Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Cataract
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 25 april 2008, 15:38
"Waarschijnlijk denken de meeste mensen buiten Zwitserland nog steeds dat Celtic Frost het enige is dat ons land op metalgebied te bieden heeft", verzucht Fedi (voluit: Federico Carminitana), frontman van Cataract. Hoewel hij daar waarschijnlijk gelijk in heeft, timmert 'zijn' band ook al enige jaren fanatiek aan de spreekwoordelijke weg. Dit jaar beleeft de band zelfs zijn tienjarige jubileum. Om dit feestje luister bij te zetten, is vorige maand studioalbum nummer vijf verschenen, simpelweg 'Cataract' geheten. Hierop laat de band horen dat hun bikkelharde mengelmoes van metal en hardcore nog niets aan kracht heeft ingeboet.



Als ik opmerk dat de nieuwe plaat sterk in het verlengde ligt van diens voorgangers, reageert frontman Fedi instemmend.

"Het is inderdaad een typisch Cataract-album. Al zijn er in vergelijking met onze vorige plaat wel de nodige verschillen. Op 'Cataract' zijn de nummers over het algemeen wat langer en bevatten meer variatie qua tempo's. Ook is de invloed van onze nieuwe gitarist Tom Kuzmic goed hoorbaar. Al met al biedt de nieuwe plaat meer afwisseling, zeker als je 'm vergelijkt met 'Kingdom'."

Toch kunnen we tien jaar na oprichting concluderen dat de Zwitserse formatie nog steeds zweert bij een opzwepende mix van thrash en hardcore.

"We hebben ons nooit wat aangetrokken van trends en hebben nooit aan ons bandgeluid gesleuteld om meer platen te kunnen verkopen. We blijven liever trouw aan onszelf en aan ons publiek, dan dat we onze oren laten hangen naar de waan van de dag. De combinatie van hardcore en metal, that's what Cataract is all about. We zien dus geen enkele reden om daaraan te tornen. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die vinden dat wij onszelf steeds herhalen, maar daar heb ik geen boodschap aan. Het gaat erom dat je muziek oprecht is en uit je hart komt. En dat is het geval met al onze albums."

Ook is Fedi nog steeds een zanger die daadwerkelijk wat te melden heeft met zijn teksten.

"Als zanger heb ik de mogelijkheid om al mijn woede en frustraties van me af te schreeuwen en om onderwerpen die me aan het hart gaan onder de aandacht te brengen. Daar maak ik dan ook optimaal gebruik van. Een aantal teksten op dit album hebben een maatschappijkritische toon. Zo gaat 'The Separation Of Life And Time' over alle religieuze organisaties die er nog steeds in slagen om hele volkstammen te onderdrukken met hun eeuwenoude geschriften en dogma's. Andere teksten zijn weer meer persoonlijk van aard. Zoals over mijn ergernis over het feit dat de hardcorescene tegenwoordig alleen nog maar lijkt te draaien om het dragen van de juiste kleding, terwijl de ideologie erachter meer en meer naar de achtergrond wordt verdrongen."


Dat de nieuwe plaat overwegend positief is ontvangen door de verschillende media is voor de Zwitserse brulboei allerminst een vanzelfsprekendheid.

"Met elk album dat we opnamen, had ik mijn twijfels over hoe die zou worden ontvangen. Maar tot nu toe valt het elke keer ontzettend mee. Natuurlijk maken we in de eerste plaats de muziek die wij zelf willen maken, maar positieve kritieken zijn natuurlijk altijd mooi meegenomen. Vooral nu. Na de release van ons vorige album heeft Cataract namelijk een aantal tegenslagen te verwerken gehad en het geeft een goed gevoel om te laten zien dat die shit ons er niet onder heeft gekregen."

Waarmee Fedi doelt op het vertrek van gitarist Simon Fullemann en bassist Michael Henggeler.

"Vooral het vertrek van Simon was een behoorlijke aderlating. Hij was namelijk een van de oprichters van Cataract en heeft veel voor de band betekend. Maar op een gegeven moment begon hij te veranderen. Volgens hem omdat hij in een nieuwe fase van zijn leven was aanbeland. Deze nieuwe 'state of mind' had tot gevolg dat hij opeens compleet andere ideeën had over waar het naartoe moest met de band. Zo wilde hij allerlei wijzigingen doorvoeren inzake ons management en meer van dat soort dingen. We merkten dat hij en de rest van de band steeds meer verwijderd raakten van elkaar. Waarna hij besloot op te stappen."

