Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Death Before Dishonor
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 25 maart 2011, 13:42
De platen ‘Friends Family Forever’ en ‘Count Me In’ lieten een gespierde en explosieve optelsom van Blood For Blood en Madball horen en katapulteerden Death Before Dishonor naar de subtop in hardcoreland. Die positie werd verder verstevigd met ‘Better Ways To Die’, waarop de band uit Boston voor het eerst punkinvloeden toeliet in diens betonnen hardcoresound. Terwijl een opvolger nog even op zich laat wachten, wordt in de tussentijd de aardkloot rondgetourd. Zo stonden de mannen begin deze maand, met de bands The Mongoloids en AYS, in Het Front te Vroomshoop. Het vormt de aanleiding voor een onderhoud met frontman Bryan Harris.“Sinds het verschijnen van ‘Better Ways To Die’ in 2009 hebben we vooral ontzettend veel getourd. Maar we hebben ook de nodige bezettingswisselingen meegemaakt. Zo zijn we inmiddels aan onze derde drummer toe, hebben we een nieuwe bassist en spelen we momenteel met een tourgitarist. Frankie, onze gitarist en voornaamste songschrijver binnen de band, is vader geworden en kan momenteel niet kan touren vanwege zijn verantwoordelijkheden tegenover zijn nieuwe gezinnetje. Ik weet bijna zeker dat hij er in de toekomst weer gewoon bij is, maar op dit moment moeten we het helaas zonder hem stellen. Hij is thuis echter druk bezig met het pennen van nieuwe songs.”

“Ondanks die de bezetting verlopen de tours uitstekend. We kunnen prima met elkaar overweg en zetten met z’n vieren een krachtige sound neer. En ja, als je als band zoveel tourt als wij, gemiddeld zo’n 250 dagen per jaar, ontkom je er haast niet aan dat je soms afscheid moet nemen van bandleden. Je moet ontzettend veel opofferen om dit bestaan vol te houden, terwijl er nou niet bepaald een ruim inkomen tegenover staat. Zelf zou ik niets liever willen, maar dat geldt nou eenmaal niet voor iedereen. Mensen worden ouder, prioriteiten veranderen, je kent ’t wel.”

Kun je rondkomen van deze band?

“Min of meer. Het is zoals gezegd bepaald geen vetpot, maar ik heb gelukkig ook niet veel rekeningen te betalen. Ik betaal mijn ouders huur voor het bewonen van hun kelder en betaal mijn telefoonrekening en dat was het dan wel. Het grootste deel van het jaar zijn we aan touren, maar dat genereert niet zoveel inkomen dat we voor de rest niets meer hoeven te doen. Als we aan het touren zijn, weten we te overleven, maar als ik langer dan twee weken thuiszit, moet ik op zoek naar werk.”


Je vertelde al dat Frankie werkt aan nieuwe songs. Hoe staat het daarmee?

“Jazeker, Frankie is al druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal en zodra we qua optredens in wat rustiger vaarwater komen, gaan we daarmee aan de slag. We zijn niet echt het soort band dat veel schrijft tijdens tournees. Her en der ontstaan wel eens nieuwe riffs, waar we soms wat mee klooien tijdens soundchecks, maar daar blijft het bij. Om echt serieus aan nieuw materiaal te werken is het belangrijk dat we verder niet teveel aan ons hoofd hebben. Daarom hebben we voor het schrijven van ‘Better Ways To Die’ destijds drie maanden uitgetrokken, wat voor ons doen erg lang is.”

En die extra tijd is volgens Bryan de belangrijkste reden voor de wijdere sound van ‘Better Ways To Die’, dat na twee pure hardcoreplaten melodieuzer en punkiër van toon was.

