Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Cavalera Conspiracy
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 6 mei 2008, 09:33
In augustus 2006 komt er na vele jaren een einde aan een van de meestbesproken vetes in metalland, namelijk die tussen de broers Max en Iggor Cavalera. Na de Grote Verzoening begint het bij de beide heren al snel weer te jeuken en dus duurt het niet lang voordat de Cavalera’s weer samen aan het jammen slaan. Als blijkt dat de chemie tussen de broers weer helemaal terug is, worden de plannen serieuzer en beginnen de eerste contouren van het huidige Cavalera Conspiracy zich af te tekenen.De band wordt gecompleteerd door gitarist Marc Rizzo (Soulfly) en Gojira-frontman Joe Duplantier op bas. In deze bezetting wordt, samen met producer Logan Mader, ‘Inflikted’ vereeuwigd. Hierop wordt rijkelijk uit het Sepultura-verleden van Max en Iggor geput, maar heeft de band zijn vizier tegelijkertijd op de toekomst gericht. Terwijl zijn kroost op de achtergrond de boel afbreekt, geeft über-trommelaar Iggor Cavalera vanuit zijn thuishaven Sao Paulo tekst en uitleg.

“Eigenlijk zijn we hier zonder al teveel verwachtingen ingestapt. Het was meer iets persoonlijks dat we erg graag wilden doen. Samen weer muziek maken, dat was voor ons de enige reden om deze band te beginnen. We hebben ons geen moment afgevraagd hoe onze nieuwe plaat ontvangen zou worden. Het voornaamste was dat wij er zelf plezier aan beleefden. Kijk, ik ben natuurlijk ook niet gek. Ik snap best dat er veel mensen erg benieuwd waren naar dit project, maar de vraag of onze plaat wel of niet in de smaak zou gaan vallen hield ons totaal niet bezig.”

“Naar mijn idee is dat de perfecte attitude. We voelden geen enkele druk om ons tegenover wie dan ook te bewijzen, waardoor er een uiterst ontspannen sfeer in de studio hing. Al snel ontstond er een hechte band tussen de bandleden en de mensen eromheen, waaronder Lima, mijn vrouw en Gloria, de vrouw van Max. ‘Inflikted’ voelt voor mij daarom echt als een familiealbum.”

Met het bekend worden van het nieuws dat de broers weer door één deur kunnen en samen zelfs werken aan nieuwe muziek, zijn ook de geruchten over een mogelijke reünie van de originele Sepultura-bezetting weer in alle hevigheid losgebarsten. Word je daar onderhand niet een keer doodmoe van?

“Ach, ik maak me er niet zo druk over. Feit is namelijk dat er niets over te vertellen valt. Zo simpel is het. Ik schenk dus gewoon geen aandacht aan die geruchtenstroom. Die hele discussie vindt hoofdzakelijk plaats op het internet, waar het nou eenmaal altijd gonst van de geruchten. Ik weet welke websites ik moet vermijden.”


Maar ik neem aan dat het in praktisch ieder interview ter sprake komt.

“Klopt, maar dan antwoord ik steevast door te zeggen dat daar geen nieuws over te melden is. Want dat is namelijk ook zo. Als je het mij vraagt is dat voortdurende gespeculeer volslagen zinloos. Wat heeft het voor nut om te praten over een mogelijke reünie als daar helemaal geen sprake van is?”

Een van de redenen om je terug te trekken uit Sepultura, was de behoefte om meer tijd met je gezin door te brengen. Daar zal, met de volle agenda van Cavalera Conspiracy en de plannen met je project Mixhell, niet veel van terecht komen, vermoed ik?

“Toch wel. Tegenwoordig pakken we de dingen anders aan en lukt het me juist erg goed om ons gezinsleven en de muziek met elkaar te combineren. Weliswaar heb ik het nu hartstikke druk met zowel Cavalera Conspiracy als Mixhell, maar ik kan nu veel meer tijd met mijn kinderen doorbrengen dan voorheen. Als we op tour waren met Sepultura bleven mijn vrouw en mijn kinderen thuis. Ik moest dus telkens een keuze maken tussen tijd voor de band en tijd voor mijn familie. Nu hoef ik die afweging gelukkig niet meer te maken, want nu gaan Lima en de kids gewoon mee als we op pad gaan. Komende zomer bijvoorbeeld, wanneer we met beide bands gaan touren. Dus zelfs als ik mijlenver van huis ben, heb ik mijn familie altijd bij me.”

