Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Entrails Eradicated
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 6 november 2010, 20:50
Hypertechnische, razendsnelle, ja zelfs bezeten death metal, het is zo langzamerhand bepaald geen noviteit meer. En tóch mag Entrails Eradicated, een Australisch gezelschap dat death metal van eenzelfde kaliber produceert, vernieuwend heten. ‘Viralocity’, de EP waarmee de band eerder dit jaar met een mokerslag debuteerde, wordt bevolkt door allesvermorzelende death metal. Súper extreem, vollédig over the top, maar tegelijkertijd verbazingwekkend open en transparant en daardoor tot de laatste snik keihard in-your-face. De felicitaties zijn voor Jim Parker, een van de twee vingervlugge gitaristen van Entrails Eradicated.




“Over the top is inderdaad wel een passende omschrijving. Toen we deze band oprichtten, hebben we onszelf ten doel gesteld om op alle gebieden de grenzen op te zoeken en daar vervolgens keihard overheen te gaan. Dat geldt voor de snelheid van de nummers, het technische spel, het bereik van de vocalen, de opbouw van de gitaarsolo’s. Maar wel op zo'n manier dat het, mits je into brute death metal bent, nog vrij toegankelijk in de oren klinkt.”

Een ander sterk punt is de natuurlijke sound van de EP. Waar platen van hypertechnische (death) metalbands te vaak veel te digitaal en klinisch oren, zijn de nummers op ‘Viralocity’ opvallend organisch van karakter.

“Persoonlijk vind ik dat zo’n digitale sound waar jij het over hebt een opname echt volledig kan verpesten. Neem nou een band als Beneath The Massacre. Die band schrijft fantastische muziek, maar in de studio stapelen ze gitaarlaag op gitaarlaag, met als gevolg een ontzettend kunstmatige sound. Wij doen juist ons uiterste best om elke riff, elke break en elke blastbeat die we opnemen zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. Want hoe extreem de songs ook zijn, de sound moet wel organisch blijven.”

Wel roept ‘Viralocity’ de vraag op wat we op een eerste volwaardige plaat kunnen verwachten. Een kwartier waanzinnig snelle death metal is te gek, maar op een heel album vol snelheidsrecords komt verveling al snel om de hoek kijken. Jim laat echter weten dat afremmen geen optie is.

“Net als op ‘Viralocity’ zullen we de songs hier en daar opbreken met soundscape-achtige intermezzo’s. Iets wat we ook live doen, trouwens. Veel kan ik er nog niet over zeggen, maar globaal kun je een evolutie van ‘Viralocity’ verwachten. Lynton Cessford, onze tweede gitarist, en ik hebben allebei een enorme brede muzikale smaak en halen onze inspiratie uit een grote verscheidenheid aan stijlen. Dat zal dan ook zeker te horen zijn in de nieuwe songs. Maar wat betreft de tempo’s, die gaan absoluut niet naar beneden.”


Als het over die moordende tempo’s gaat, mag drummer annex geweldenaar Ben Craig niet onbesproken blijven. Zelden heb ik zulke onwaarschijnlijk snelle en strakke drumpartijen voorbij horen bulldozeren. Hebben we hier eigenlijk wel met een man van vlees en bloed van doen, of met een of andere cyborg?

“Haha, het zou me werkelijk niets verbazen als hij een of andere halfrobot blijkt te zijn, weet je dat? Ik zat vroeger bij Ben in de klas en ben al meer dan twintig jaar met hem bevriend. Door de jaren heen heb ik hem al in diverse bandjes gespeeld. Waaronder Blowtorch Abortion. Op een gegeven moment had ik onder die naam een aantal supersnelle nummers geschreven. Maar omdat Ben op dat moment voor zijn werk op reis was, gebruikte ik geprogrammeerde drums, met een snelheid van ongeveer driehonderd beats per minute. Toen hij weer terug was, vroeg ik hem of hij die nummers kon instuderen, zodat we ze een week later live konden spelen. En verdomd, hij flikte het gewoon.”

“Hij is een echte drumfreak. Voor zijn vorige baan maakte hij een keer in de maand een autorit van zo’n zeven uur. Tijdens die ritten nam hij z’n snaredrum mee en zat dan ‘gewoon’ tijdens het autorijden met de nummers mee te spelen! Binnenkort kun je een filmpje online verwachten waarin je hem live aan het werk ziet (bekijk hier het filmpje, red.). Hopelijk kunnen we daarmee degenen die ons verdenken van het heimelijk gebruiken van een drumcomputer voor eens en voor altijd het zwijgen opleggen.”


Ik kwam ‘Viralocity’ tegen op een van de vele blogspots die het internet rijk is. De downloads die op de meeste van die blogspots worden aangeboden zijn natuurlijk hartstikke illegaal, maar zulke sites lijken me voor een band als Entrails Eradicated wel erg handig om je muziek wereldwijd mee te kunnen verspreiden.

“Absoluut, vooral voor de nog wat onbekendere bands zijn die blogs ideaal! En muziekliefhebbers kunnen er nieuwe bands ontdekken die ze anders misschien nooit tegen zouden komen. Al vind ik het wel zo redelijk dat, wanneer je een band tegenkomt die je tof vindt, je die steunt door een cd of een shirt te kopen. Maar ik heb inderdaad liever dat tienduizend mensen onze muziek horen dan dat we twintig cd’s verkopen. Het vechten voor de centen laat ik graag aan Metallica over. Ik wil liever onze muziek aan zoveel mogelijk mensen laten horen.”

Hebben zich inmiddels al geïnteresseerde labels gemeld? Met andere woorden: hoe lang blijft Entrails Eradicated nog in eigen beheer opereren?

“Sinds de release van ‘Viralocity’ zijn er wel een aantal labels geweest die interesse hebben getoond. Maar op dit moment zien we het nut van een platendeal nog niet zo in. We doen het liever op eigen kracht. Voorafgaand aan onze debuutplaat gaan we nog een dvd uitbrengen en die gaat ook nog gewoon in eigen beheer verschijnen. Als het self-managen op een gegeven moment teveel tijd in beslag gaat nemen, of als de bestellingen voor merchandise en cd’s ons boven het hoofd gaan groeien, denk ik wel dat we in zee zullen gaan met een label. Maar vooralsnog bevalt deze werkwijze ons uitstekend.”

Gerco Zwiers

http://www.myspace.com/entrailseradicated

Recensie 'Viralocity'