Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Unleashed (2)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 29 juni 2008, 01:52
Terwijl de meeste subgenres binnen metal even snel verdwijnen als ze zijn opgekomen, is het typisch Zweedse death metalgeluid, eind jaren tachtig vormgegeven door bands als Hypocrisy, Dismember, Grave en Unleashed, twintig jaar na dato nog steeds springlevend. Bovendien zijn het anno 2008 nog steeds veelal dezelfde bands die het vuur brandende houden. Ook Unleashed is nog steeds van de partij en lijkt van pensioneren voorlopig nog niets te willen weten.Op het begin deze maand via het Duitse SPV/Steamhammer verschenen ‘Hammer Battalion’ trekken de death metalveteranen weer op volle oorlogssterkte ten strijde en bewijzen daarmee het kunstje nog niet te zijn verleerd. Het woord is aan drummer van het eerste uur, Anders Schultz.

“Ik ben blij dat de plaat af is en dat ‘ie uit is. Elk album is toch weer een heel project en het geeft altijd een goed gevoel wanneer we dat project weer met succes hebben afgerond. Gelukkig hebben we onze eigen studio en kunnen we dus zo lang aan een plaat werken als we willen. Ook is het prettig dat de productie en het mixen en masteren wordt gedaan door onze gitarist Fredrik (Folkare, red.). Daar hoeven we dus geen externe producer voor aan te trekken. Voorheen hebben we dat wel een paar keer gedaan, maar dat bleek toch niet echt te werken. Fredrik hoeven we in ieder geval niets uit te leggen. We hoeven hem natuurlijk niet te vertellen hoe een album van Unleashed moet klinken.”

‘Battle Batallion’ is al jullie negende studioalbum. Ben je nog steeds even enthousiast over een nieuwe plaat als je dat in de begindagen was?

“O zeker. Misschien nu nog wel meer dan in de begindagen. Omdat we tegenwoordig alles in eigen hand houden, dus de opnames, de productie en de mix, is een album nu ook echt iets dat we als groep maken, zonder inmenging van wie dan ook. In het verleden boekte ons label vaak een studio. Inclusief een producer die zich er tegenaan ging bemoeien. Niet dat we minder tevreden zijn met onze eerdere platen, maar door de manier waarop we tegenwoordig werken, voelt een album veel meer als iets van onszelf.”

De Zweedse oldschool death metalscene lijkt maar niet kapot te krijgen. Hoe verklaar je dat?
“Ik heb daar niet echt een antwoord op, ben ik bang. Maar het is inderdaad wel bijzonder dat veel van de bands die destijds begonnen met het spelen van deze muziek nu nog steeds bezig zijn. Ik kan natuurlijk alleen voor Unleashed spreken. We zijn met deze band begonnen om de muziek te maken die wij tof vinden en zijn daar gewoon nooit meer mee gestopt. Van trends hebben we ons nooit iets aangetrokken. Mochten we ooit de behoefte krijgen andere muziek te gaan maken, dan veranderen we de bandnaam.”


Volgend jaar bestaat Unleashed twintig jaar. In al die jaren heeft er zich welgeteld één bezettingswisseling voorgedaan. Het resultaat van een hechte vriendschap, aldus Anders.

“De enige wijziging in de line-up was in 1990, met de beide Fredriks (gitarist Fredrik Lindgren maakte plaats voor Fredrik Folkare, red.). Mijn medebandleden zijn niet alleen mijn beste vrienden, ze zijn als familie voor me. Dat moet ook wel, wil je het zo lang met elkaar uithouden. Misschien dat een band van het formaat Metallica puur en alleen voor het succes bij elkaar zou kunnen blijven, maar als je band wat minder beroemd is red je het echt niet zonder een hechte onderlinge vriendschap. Vooral op tour zijn mijn medebandleden degenen waarmee ik veruit de meeste tijd doorbreng. Natuurlijk zijn er zo nu en dan wel problemen, maar daar weten we altijd samen uit te komen.”

Ook tekstueel is er die twintig jaar weinig veranderd en draaien de teksten van Unleashed in veel gevallen nog altijd rond de geschiedenis van hun Scandinavische voorouders: de Vikingen. Zijn jullie daar zo langzamerhand niet een keer over uitgeschreven?

“We schrijven ook wel over andere zaken, maar Vikingen zijn inderdaad nooit ver weg in onze teksten. Maar om je vraag te beantwoorden: zelf heb ik niet het idee dat we daar snel over uitverteld raken. We kunnen namelijk uit een ontzettend rijke historie putten. Er zijn zoveel gebeurtenissen uit die tijd waar we inspiratie uit kunnen halen. Ik denk dus niet dat we snel door onze onderwerpen heen zullen zijn.”


Als ik jullie tourschema moet geloven, moeten de Nederlandse fans nog tot november wachten om de nieuwe songs live te kunnen horen.

“Ja, daar ziet het wel naar uit. We kregen het aanbod om eerst een tour in de States te doen. Zodoende zijn we om en nabij november pas toe aan Europa. Het liefst zouden we overal tegelijk zijn, maar dat is nou eenmaal niet mogelijk. De Europese fans zullen dus gewoon even geduld moeten hebben.”

Van diverse bands hoor je vaak dat touren in de VS een stuk zwaarder is dan touren in Europa. Kun je dat beamen?

“Absoluut. Touren in de VS is elke keer weer een hele belevenis, maar de omstandigheden zijn er wel een stuk minder ideaal. Zo is er in de meeste zalen geen backstageruimte en hoef je ook al niet te rekenen op een warme maaltijd na afloop van de show. Maar dat soort dingen weet je van tevoren en neem je gewoon voor lief. Er ligt in de VS natuurlijk een enorme markt voor Unleashed en de optredens worden doorgaans goed bezocht. Al kan het aantal bezoekers per dag enorm verschillen. Zo kunnen we de ene avond voor een zaal met 800 man staan, terwijl we de volgende dag misschien maar voor een man of vijftig staan te spelen.

“Je kunt daar niet elke dag in een grote stad optreden, want daarvoor liggen die steden simpelweg te ver uit elkaar. Tijdens onze vorige tour speelden we bijvoorbeeld een van onze eerste shows in een soort bar voor amper 70 man. We dachten dat de zaaleigenaar flink zou balen van de magere opkomst, tot hij ons na de show enthousiast kwam begroeten en ons feliciteerde. Bleek dat er daar niet eerder een band had gespeeld waar zoveel mensen op af waren gekomen. Hoe dan ook, touren in de VS vergt wat meer van je, maar wat mij betreft is het dat zeker waard.”

Dus jullie gaan eerst een maand afzien in de States, om vervolgens te kunnen gaan baden in de luxe van het Europese clubcircuit.

“Haha, precies!”

Gerco Zwiers

Website Unleashed

Recensie 'Hammer Battalion'