Heb je het spelen in een band gemist?

“Wat me juist zo bevalt aan Cavalera Conspiracy is dat het helemaal niet voelt als spelen in een band in de traditionele zin van het woord. Voorafgaand aan de opnames hebben we zelfs niet één keer met z’n vieren geoefend. Dit was voor Max en mij een volkomen nieuwe manier van werken. De songs zijn ontstaan uit de vele brainstormsessies van mij en Max en pas daarna hebben we er muzikanten bijgezocht. Ook was er geen vooropgezet plan voordat we de studio in gingen. Een groot deel van de muziek is dus ter plekke geschreven en direct opgenomen. Een hele spontane manier van werken dus, die de plaat zeker ten goede is gekomen. En na de opnames is ook iedereen weer zijns weegs gegaan. Dat spontane en impulsieve is voor mij ook de magie van Cavalera Conspiracy. Deze band kan prima bestaan naast onze andere bezigheden. Het is geen fulltimebaan, en dat moet het wat mij betreft ook niet worden.”

In Iggors geval is Mixhell zo’n andere bezigheid, het danceproject waar hij zich samen met zijn vrouw Lima een aantal jaren terug op heeft gestort.

“Mixhell is echt iets compleet anders en lijkt, afgezien van een aantal percussiedingetjes, in niets op de muziek die ik voorheen maakte. Met Mixhell richten we ons op een heel ander publiek, namelijk het dancepubliek. Met Mixhell treden we op in discotheken en op dancefeesten in plaats van de clubs. Hier in Brazilie hebben we al een aantal optredens gedaan en de reacties zijn overwegend positief. Al zullen er, vooral in de metalscene, ook genoeg mensen zijn die het helemaal niks vinden en dat is prima. Ik hoef het niet zo nodig iedereen naar de zin te maken. Veel mensen snappen echter wel dat ik na zoveel jaren metal eens toe was aan iets anders.”


Want zijn groeiende desinteresse in metal was voor Iggor ook een reden om te stoppen bij Sepultura.

“Die hele metalscene van vandaag de dag kan me totaal niet boeien. Ik zou je niet één band kunnen noemen die ik momenteel de moeite waard vind. Als je het mij vraagt, doen de meeste metal- en rockbands de laatste tijd weinig anders dan zichzelf herhalen en elkaar achterna lopen. In de dancewereld daarentegen wordt er juist volop geëxperimenteerd. Nou moet je niet denken dat ik opeens een hekel aan metal heb, maar de bands van tegenwoordig kunnen me simpelweg niet boeien.”

Een stuk enthousiaster is Iggor over de Europese tour die voor de deur staat.

“Ik kijk enorm uit naar die tour, die trouwens over een paar weken al van start gaat. De nummers op ‘Inflikted’ hebben we allemaal geschreven met het podium in gedachten. Dus volgens mij wordt dat een heel mooi feestje. Fields Of Rock gaat niet door, zeg je? Ik wist niet eens dat we daar zouden spelen. Dergelijke zaken ontsnappen meestal aan mijn aandacht, als ik eerlijk moet zijn. Alle zakelijke rompslomp en al het geregel laat ik het liefst aan anderen over, zodat ik me geheel kan richten op de muziek.”

Cavalera Conspiracy doet deze zomer driemaal de Benelux aan. Data voor in de agenda zijn als volgt: 18 juni: Paradiso, Amsterdam, 22 juni: IJsselhallen, Zwolle (met ondermeer Judas Priest) en 28 juni: Graspop Metal Meeting in Dessel, België.

Gerco Zwiers

Website Cavalera Conspiracy

Recensie 'Inflikted'