Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Gorgoroth (1)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 29 juli 2008, 07:26
“Het begint zo langzamerhand bijna op een soapserie te lijken”, verzucht bassist King Ov Hell (echte naam: Tom Cato Visnes), doelend op het slepende conflict tussen enerzijds hem en zanger Gaahl en anderzijds gitarist Infernus, die voorheen samen de Noorse black metalband Gorgoroth vormden. Sinds Gaahl en King vorig jaar september de samenwerking met gitarist Infernus hebben beëindigd, maken namelijk beide partijen aanspraak op de gebruikersrechten op de bandnaam Gorgoroth en het bijbehorend logo.Om enige duidelijkheid te verschaffen belde Blackfuel met bassist King. Wat hem betreft is het reeds een gedane zaak.

“De rechten op het gebruik van de bandnaam en bandlogo zijn al in december door een gerechtshof aan Gaahl en mij toegewezen. Alleen is Infernus tegen die uitspraak in beroep gegaan, dus daardoor lijkt het wellicht of daar nog geen uitsluitsel over is. We zullen zien hoe dat hoger beroep van Infernus afloopt, maar vooralsnog zijn Gaahl en ik de wettelijke eigenaren van de bandnaam.”

Toch heeft Regain Records partij gekozen voor Infernus en heeft de samenwerking met jullie verbroken.

“Dat verbaasde ons inderdaad ook. Wij hebben de mensen van Regain Records namelijk al ruim van tevoren ingelicht over ons voornemen Infernus uit de band te zetten en daar hadden ze toen totaal geen problemen mee. Toen Infernus vervolgens de rechten op de bandnaam ging opeisen, heeft Regain Records zich in eerste instantie neutraal opgesteld. Maar op een gegeven moment hebben ze toch besloten om verder te gaan met Infernus. Sindsdien gebruiken ze de media om overal rond te bazuinen dat Infernus de rechtmatige eigenaar van de bandnaam is en dat de werkzaamheden rond een nieuw album gewoon doorgaan. Zolang het bij uitlatingen blijft, vind ik het best, maar als zij de daad bij het woord voegen, zullen we ze tegenhouden.”


Hoe is dit conflict eigenlijk begonnen?

“Het boterde al heel lang niet tussen hem en ons. Infernus leek regelmatig het conflict op te zoeken met voornamelijk Gaahl, die daarom al tijden van hem af wilde. Toen we in de studio zaten om ‘Ad Majorem Sathanas Gloriam’ op te nemen hebben Gaahl en ik zelfs serieus overwogen om samen onder een andere naam verder te gaan en dit album ook onder die naam uit te brengen. Want voor mij persoonlijk is die naam helemaal niet zo belangrijk. Tot een aanvaring tussen Gaahl en Infernus voor Gaahl de druppel was en verdere samenwerking tussen hen onmogelijk maakte. En aangezien Infernus al geruime tijd volkomen ongeïnteresseerd was in de band en bovendien amper meegewerkt had aan de totstandkoming van dit album, besloten Gaahl en ik toch onder de naam Gorgoroth verder te gaan en hem uit de band te zetten.

“Sinds onze toetreding tot deze band zijn Gaahl en ik namelijk al verantwoordelijk voor alle muziek en zijn wij tevens achter de schermen degenen die de band al die tijd draaiende hebben gehouden. Persoonlijk heb ik niets tegen Infernus. Hij is een sterke persoonlijkheid en is lange tijd een goede vriend van me geweest. De samenwerking ging gewoon niet meer. Het is uitgegroeid tot een enorme kwestie, waar iedereen een mening over lijkt te hebben. Terwijl het eigenlijk gewoon een conflict is tussen drie personen.”