“We zijn altijd al beïnvloed geweest door punkbands als Rancid en Cock Sparrer, alleen was dat op onze eerdere platen niet of nauwelijks te horen. Deels omdat ‘Friends Family Forever’ en ‘Count Me In’ allebei vrij vluchtig tussen tours in zijn geschreven en opgenomen. Maar ook omdat we toen nog van mening waren dat we ons moesten beperken tot hardcore. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben nog steeds hartstikke trots op die platen. Voor het schrijven en opnemen van ‘Better Ways To Die’ hebben we echter meer tijd genomen en hebben, waardoor we meer invloeden in onze sound hebben kunnen verwerken.”


“Je kunt er wel vanuitgaan dat onze nieuwe plaat daarop voortborduurt. Zelf hou ik enorm van hardcore met melodieuze, pakkende refreinen en ‘Better Ways To Die’ is naar mijn mening dan ook ons beste album. Aan de andere kant, hoe een plaat gaat klinken, is toch vooral een momentopname, iets dat gaandeweg ontstaat. Het is niet zo dat we voorafgaand aan de opnames van een plaat met elkaar om de tafel gaan zitten om de te volgen koers door te spreken. Hoe de uiteindelijke plaat wordt is dus ook voor mij nog een verrassing. Wat ik wel weet is dat we over niet al te lange tijd een pauze wat betreft touren gaan inlassen om serieus met nieuw werk aan de slag te gaan. Ook is al zeker dat we weer gaan werken met producer Jim Siegel. Ik verwacht dat, als het allemaal meezit, zal de plaat eind dit jaar worden uitgebracht, wederom door Bridge Nine Records.”

“Je zou kunnen zeggen dat Bridge Nine en Death Before Dishonor elkaar voortgeholpen hebben. Toen wij in 2005 bij hen tekenden, was het voor ons belangrijk een label te hebben dat voldoende toursupport geeft en zij waren juist op zoek naar bands die veel tourden, want dat hadden zij toen nog niet. Sindsdien is de samenwerking altijd uitstekend geweest. Sowieso is het natuurlijk handig dat Bridge Nine net als wij uit Boston komt, maar nog belangrijker vind ik dat Chris (Wrenn, oprichter en hoofd van het label, red.) een hardcorefan in hart en nieren is en voor de volle honderd procent gelooft in Death Before Dishonor.”

Waarna het gesprek via Bryans T-shirt op het heropgerichte en eveneens Bostonse Blood For Blood komt.

“Muzikaal zijn wij enorm door Blood For Blood beïnvloed en persoonlijk is het een van mijn favoriete bands. Death Before Dishonor en Blood For Blood zijn twee verschillende bands, maar er zijn inderdaad de nodige overeenkomsten. Ik vind het mooi om te zien hoe die band zich ontwikkeld heeft, begonnen als pure hardcoreband zijn ze later wat meer punkinvloeden in hun sound gaan verwerken. Daarmee zijn ze in wezen een belichaming van hoe het er in de hardcorescene van Boston, vooral vroeger, aan toe ging.”


“Het was de gewoonste zaak van de wereld dat Blood For Blood het podium deelde met een punkband als The Bruisers of dat Madball optrad samen met Dropkick Murphys. Wij gaan binnenkort ook optreden met Dropkick Murphys en daar kijk ik al erg naar uit. Die band is huge, maar neemt nog wel de moeite om een hardcoreband als Death Before Dishonor op sleeptouw te nemen.”

Over de comeback van Blood For Blood.

“Ik vind het te gek dat Blood For Blood er weer is en ik vind het fantastisch dat Rob (Lind, zang/gitaar, red.) deel uitmaakt van deze comeback. Hij is enorm bepalend voor het geluid van de band, maar ik weet dat hij een hele zware periode heeft doorgemaakt. Ik vind het daarom des knapper dat hij weer gaat touren. Met het gevaar dat hij terugvalt in oude gewoontes. Door zijn problemen kon Blood For Blood ook lange tijd niet zoveel touren als ze eigenlijk wilden. Ik wens ze echter het allerbeste toe, want dit is een band die iedereen gewoon een keer gezien móet hebben.”

Gerco Zwiers

http://www.myspace.com/deathbeforedishonorbhc