Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Hail Of Bullets
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 11 juli 2008, 01:33
Met het machtige ‘…Of Frost And War’ bewijzen de mannen van Hail Of Bullets die afzonderlijk van elkaar al opzien baarden met Thanatos, Gorefest, Asphyx en Judgement Day, het nog steeds in zich te hebben. De authentiek klinkende, taaie death metal op ‘…Of Frost And War’ ademt pure oldschool en ploegt, zonder een moment te verslappen, twaalf tracks lang op dreigende en soms zelfs doomeske wijze voort. Het perfecte decor voor het concept van de plaat: operatie Barbarossa, de codenaam voor Hitlers rampzalig verlopen poging de Sovjet Unie te veroveren.Het woord is aan gitarist Stephan Gebédi die om te beginnen het ontstaan van de band uit de doeken doet.

"Samen met drummer Ed Warby had ik een hele tijd geleden al eens het idee opgevat om een nieuwe band te beginnen. Dat was nog voordat Ed bij Gorefest ging spelen. Een band met hem op drums, ik op gitaar en het allereerste idee was Jan-Chris (De Koeijer, Gorefest, red.) op zang. Maar niet veel later ging Ed bij Gorefest aan de slag en is er van die plannen niks terechtgekomen. Een paar jaar later hadden we het er weer eens over, maar ook toen kwam er weer iets tussen. Tot we ergens in 2005 of 2006 met Thanatos een optreden hadden in de Atak in Enschede. Met in het voorprogramma Death By Dawn, de band waar Martin van Drunen toen in zong."

"Daar raakte ik met Martin aan de praat over vroeger. Thanatos en Pestilence, dat soort dingen. Waarna bij mij het idee van die band weer kwam bovendrijven. Ik zei tegen Martin dat hij eigenlijk de aangewezen persoon zou zijn om in die band te zingen. Zo is het balletje weer aan het rollen gekomen. Vervolgens hebben we de andere jongens (gitarist Paul Baayens en bassist Theo van Eekelen, red.) erbij betrokken en ongeveer een half jaar later kwamen we voor het eerst als band bij elkaar."

"Wat voor muziek we zouden gaan spelen was al meteen duidelijk. We hebben allemaal dezelfde voorliefde voor de ouwe death metal zoals die begin jaren negentig in Amerika werd gemaakt. Door bands als Autopsy, Massacre en Possessed. Na het horen van de eerste nummers die we hadden geschreven, vertelde Martin dat hij al een hele tijd rondliep met het idee een conceptalbum te maken rond de strijd die de Duitsers en de Russen in de Tweede Wereldoorlog hebben geleverd in Rusland. En dat deze muziek daar perfect bij zou passen."


"Martin is altijd al gefascineerd geweest door de Tweede Wereldoorlog en heeft er veel over gelezen. Ook Paul is er erg in geïnteresseerd. Zij hebben samen alle research gedaan. Maar de rest van de band staat volledig achter de teksten op de plaat. Het zijn uitsluitend beschrijvende teksten. Al moeten we in Duitsland wel steeds uitleggen dat we absoluut geen politieke agenda hebben en dat de teksten puur gebaseerd zijn op historische feiten. De Tweede Wereldoorlog en alles wat daarmee te maken heeft, ligt daar nou eenmaal nog steeds erg gevoelig. In Amerika waren er zelfs mensen die dachten dat we communisten waren, omdat er een nummer op de plaat staat dat ‘Red Wolves Of Stalin’ heet. Zulke mensen zoeken naar iets wat er niet is. Wij hebben juist geprobeerd om de gebeurtenissen en de verschrikkingen zo objectief mogelijk weer te geven."

"Wat het songschrijven aangaat, komt het meeste materiaal van Ed die naast het drummen sinds een paar jaar ook gitaar speelt. Dat was voor ons een behoorlijke verrassing, want toen we met de band begonnen, hadden we het idee dat van ons vijven Ed waarschijnlijk de minste tijd voor de band zou hebben. Gorefest had het op dat moment namelijk behoorlijk druk met optredens. Maar toen Ed eenmaal de smaak te pakken had, begon hij riffs en ideeën te regenen. Uiteindelijk kwam hij met zeven, acht kant en klare nummers aanzetten. Paul en ik zagen nog net kans om er nog twee, drie nummertjes bij te pennen. Toen we de studio ingingen hadden we genoeg materiaal om twee platen mee te vullen."


