Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Gorgoroth (2)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 25 november 2009, 08:15
Alsof de duvel ermee speelt. Na in 2006 zowel artistiek als commercieel te pieken met het sterke ‘Ad Majorem Sathanas Gloriam’, valt het Noorse Gorgoroth nog geen anderhalf jaar later al ruziënd uit elkaar. Wat volgt is een breed uitgemeten juridisch steekspel tussen enerzijds zanger Gaahl en bassist King en anderzijds gitarist Infernus, met als inzet de rechten op het gebruik van de bandnaam. Voor de buitenwacht wordt het er intussen, met twee verschillende versies van de band, niet bepaald duidelijker op. Begin dit jaar biedt een Noorse rechtbank echter uitsluitsel en wijst Infernus aan als rechtmatige uitbater van de band.Met een nieuwe line-up, met daarin een paar bekende gezichten, wordt in augustus van dit jaar het album ‘Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt’ opgenomen, waarop Gorgoroth zich van een heel andere, meer old school georiënteerde kant zien. Maar alvorens de plaat en de nieuwe bandleden te bespreken, aan Infernus de vraag hoe hij terugblikt op het geschil met zijn voormalige collega’s.

“Eigenlijk wil ik daar niet meer teveel woorden aan vuil maken. Ik heb dat hele hoofdstuk inmiddels afgesloten en heb mijn blik nu op de toekomst gericht. Ik wil nu enkel nog vooruit en heb geen zin meer op terug te kijken op de mislukte poging van twee ex-bandleden om de integriteit van de band te beschadigen.”

In een interview dat ik in juli van vorig jaar had met voormalig bassist van de band, Tom Cato Visnes alias King Ov Hell, stelde hij juist dat hij en zanger Gaahl al jaren veel meer tijd en aandacht in Gorgoroth staken dan jij en daarom meer recht hadden op het gebruik van de bandnaam.

“Nogmaals, het zijn twee ex-leden waar ik geen enkele tijd meer aan wil besteden. Ik voel dan ook absoluut niet de behoefte te reageren op wat voor beschuldigingen dan ook die zij in de media geuit hebben. Vooral niet als die uitingen zover van de waarheid af liggen.”


Waarom heeft het eigenlijk zo lang geduurd voordat er uitsluitsel was?

“Dat is nou eenmaal hoe het rechtssysteem hier in Noorwegen in elkaar zit. Met een beetje pech had het zelfs nog veel langer kunnen duren. Nog dezelfde dag dat mijn voormalige medebandleden de rechten op de bandnaam claimden en mijn zogenaamde ontslag bekendmaakten, heb ik een advocaat ingeschakeld om de zaak voor me te behartigen. En aangezien hij dat prima alleen afkon, heb ik me vanaf dat moment volledig afzijdig gehouden van de hele kwestie. Terwijl bepaalde andere lieden het nodig vonden om zich in allerlei interviews als het nieuwe Gorgoroth te presenteren, trok ik me liever terug in de studio. De tijd dat de rechtszaak liep heb ik dus zo goed mogelijk proberen te benutten.”

Zo was de gitarist in de eerste plaats druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal.

“Ik ben volledig blanco aan het schrijfproces begonnen. Ik ben puur op mijn gevoel af gegaan en heb geprobeerd zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Gaandeweg is daar deze plaat uit voortgekomen. Kort gezegd denk ik dat dit het soort album waar dit moment om vroeg. De nieuwe songs passen mij als een tweede huid en weerspiegelen perfect wat wij met deze band willen uitdragen, namelijk het satanistische gedachtegoed. Want dat is ondanks alles wat is voorgevallen nog steeds het uitgangspunt van Gorgoroth.”


Het eerste nieuwe bandlid dat Infernus aan het publiek kon voorstellen, was drummer Tomas Asklund die eerder de vellen roerde bij Dark Funeral en Dissection. Kort daarop gevolgd door Obituary-bassist Frank Watkins die zich binnen Gorgoroth van het pseudoniem Bøddel bedient.

“Tomas en Frank zijn allebei muzikanten die natuurlijk geen introductie meer behoeven. Tomas trad eind oktober 2007 toe tot de band. Hij was altijd al een goede bekende van me en het was al jaren mijn wens om eens met hem samen te werken. Toen ik een drummer zocht, was hij dus de eerste aan wie ik dacht. Ik belde hem en hij hapte vrijwel meteen toe. Met Frank was het eigenlijk hetzelfde verhaal. Sinds we elkaar jaren geleden eens ontmoet hebben, zijn we altijd contact blijven houden. Bovendien wist ik dat hij een enorme black metalfan is. Ook hij was meteen enthousiast toen ik hem benaderde met de vraag de band te komen versterken. We hebben toen een tijdje als driemansformatie gewerkt, tot een paar maand later zanger Pest en gitarist Tormentor aan boord kwamen.”

Zowel Pest als Tormentor maakten al eerder deel uit van de band en vertrokken respectievelijk in 1997 en 2001. Hoe zijn zij weer in beeld gekomen?

“De keuze voor Pest en Tormentor voelde heel natuurlijk voor mij. Nadat zij bij Gorgoroth zijn vertrokken, ben ik altijd goed bevriend met ze gebleven en ik wist dat ze geïnteresseerd waren. Op muzikaal vlak wist ik bovendien wat ik van ze kon verwachten. Vooral dat laatste vond ik een erg prettige gedachte. Toen ik de nieuwe bezetting aan het samenstellen was, waren er legio muzikanten die hun diensten aanboden, maar ik zag het niet zitten om in zee te gaan met onbekenden.”


In deze nieuwe bezetting is in augustus van dit jaar het nieuwe ‘Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt’ opgenomen.

“Het plannen van de opnames had nogal wat voeten in de aarde. Het bleek namelijk een heuse logistieke operatie om alle bandleden tegelijkertijd in de studio te krijgen. Maar toen we eindelijk met z’n allen in de studio zaten, hebben we ons vol overgave op het proces gestort. Dat betekende werkdagen van zestien uur, zonder onderbrekingen en geen gesodemieter met drank en drugs. We hebben net zo lang aan de nummers gesleuteld en geschaafd tot we helemaal tevreden waren. Het was een periode van hard werken in totale isolatie, maar gelukkig had ik het genoegen te werken met mensen die net zo fanatiek en gedreven zijn als ik.”

De reacties op de nieuwe koers die ‘Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt’ laat horen, zijn over het algemeen erg positief, vind je niet?

“Zeker weten. Hier in Noorwegen is de plaat zelfs binnengekomen in de albumparade. Ik heb nog niet veel recensies onder ogen gekregen, maar de paar die ik gelezen heb, waren allemaal erg positief. Datzelfde geldt voor de reacties van vrienden en fans. Al met al kunnen we dus zeer tevreden zijn.”

Gerco Zwiers

Website Gorgoroth

Recensie 'Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt'