Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Whitechapel
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 8 augustus 2008, 00:30
Whitechapel gaat als een speer. Begonnen in 2006 werd de deathcoreformatie uit Knoxville, Tennessee al binnen no-time opgepikt door Siege Of Amida Records, dat medio vorig jaar het botbrekende debuut ‘The Somatic Defilement’ uitbracht. Deze stoomwals van een plaat wist de aandacht van het gerenommeerde Metal Blade te trekken. Dat niet alleen de carrière van de band zich snel ontwikkelt, is te horen op ‘This Is Exile’, Whitechapels recent verschenen tweede album.In gesprek met Alex Wade, een van Whitechapels drie(!) gitaristen, benadrukt dat een ‘The Somatic Defilement deel twee’ geen optie was en dat is ‘This Is Exile’ dan ook zeker niet geworden. Geruggensteund door een kraakheldere productie (Johhny Fay) klinkt de moderne death(metal)core op de nieuwe plaat volwassener en steken de nummers intelligenter in elkaar. Het woord is aan Alex Wade.

“‘This Is Exile’ is heel anders tot stand gekomen dan ons debuut. De nummers op ons debuut schreven we toentertijd niet met het idee om een plaat te gaan opnemen, maar om materiaal te hebben voor onze optredens. Tot Siege Of Amida ons een contract aanbood en we alle nummers die we op dat moment hadden hebben opgenomen voor ons debuut. Deze keer waren we echter veel gefocuster op het schrijven van een album. We wilden sowieso geen ‘The Somatic Defilement deel twee’ maken, dat stond vast. We wilden donkere en epische nummers schrijven. Volwassener, maar met de botte agressie van ons debuut. Volgens mij is dat wel gelukt.”

Vergeleken met jullie debuut ‘The Somatic Defilement’ klinkt ‘This Is Exile’ gestructureerder en meer gitaargeoriënteerd.

“Ons debuut hebben we weliswaar ook al met drie gitaristen opgenomen, maar toen deden we alledrie eigenlijk zo’n beetje hetzelfde. Het idiote was zelfs dat geen van ons drieën leads of solo’s speelde. Op ‘This Is Exile’ hebben we het feit dat we drie gitaristen hebben zoveel mogelijk proberen uit te buiten. Zo heeft Ben (Savage, red.) alle leads voor zijn rekening genomen en de plaat voorzien van een stel ‘ripping’ solo’s. En dat er meer lijn zit in ‘This Is Exile’ is het gevolg van het feit dat we ditmaal veel doelgerichter te werk zijn gegaan.”


In de bezetting van Whitechapel zijn inderdaad maar liefst drie gitaristen te vinden. Wat dachten jullie: als Iron Maiden het kan, waarom wij niet?

“Ik denk dat wanneer een band drie gitaristen heeft dit van tevoren nooit de bedoeling was. Dat was het bij ons in ieder geval niet. Maar er waren nou eenmaal drie personen geïnteresseerd in de positie van gitarist. En aangezien dat alle drie vrienden van ons zijn, konden we het niet over ons hart verkrijgen een van hen te moeten afwijzen. Dus besloten we om het maar gewoon te gaan proberen met drie gitaristen. Aanvankelijk zag ik het niet echt zitten, maar achteraf ben ik blij dat we die keuze hebben gemaakt. Het geeft ons een heel eigen geluid en het komt ook ontzettend goed van pas bij het songschrijven.”

De productie was in handen van voormalig The Red Chord-gitarist en producer Johnny Fay. Hoe belangrijk is zijn inbreng geweest?

“Johnny heeft ons niet geholpen bij het schrijven van de muziek, maar hij heeft wel voor een fantastisch geluid gezorgd. Hij heeft echt het beste in ons naar boven gebracht en pushte ons voortdurend om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen. Zodoende klinkt de plaat superstrak, zonder dat Johhny daar allerlei foefjes voor nodig heeft gehad. Niet dat hij weinig heeft toegevoegd, want het geweldige geluid van de plaat is weldegelijk zijn verdienste.”


“We hebben dit van tevoren absoluut niet zo gepland, dat zul je begrijpen. Ik heb dus geen stappenplan voor het bereiken van veel succes in korte tijd. Het gebeurde gewoon. Ik denk dat het een combinatie is van op het juiste moment op de juiste plaats zijn en de nodige mazzel. We zijn wat dat betreft bevoorrecht en daar zijn we ons goed van bewust. We zien het succes niet als iets vanzelfsprekends. Er zijn ontelbaar veel bands die in vier, vijf jaar niet half zoveel bereiken als wij in twee jaar. En dat hebben we allemaal te danken aan onze toegewijde fanschare.”

Ter promotie van ‘This Is Exile’ gaat er uitgebreid getourd worden, zowel in de States als in Europa. Zo staat de band op 9 november in Hof Ter Lo te Antwerpen en is 16 november de Utrechtse Tivoli/De Helling aan de beurt. Ik neem dat dit Whitechapels eerste bezoek aan Europa wordt?

“Niet helemaal. Eind vorig jaar hebben we namelijk al eens een serie zeer geslaagde optredens gedaan in Engeland, waar we nu ook weer zullen spelen. Ons eerste bezoek is ons namelijk prima bevallen. Maar deze komende tour wordt veel uitgebreider. Dit keer zullen we veel meer landen aandoen. Ik kijk er ontzettend naar uit. Dit wordt zonder twijfel een belangrijke tour voor Whitechapel.”

Gerco Zwiers

Website Whitechapel

Recensie 'This Is Exile'Recensie 'The Somatic Defilement'