Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Skarhead
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 7 februari 2010, 22:36
Met de EP ‘Drugs, Money & Sex’ en de full-length ‘Kings At Crime’ leverde Skarhead in de jaren negentig een tweetal heuse klassiekers af. In de jaren die volgden werd het echter angstvallig stil rond de Newyorkse thugcoreformatie. Met het knallende nieuwe ‘Drugs, Music & Sex’ is de band rond frontman Lord Ezec echter weer helemaal terug. Met een zes man sterke bezetting, met daarin een paar nieuwe gezichten, nam de bijna vol getatoeëerde muzikant in rap tempo een beul van een plaat op die klinkt als vanouds, een superruige mix van NYHC, straatpunk en wat flarden hiphop.Aan de telefoon hangt Lord Ezec (echte naam: Dan Singer), die om te beginnen uitlegt waarom ‘Drugs, Music & Sex’ maar liefst tien jaar op zich liet wachten.

“Tja, wat kan ik zeggen? I was busy. Met diverse dingen, eigenlijk. Met mijn soloproject Danny Diablo, mijn hiphop-project The Shotblockers en Icepick (samen met Hatebreed-frontman Jamey Jasta, red.). En daarnaast ben ik nog altijd druk met m’n eigen label Ill Roc Records. Een paar jaar geleden heb ik ‘t al wel eens met een paar bandleden over een nieuwe Skarhead-plaat gehad, maar om allerlei redenen kwam het er steeds niet van. Op een bepaald moment heb ik de knoop dus maar doorgehakt en ben ik met de band de studio ingegaan. Daar hebben we de complete plaat in zes dagen geschreven en opgenomen.”

Zes dagen? Dat is wel heel snel.

“Ja, hè? Ik wilde een zo spontaan mogelijke plaat maken en dit leek me de beste methode. Ik denk dat ik ongeveer tachtig procent van de plaat heb geschreven. De overige twintig procent komen voornamelijk voor rekening van Riggs en White Wolf (respectievelijk drums en gitaar, red.)."

Op ‘Drugs, Music & Sex’ zijn de gastoptredens, van leden van onder andere Hatebreed, Madball, Sick Of It All en Agnostic Front, weer amper op twee handen te tellen.

“Al die gastoptredens zijn eigenlijk even spontaan tot stand gekomen als de plaat zelf. Die dagen dat we in de studio zaten, hebben we gewoon iedereen gebeld om te zeggen dat ze naar de studio moesten komen. Eenmaal aangekomen, gooiden we ze meteen voor de leeuwen. We lieten ze de nummers horen en vroegen ze om maar wat te freestylen. Voor de meesten was dat geen probleem, maar Armand (Majidi, drummer van Sick Of It All, red.) scheet ‘m behoorlijk. We hebben ons rot gelachen, want hij stond echt even met de bek vol tanden. Sindsdien noem ik hem een hardcore snob, haha.”


Ben je tevreden met de nieuwe plaat?

“Zeker weten. Vooral met de productie. Ik was er dan ook echt op gebrand een betere sound neer te zetten dan op onze vorige plaat ‘Kings At Crime’. De nummers op die plaat vind ik nog steeds goed, maar de productie klinkt vergeleken bij de huidige maatstaven volledig gedateerd. Na ‘Drugs, Money & Sex’ wilde ik een voller geluid. En dat is ook wel gelukt, maar die sound heeft de tand des tijds niet goed doorstaan. Toentertijd was dat echter het vetste geluid dat je kon krijgen. ‘Drugs, Money & Sex’ klinkt anno 2010 nog wel steeds hartstikke vet, maar dat komt omdat die EP zo ‘punkrock’ klinkt, dat blijft tijdloos.”

Skarhead heeft tegenwoordig in de persoon van DJ Spae een hiphop-DJ in de bezetting. Toch heeft de nieuwe plaat volgens Lord Ezec geen duidelijke hiphop feel.

“Ik vind ‘Drugs, Music & Sex’ eigenlijk vooral een echte een hardcore- en metalplaat. Op de hele plaat staan ook maar twee nummers waar scratches in voorkomen. DJ Spae is echter wel een vast bandlid. Hij is al jaren mijn vaste hiphop-DJ in The Shotblockers en Danny Diablo. Hij hoort er dus gewoon bij.”

Hoe is de plaat ontvangen?

“O man, de reacties zijn echt zó positief, echt niet meer normaal! De recensies die ik gelezen heb, zijn zo’n beetje allemaal super lovend. En dat is natuurlijk hartstikke mooi meegenomen. Ik heb wel gezien dat we op een aantal metalblogs flink werden afgezeken. Maar die lui zijn ook zo kortzichtig. Ze horen een paar scratches en denken meteen dat Skarhead opeens een hiphopband is geworden. Terwijl we volgens mij nog nooit zo metal hebben geklonken als nu. Ik ben namelijk idolaat van metal, altijd geweest. Vroeger bestond het metalpubliek voor een groot deel uit bikers en dat soort volk. Die gasten gingen los bij elk metaloptreden en waren een stuk meer hardcore dan die pubertjes van tegenwoordig die overal over lopen te mekkeren.”


Dat het ook binnen de hardcorescene niet meer is wat het geweest is, komt aan bod in het toepasselijk getitelde nummer ‘Fuck The Scene’.

“Ik heb het grootste deel van mijn leven in New York gewoond en tegenwoordig woon ik in Los Angeles. Hoewel ik niks kan met al die screamcore-achtige bandjes die momenteel behoorlijk populair zijn, moet ik zeggen dat beide steden nog steeds een grote en levendige scene kennen. Het is tegenwoordig alleen zo ‘watered down’ allemaal. De hardcorescene van nu is niet meer gevaarlijk, weet je wel. Toen ik opgroeide, werden hardcorefans als ik vanwege onze kleding en tattoos echt gezien als uitschot. En als je naar een hardcoreshow ging, moest je altijd goed uitkijken dat je geen vuist op je smoel kreeg. Het huidige hardcorepubliek daarentegen koopt z’n outfit bij Hot Topic (bekend ‘alternatief’ warenhuis in de VS, red.) en zit de hele dag op internet om vanachter hun computers overal commentaar op te leveren.”

Hoe zie je de toekomst van Skarhead? Moeten we bijvoorbeeld weer tien jaar wachten op een nieuwe plaat?

“Nee, zeker niet! Dit jaar gaan we hoofdzakelijk besteden aan optreden. Zo komen we in maart over naar Europa voor een uitgebreide tour (de band staat op 20 maart in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard en is de dag erop headliner van de Mosh Meeting in Roosendaal, red.). Maar ik heb nu al besloten dat ik daarna, dus waarschijnlijk begin volgend jaar, een nieuwe plaat wil gaan opnemen. Voor die tijd, vermoedelijk eind dit jaar, wil ik via mijn eigen Ill Roc Records nog een EP van Skarhead uitbrengen. Bovendien ga ik volgend jaar nog twee boeken uitbrengen. Een fotoboek over graffiti en eentje waarin ik m’n hele leven beschrijf. Een autobiografie dus. Jullie horen dus snel weer van mij.”

Gerco Zwiers

Foto's: Helena BxL

Website Skarhead

Recensie 'Relentless'Muziek van 'Drugs, Music & Sex' op: Myspace.com/skarheadmusic