Voor de eindmix wist de band muzikale duizendpoot en vermaard producer Dan Swanö te strikken.

"Dan Swanö heeft ook onze promo gemixt en toen was het voor ons eigenlijk al wel duidelijk dat hij ook degene was die de hele plaat moest gaan mixen. Het album is op precies dezelfde wijze opgenomen als die promo. We hebben alle instrumenten opgenomen in de Excess-studio in Rotterdam. Voor het gitaargeluid gebruikt Dan een techniek die re-ampen heet. We hebben daarvoor onvervormde gitaarpartijen opgenomen, die Swanö vervolgens weer door gitaarversterkers heeft gestuurd en dat heeft opgenomen, om zo het geluid te krijgen wat wij voor ogen hadden. En daar zijn we enorm tevreden mee."

"Er kleeft alleen wel een klein nadeel aan werken met Dan Swanö. In eerste instantie was het de bedoeling dat Ed en ik naar Zweden zouden vliegen om het mixen bij te wonen. Maar Dan gaf aan het liefst alleen te werken. Zodoende moest alle communicatie via telefoon of e-mail gebeuren. En dat is niet altijd even makkelijk. Dus als we voor onze volgende plaat weer met hem gaan werken, wat er dik in zit, gaan we dat dus anders doen. Ed is namelijk nogal een controlfreak. Hij heeft dan ook een paar keer met een kleine hartverzakking met Dan aan de telefoon gehangen om uit te leggen wat hij precies bedoelde. Dus voor Eds gezondheid gaan we de volgende keer wel voor één of twee dagen die kant op, want dat werkt toch een stuk prettiger."


In een uitverkochte Willemeen te Arnhem werd op 6 juni de aftrap gegeven voor Hail Of Bullets’ live-invasie.

"Ondanks al onze ervaring waren we best een beetje zenuwachtig voor dit optreden. Er was de nodige publiciteit geweest rond de band en veel mensen waren toch wel benieuwd of we de hoge verwachtingen waar konden maken. Dat was dus wel even spannend, maar het ging te gek. Het was uitverkocht, dus de zaal zat ramvol. En ‘t was echt bloed en bloedheet. Er zijn halverwege zelfs mensen weggegaan omdat ze last kregen van hun luchtwegen. Vanaf het eerste nummer ging het publiek gelijk helemaal los en er werden zelfs al teksten meegezongen. Dat was dus een geweldig eerste concert."

En zeker niet de laatste, als het aan de heren ligt.

"Veel mensen denken dat dit een project is dat we er, naast onze andere bands, even tussendoor doen, maar dat is zeker niet het geval. Hail Of Bullets is een volwaardige band, dat is van meet af aan de bedoeling geweest. Momenteel heeft Hail Of Bullets zelfs voorrang op onze andere bands. Er komt dus sowieso een tweede album, er komen een hoop live-optredens aan en als ’t allemaal mee zit misschien zelfs een kleine tour. We zijn er alleen nog niet helemaal uit of we op een volgend album weer met een oorlog gerelateerd concept gaan werken."

"Martin heeft al wel het idee geopperd om voor een volgend album een andere oorlog uit de geschiedenis uit te diepen. Maar voor hetzelfde geld wordt het een plaat met tien nummers die allemaal ergens anders over gaan. Het kan dus nog alle kanten opgaan. Al denk ik dat die link met oorlog altijd wel aanwezig zal blijven. Een tweede conceptplaat sluit ik dan ook zeker niet uit. Oorlog is toch iets dat in de geschiedenis van de mensheid altijd een grote rol heeft gespeeld en blijkbaar nog steeds door veel mensen wordt gezien als een oplossing voor bepaalde conflicten. Het blijft dus altijd een actueel onderwerp."

Gerco Zwiers

Website Hail Of Bullets

Recensie '…Of Frost And War'