Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: After Forever
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 24 december 2002, 13:15
Het gaat de heren en dame van After Forever al een hele tijd voor de wind. De band heeft twee succesvolle albums op zak, zo’n beetje elk festival is afgelopen jaar met een optreden vereerd en onlangs werd in het kielzog van Nightwish de Europese podia bestormd.


Een tussentijdse evaluatie met frontvrouw en zangeres Floor Jansen.

“We hebben inderdaad veel gespeeld de laatste tijd. Het is heel leuk om op festivals te staan waar wij de enige metalband zijn. De sfeer op zulke festivals is heel anders, maar toch merkten we dat we veel goede reacties kregen van mensen die voorheen niet bekend waren met onze muziek.

Die tour met Nightwish was de klapper natuurlijk. Alles ging erg goed en de reacties van het publiek waren zo overweldigend dat we niet kunnen wachten om zelf als headliner op tour te gaan. Met name de reacties van het Duitse publiek kwamen als een verrassing. Onze albums zijn daar niet daverend ontvangen. We dachten dus dat ze onze muziek niet zo tof zouden vinden, maar niets bleek minder waar. Wat een ervaring!

De contacten tussen de bands onderling waren ook erg goed en gezellig. We hebben bijna allemaal wodka leren drinken, haha!”


Het is met jullie na het debuut echt ontzettend snel bergopwaarts gegaan. Had je zoiets verwacht toen je in 1999 de gelederen kwam versterken?

“Zoiets kan en mag je niet verwachten. We zijn gewoon begonnen als een groep mensen die graag muziek wilden maken. Toch hebben we wel altijd hard gewerkt om ergens te komen. Dat is dus altijd wel het uitgangspunt geweest. Dat het zo beloond zou worden had niemand durven dromen.”

Wat vind jij van die plotselinge hype rond het gothic metalgenre? Zo’n hype levert namelijk vaak ook de nodige trendvolgers op

“Tja, wat moet ik ervan zeggen. Het heeft ons geen windeieren gelegd, hoewel wij ons zelf nog altijd zien als een metalband en niet zozeer als een gothicband.

Ik denk dat de term gothic heel alomvattend is en dat het voor de commercie en de media makkelijk is om er allerlei bands en projecten mee te associëren. Ik vind het allemaal prima, zolang AF maar AF blijft.

Trendvolgers hou je altijd. De echten blijven wel over, nietwaar?”

De populariteit van Within Temptation is na het afzweren van de gruntzang explosief gegroeid. Zou dit ook een mogelijke carrière move voor After Forever zijn?

“Dat wij groot worden in dit genre is prima, maar wij hebben nooit ook maar één muzikale aanpassing gemaakt om beter in het gehoor te liggen. Zolang de grunts een muzikale bijdrage blijven leveren zitten ze er in. Naar alle waarschijnlijkheid zullen we Sander’s gebulder nog nodig hebben in de muziek, dus nee!”


Hoe verloopt de samenwerking met de nieuwe gitarist Bas Maas?

“De samenwerking verloopt super! We kennen hem al jaren en Sander kent hem nog langer. Hij is twee jaar roadie bij ons geweest, grappig hé. Hij heeft met Sander al heel wat uurtjes gitaar gespeeld, voordat hij in AF kwam. We wisten dus al een beetje wat voor vlees we in de kuip hadden en hij heeft zich helemaal waar gemaakt.”

Zijn jullie al bezig met album nummer drie?

“Ja, door het drukke toerschema stond repeteren even op de tweede plaats, maar nu zijn we al weer een tijdje bezig met het schrijven van nieuwe nummers. Vanaf nu gaan we minder spelen en ons helemaal richten op het schrijven van nieuwe muziek. Dit gaat erg lekker. De komst van Bas brengt een hoop nieuwe ideeën voor het gitaarwerk. Lando kan zich nu helemaal richten op de toetsen, dus dat zal ook wel mooie dingen opleveren. Desalniettemin blijven het typische After Forever nummers, dus wees niet bevreesd.”

Hebben jullie nog een baan naast de band? Want het lijkt me toch dat je daar niet veel tijd meer voor hebt.

“Iedereen werkt of studeert naast de band. We kunnen er niet van rondkomen, dus dat moet wel. Het is inderdaad wel passen en meten. Ik studeer momenteel nog aan de Rockacademie in Tilburg. Ik zit inmiddels in het vierde jaar en studeer zang en muziekdocent. Door de drukte met AF plak ik er een extra jaartje aan vast en heb zodoende ook meer tijd om bijlessen te volgen bij het conservatorium op de Muziektheater afdeling. Daar heb ik eindelijk ook klassieke zangles.”

Wat me opvalt bij metalbands met een zangeres, is dat de zangeres vaak nogal op de voorgrond wordt geplaatst, terwijl mijns inziens zijn alle leden van een band verantwoordelijk voor het eventuele succes. Dit geldt trouwens niet uitsluitend voor bands met een zangeres, maar ook zeker voor een band als Soulfly. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Daar ben ik het helemaal mee eens. Dat is ook altijd mijn mening geweest. Zonder de band is er geen muziek waar ik op kan zingen, dus we zijn één geheel. Meestal is het trouwens niet de band die de zangeres op de voorgrond plaatst, eerder de media. Daar is op zich niets mis mee, maar het is soms moeilijk om als band helemaal over te komen zoals jij dat wilt.”


Jullie hebben een eigen fanclub, namelijk ‘Beyond Them’. Hoe lang bestaat die al en hoeveel leden telt de club?

“Dat klopt! De fanclub bestaat al sinds de begindagen en ze groeien nog steeds. Ze hebben inmiddels zo’n negentig leden, als ik het goed heb. Daar zijn we heel erg trots op. Leuk om te vermelden is ook dat een van de oprichtsters, Marielle onlangs bevallen is van de eerste AF baby. Ze heet Merlijn.”

Is de bandnaam After Forever trouwens ontleend aan het gelijknamige nummer van Black Sabbath?

“Daar komt het idee inderdaad vandaan. De naam van de band was al verzonnen voordat ikzelf in de band kwam, maar wat ik er van weet is dat ze een naam zochten die iets mysterieus had, maar niet te moeilijk was.”

Hoe ziet de nabije toekomst eruit voor After Forever?

“Zoals ik al aangaf gaan we ons voorlopig helemaal richten op het schrijven van nieuwe nummers. Ook zullen we op 23 november te zien en te horen zijn in Kopspijkers!

We hopen in de zomer van 2003 de studio weer in te gaan voor het derde album.

De rest blijft altijd onzeker.”

Jullie hebben het nummer ‘Monolith of Doubt’ als single uitgebracht met bijbehorende clip. Is er een kans dat die video ook bij TMF en MTV wordt uitgezonden? Met andere woorden. Ligt er een mogelijke hit in het verschiet?

“We hebben een animatie als clip bij Monolith of Doubt. We hopen natuurlijk dat ze deze clip wel uitzenden en wie weet wordt het een hit. Stemmen dus jongens!”

Gerco Zwiers

Website After Forever

Recensie 'Decipher'