En vervangen werd door Tom Kuzmic.

"Sinds Tom de band is komen versterken, heeft hij zich razendsnel ingewerkt. Binnen no-time was hij echt 'one of the guys'. Hij is een bijzonder getalenteerde gitarist en dat maakt het erg makkelijk om met hem te werken. Ook is hij erg creatief en heeft met zijn nieuwe ideeën echt een frisse wind door de band doen waaien. Bovendien is de chemie tussen hem en onze andere gitarist (Greg Mäder, red.) echt perfect. Nico (Schläpfer, red.), onze nieuwe bassist is er pas na de opnames van de nieuwe plaat bij gekomen. Nadat er vorig jaar zomer persoonlijke problemen ontstonden met onze vorige bassist (Michael Henggeler, red.), hebben we hem uit de band gezet."


"Omdat we het op dat moment belangrijker vonden om ons te focussen op het schrijven en opnemen van een nieuwe plaat besloten we om pas na de opnames op zoek te gaan naar een vervanger. Het zoeken naar en het inwerken van nieuwe leden is namelijk een erg tijdrovende aangelegenheid. De baspartijen op het album zijn ingespeeld door de beide gitaristen. Op zich niets nieuws voor Cataract, want zo ging het ook op onze twee voorgaande platen."

Een bassist is voor jullie dus meer een noodzakelijk kwaad?

"Dat zou het niet moeten zijn, maar voorheen hebben we nooit iemand kunnen vinden die gemotiveerd genoeg was om echt iets essentieels bij te dragen aan ons bandgeluid, of om überhaupt naar de studio te komen om zijn partijen in te spelen. Maar met Nico hebben we die volgens mij eindelijk gevonden. Hij is erg gedreven en zal op ons volgende album dan ook zijn eigen baspartijen schrijven en inspelen."

Als bonus zit er bij het album een extra cd met daarop een elftal covers van evenveel bands van verschillende pluimage: Sepultura, Pantera en Slayer maar ook Mötley Crue en The Ramones.

"Tegenwoordig zit er bij wel meer albums een bonuscd, maar meestal is dat slechts een dvd'tje met een paar videoclips. Wij wilden daar echter iets speciaals van maken. Ook omdat we dit jaar ons tienjarig jubileum vieren. Deze covers zijn in feite een ode aan de bands die ons beïnvloed hebben. Al viel het nog lang niet mee om een uiteindelijke selectie te maken. We hadden bij elkaar zo'n honderd songs. Dat aantal hebben we na veel discussiëren teruggebracht tot elf stuks. Het is een mooi gevarieerde selectie geworden, dus ik denk dat we daar wel tevreden mee kunnen zijn."

Op de website van de band is te lezen dat 'Cataract' is binnengekomen in de Album Top 100 van Zwitserland op nummer 79. Hoe is het klimaat voor metal en hardcore in jullie thuisland?

"Steeds beter eigenlijk. Ik merk dat er steeds meer belangstelling is voor metal en hardcore en dat zie je ook aan de bezoekersaantallen van concerten. In de begindagen van Cataract speelden we voornamelijk in het buitenland en amper in Zwitserland. Maar in de loop der jaren is het aantal metal- en hardcoreliefhebbers flink gegroeid. De releaseparty van de nieuwe plaat wist zelfs ruim 1000 bezoekers te trekken."

Het aantal bands dat ook buiten de eigen landsgrenzen naam weet te maken blijft daarentegen nogal achter.

"Waarschijnlijk denken de meeste mensen buiten Zwitserland nog steeds dat Celtic Frost het enige is dat ons land op metalgebied te bieden heeft. Zo zit het echter allang niet meer, want er lopen hier genoeg getalenteerde bands rond. Daar ligt het dus niet aan. Solid Ground is bijvoorbeeld een erg veelbelovende band, die pure hardcore maakt in het straatje van Terror en No Turning Back. Ook Switchback, een jonge en supertechnische mathcoreband, is erg de moeite waard. Talent zat dus."

Gerco Zwiers

Website Cataract

Recensie 'Cataract'