Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Cryptopsy
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 8 augustus 2008, 21:18
Op basis van vingervlugge, blastende death metalplaten als ‘None So Vile’, ‘Whisper Supremacy’ en ‘And Then You’ll Beg’, platen met een hoog hak-op-de-tak-gehalte, stond het Canadese death metalinstituut Cryptopsy tot voor kort bekend als een stel hypertechnische virtuozen voor wie toegankelijkheid taboe was. Tot voor kort, want op het eind mei verschenen ‘The Unspoken King’ is een heel ander Cryptopsy te horen. Wiskundige hooks en jazzeske capriolen hebben plaatsgemaakt voor pakkende songstructuren en kamerbrede grooves.Het is dan ook niet verrassend dat de plaat op gemengde reacties stuit. Terwijl de een de band prijst voor het getoonde lef en het verrassende nieuwe geluid, wordt ‘The Unspoken King’ door anderen verguisd vanwege het ‘te catchy’ karakter en de geïntroduceerde cleane vocalen. Ondergetekende kan de nieuwe sound van Cryptopsy in ieder geval erg waarderen. Drummer Flo Mounier, het enige overgebleven originele lid van de band, neemt mijn complimenten dankbaar in ontvangst.

“Dat is goed om te horen. De reacties op het album lopen tot op heden enorm uiteen. Sommigen zijn heel positief en anderen vinden het drie keer niks. Live zijn de reacties echter over het algemeen erg positief. Er waren veel mensen die dachten dat Matt (McGachy, Cryptopsy’s nieuwe zanger, red.) ons oudere werk live niet aan zou kunnen. Diegenen waren dus zeer verbaasd om te merken dat hij dat weldegelijk kan. Ik snap sowieso niet waarom er mensen waren die dachten dat we een zanger zouden aannemen die de nummers op onze eerdere platen live niet aan zou kunnen.”

In 2003 keerde Cryptopsy’s oorspronkelijke zanger Lord Worm (echte naam: Dan Greening) terug op het nest dat hij zes jaar daarvoor had verlaten. Na slechts één studioplaat, het in 2005 verschenen ‘Once Was Not’, is hij echter alweer vertrokken.

“Dat had vooral te maken met het feit dat hij erg slecht kon wennen aan het vele touren. Hij is nogal een huismus en houdt er niet van om voortdurend onderweg te zijn. Ook had hij een ander doel voor ogen met Cryptopsy dan de rest van de band. Hij wilde alles graag bij het oude laten, terwijl wij juist graag eens iets nieuws wilden proberen. Daarom hebben we gezamenlijk besloten om zonder Lord verder te gaan en op zoek te gaan naar een nieuwe zanger.”


Die nieuwe zanger is Matt McGachy, voorheen actief in de band 3 Mile Scream.

“Ik zag Matt eens optreden met 3 Mile Scream en was erg onder de indruk van zijn performance. Ik heb hem toen na afloop van het optreden benaderd met de vraag of hij auditie wilde komen doen voor Cryptopsy. Hij beloofde me er over na te denken en niet zo gek veel later belde hij me op om wat af te spreken. We speelden de nummers ‘Phobophyle’ (van ‘None So Vile’ uit ’96, red.) en ‘Whisper Supremacy’ (van het gelijknamige album uit ’98, red.) en hij zong beide nummers foutloos in de eerste take. Toen wisten we genoeg.”

Terwijl Cryptopsy altijd te boek stond als een exponent van de hypertechnische tak binnen het death metalgenre heeft de Canadese band het op ‘The Unspoken King’ over een andere boeg gegooid. De death metal is nog steeds ultratechnisch, maar zit nu vol met moordende grooves en luistert, zeker voor Cryptopsy-begrippen, opvallend makkelijk weg.

“We wilden ditmaal graag nummers schrijven die wat langer in je hoofd blijven hangen. In ieder geval langer dan het soort nummers dat we voorheen schreven. We hebben erg ons best gedaan om alle overgangen op de plaat zo vloeiend mogelijk te maken. Als ik terugluister naar ‘The Unspoken King’ ben ik erg tevreden met hoe soepel de plaat klinkt. Door die benadering klinken zelfs hele complexe passages ‘gemakkelijk’ in de oren.”


Vooral nummers als 'Bemoan The Martyr' en 'Contemplate Regicide' laten, met name vanwege de cleane zanglijnen van McGachy, een nieuw geluid horen.

“Ik heb altijd een erg brede muzieksmaak gehad en luister dus absoluut niet alleen naar metal. Er zijn zoveel meer muziekstijlen waar ik van kan genieten. Ik liep al heel lang met het idee om cleane vocalen te integreren in de muziek van Cryptopsy, maar voorheen beschikten we simpelweg niet over een zanger die dat (grunts en cleane zang, red.) overtuigend kon combineren. Tot Matt de band is komen versterken. Wij laten ons niet beperken door stijlgrenzen of de mening van wie dan ook, dus zijn er in een aantal nummers op de nieuwe plaat cleane vocalen te horen.”

Zijn er momenten geweest dat je je afvroeg of de band zich met het nieuwe materiaal niet teveel zou vervreemden van zijn achterban?

“O, absoluut. We wisten van tevoren dat er mensen zouden zijn die de ‘nieuwe stijl’ helemaal niks zouden vinden. En dat bleek ook inderdaad het geval te zijn. Maar wij passen er nou eenmaal voor om keer op keer ‘hetzelfde’ album te maken. Rijk worden we er toch niet van, dus dan kunnen we maar beter de muziek spelen die we zelf graag willen spelen.”

Gerco Zwiers

Website Cryptopsy

Recensie 'The Unspoken King'Recensie 'Once Was Not'