals ik al aangaf, heeft John ons geholpen het schrijfproces af te ronden. Bovendien kwam hij met een aantal erg goede ideeën. Wel heeft hij nog de nodige moeite om te schakelen van de stijl death metal die hij met Origin speelde naar de stijl die Skinless zich eigen heeft gemaakt."

Op de nummers 'The Frontline Of Sanity' en 'Dead Conscience' zijn 'additional' cleane vocalen te horen. Hoe is dat idee ontstaan?

"Sherwood (zang) was daar in de studio mee aan het experimenteren. Toen hij het ons liet horen kwam het in eerste instantie nogal vreemd op ons over. Na de de nodige luisterbeurten begonnen we het toch mooi te vinden en aangezien we sowieso zochten naar manieren om meer dynamiek in de songs te stoppen leek het ons een goed idee."

Voor de productie tekende Neil Kernon. De producer die zijn naam eerder verbond aan grootheden als Queensrÿche en Judas Priest, maar zich de laatste tijd steeds meer inlaat met brute death metalbands. Hoe was het om met hem te werken?"Neil is een te gekke gast en ik ben een groot bewonderaar van het grootste deel van zijn werk. Hij heeft veel bijgedragen aan het opschonen van onze sound en heeft uit eenieder van ons het beste weten te halen. Het waren juist de kleine dingen die het grote verschil maakten. Ik beschouw het dan ook als een eer dat we met hem mochten werken en ik kan je nu al vertellen dat het niet bij één keer zal blijven."

De hoes van het nieuwe album betreft een kleurrijke tekening in de stijl van comics als Spawn en Darkness. Hoogst ongebruikelijk voor een death metalband.

"Dat was ook de bedoeling. We wilden met het artwork van dit album afwijken van de gebruikelijke gore afbeeldingen. Ieder bandlid heeft ideeën aangedragen en daar is tekenaar Mike Sutfin mee aan de slag gegaan. Het resultaat is open voor interpretatie en heeft niet echt een vastomlijnde betekenis. We nodigen iedereen dan ook uit om zijn of haar eigen conclusies eruit te trekken."

Het is al weer een tijdje terug, maar eerder dit jaar hebben jullie ons land aangedaan, als voorprogramma op de Europese tour van The Crown. Hoe is die tour verlopen?

"Te gek. We konden het met iedereen prima vinden. De jongens van Monolith zijn coole gasten. Onze hele tourcrew bestond trouwens uit Nederlanders, namelijk de bandleden van Outburst. Ik moet je eerlijk zeggen dat een paar gasten wel erg raar waren, maar wel heel aardig. Het was erg leuk om weer in Nederland te zijn en we hopen begin 2004 weer terug te komen, samen met Six Feet Under."Jullie zijn, sinds de release van jullie nieuwe album, bijna constant op tour. Hoe bevalt je het leven 'on the road' en hoe reageert het publiek op het nieuwe materiaal?

"Het duurt meestal een tijdje voordat je de reacties kunt peilen. Mensen moeten eerst aan de nieuwe nummers wennen, maar we merken steeds meer dat het nieuwe materiaal erg goed wordt ontvangen. Het lijkt erop dat ons album echt in de smaak valt bij het metalpubliek. Het toerleven bevalt mij prima. Het is bij tijd en wijle erg vermoeiend en het lijkt alsof je altijd aan het rijden bent. Ik zou echter niets anders willen."

Tenslotte iets anders. Naast Noah's voorliefde voor brute death metal schijnt lieflijke vrouwenzang hem ook te bekoren. Zo is hij groot fan van ons eigen The Gathering.

"Ja inderdaad. Ik vind alles wat ze met die zangeres (Anneke Giersbergen dus, GZ) uitgebracht hebben fantastisch. Ik zou je zo niet kunnen vertellen wat mijn favoriete album is. Ik vind vooral het oudere, ietwat zwaardere werk erg gaaf. Maar ook de latere albums, die een stuk softer zijn, kan ik zeer waarderen."

Gerco Zwiers

Website Skinless

Recensie 'Foreshadowing Our Demise'Recensie 'From Sacrifice To Survival