“Toch bemoeit iedereen zich ermee, terwijl ze geen idee hebben hoe de vork werkelijk in de steel zit. Ook de media zijn er bovenop gesprongen en blijven er maar over door gaan. Ik bedoel, wij hebben Infernus in september vorig jaar uit de band gezet en het is nu al juli. Het is dus al bijna een jaar gaande. Het begint zo langzamerhand bijna op een soapserie te lijken. Zelf ben ik er in ieder geval totaal niet meer mee bezig. Ik heb dat hoofdstuk afgesloten.”


Ik kan dus aannemen dat je sinds ‘Ad Majorem…’ al de nodige nieuwe muziek hebt geschreven. Wanneer kunnen we een nieuwe plaat verwachten?

“De muziek daarvoor is al helemaal af. De pre-productie zit er zelfs al bijna op. Gaahl en ik werken altijd afzonderlijk van elkaar. Zo schrijf ik eerst alle muziek en doe de pre-productie, waarna Gaahl de teksten schrijft en de vocalen arrangeert. Daar is Gaahl op dit moment nog mee bezig. Zodra hij daarmee klaar is, gaan we de plaat in etappes opnemen. In augustus beginnen we met het eerste deel van de opnames. Later die maand gaan we naar Mexico voor een reeks optredens. Daarna neem ik even vrijaf van de band, om samen met Rob Caggiano van Anthrax te werken aan een project waar we recent mee begonnen zijn. De maanden oktober, november en december zullen we voornamelijk bezig zijn met touren, waarna we in januari verder zullen gaan met de opnames van de nieuwe plaat die waarschijnlijk ergens omstreeks maart gaat verschijnen.”

Maar die plaat gaat dus niet via Regain Records verschijnen. Hebben jullie al een nieuw label op het oog?

“We zijn op dit moment met verschillende labels in gesprek. Daar zitten zowel grote als kleinere labels bij. De naam Gorgoroth is al behoorlijk bekend binnen de metalscene, dus mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit bij welk label we uiteindelijk tekenen. Al willen we natuurlijk ook geen overhaaste beslissingen nemen. Het moet wel een label worden dat van aanpakken weet en niet terugdeinst voor een relletje of een beetje controversie. Dat lijkt namelijk inherent aan Gorgoroth. Er is altijd wel wat aan de hand. We moeten dus nog even zien bij wel label we uiteindelijk terechtkomen.”


Ander opmerkelijk nieuws is er over de recent verschenen dvd ‘Black Mass Krakow 2004’, waarop het veelbesproken optreden te zien is dat jullie in 2004 gaven in het Poolse Krakau. Aanleiding voor de Poolse regering een onderzoek te starten was de aankleding van de show. Op het podium prijkten kruizen met daaraan bebloede lichamen en voor het podium waren staken opgesteld met daarop bloedende schapenkoppen. Deze niet bepaald alledaagse dvd is in de dvd-charts van Noorwegen binnengekomen op de vierde plaats. Alle heisa rond die show heeft dus duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

“Dat klopt, hij kwam binnen op vier en de week erop is ‘ie zelfs nog een plaatsje gestegen. Op dit moment staat de dvd na zes weken nog steeds in de lijst. Ik denk dat we dat inderdaad voornamelijk te danken hebben aan alle media-aandacht die we kregen door die show. Waarschijnlijk willen veel mensen nu wel eens met eigen ogen zien waar het allemaal om te doen was. Op zich is het verder geen heel bijzonder optreden en ik vond dat we die avond zeker niet op ons best waren.”

“Aan de andere kant is het wel een mooi historisch document. Het laat zien hoe de band in 2004 was. Compleet anders dan nu. De dvd biedt dus een interessant kijkje in het verleden. En al die heisa, tja. Het heeft de naam Gorgoroth een stuk bekender gemaakt, maar daar is het zowel Gaahl en mij als Infernus nooit om te doen geweest. Maar ja, Gorgoroth is altijd verbonden geweest met controversie, conflicten en chaos en dat zal vermoedelijk ook altijd wel zo blijven.”

Gerco Zwiers

Website Gorgoroth

Recensie 'Black Mass Krakow 2004'Recensie 'Ad Majorem Sathanas Gloriam'