Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: The Arcane Order
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 30 maart 2008, 14:37
The Arcane Order bestaat in de huidige vorm nog maar vanaf 2005, maar heeft sindsdien absoluut niet stilgezeten. Een jaar later al debuteerde de band met het verdienstelijke ‘The Machinery Of Oblivion’, waarop The Arcane Order een erg solide melodierijke death/thrashvariant ten beste bracht. Met de begin dit jaar verschenen opvolger ‘In The Wake Of Collisions’ doen de Denen er nog een schep bovenop, met een plaat die op alle fronten een grote sprong voorwaarts laat horen; een extremere sound, sterkere songs en een betere productie.Luisterend naar ‘In The Wake…’, ontstaat de indruk met gepassioneerde fans van het recent opgeheven Strapping Young Lad van doen te hebben. Daarmee vertel ik niets nieuws, beaamt bandleider en gitarist Flemming C. Lund.

“Dat heb ik inderdaad vaker gehoord en daar kan ik op zich wel inkomen. Al hebben we ons voor dit album door verschillende muzieksoorten laten inspireren. Niet alleen metal, maar ook klassieke muziek en filmmuziek. Maar op metalgebied is Strapping Young Lad absoluut een van onze inspiratiebronnen. Wat ik vooral mooi vind is de manier waarop SYL zijn songs altijd opbouwde. Wat dat betreft enig in zijn soort. Zij werden nooit voorspelbaar en wisten als geen ander hoe je een nummer spannend moest houden. Ik hoor de gelijkenis met onze muziek absoluut, maar het is zeker niet onze bedoeling om als SYL te klinken. Eigenlijk hebben we ons voor dit album meer laten inspireren door andere bands.”

Zoals?

“Het Franse Scarve bijvoorbeeld en bands als Darkane en Red Harvest. Maar ook Cult Of Luna uit Zweden. Weer totaal iets anders, maar ik kan die band erg waarderen. Ik vind het vooral prachtig hoe zij epische sferen weten te creëren. Onze invloeden zijn dus nogal uiteenlopend. Het is trouwens absoluut niet onze bedoeling om net zo te klinken als de bands die ik net opnoemde. We gebruiken hun muziek enkel om ideeën op te doen qua songopbouw. We gebruiken het als vertrekpunt, maar doen verder helemaal ons eigen ding.”

Net als het debuut is ‘In The Wake Of Collisions’ geproduceerd door Jakob Hansen. De nieuwe plaat klinkt echter vele malen beter dan ‘The Machinery Of Oblivion’.

“Dit keer hadden we als band al helemaal voor ogen hoe de plaat moest gaan klinken. Dat hadden we ook wel toen we ons debuut gingen opnemen, maar bij lange na niet zo specifiek als nu. Hierdoor konden we Jakob veel exactere instructies geven. Bovendien was Jakob vanaf het begin superenthousiast over onze nieuwe songs.”


“Nou doet Jakob natuurlijk altijd zijn uiterste best voor de bands waar hij mee werkt, maar als de muziek je erg goed ligt, is het als producer natuurlijk veel eenvoudiger om er wat speciaals van te maken. En dat heeft hij naar mijn idee dan ook zeker gedaan. De plaat klinkt exact zoals wij wilden.”

Maar niet alleen de productie is beter, ook muzikaal is het Deense gezelschap er enorm op vooruitgegaan.

“Je moet weten dat de nummers op ons vorige album dateren van 1999 en 2000 en waren al zes of zeven jaar oud toen we ze opnamen voor ons debuut. Het is dus logisch dat we inmiddels niet meer hetzelfde klinken. Tijdens het schrijven van dit album heb ik me enorm gefocust op de structuur van de songs. Ik was telkens op zoek naar nieuwe invalshoeken. Ik streefde naar een geluid dat zowel extreem als toegankelijk is.”

Op jullie website zijn berichten te lezen van teleurgestelde fans die het album nergens kunnen vinden. De beschikbaarheid van ‘In The Wake…’ laat kennelijk te wensen over. Bij een betrekkelijk groot label als Metal Blade zou dat toch geen probleem moeten zijn?

“Daar is wat voor te zeggen. Al weet ik wel dat Metal Blade een uitstekend distributienetwerk heeft. Die klachten hebben vooral betrekking op de Amerikaanse markt. Metal Blade heeft ten opzichte van de VS het beleid enigszins gewijzigd. Dit houdt in dat het album daar niet in de winkels ligt, maar enkel verkrijgbaar is als download. We ontvangen echter veel berichtjes van mensen die het daadwerkelijke album willen en het is best frustrerend als je ze dat niet kan geven. Uiteraard is de cd te bestellen via onze website. En als de vraag in de VS groot genoeg is, wordt de cd daar wel op de reguliere wijze uitgebracht. We hopen dus op veel belangstelling uit de VS.”


Ik krijg de indruk dat je niet helemaal gelukkig bent met deze situatie.

“Dat kan ik op dit moment nog niet zeggen. Ik moet eerst afwachten hoe het gaat uitpakken. Ik krijg dan wel met enige regelmaat mails van mensen die de plaat nergens kunnen vinden, maar misschien wordt de plaat ondertussen wel massaal gedownload. En vergeet niet dat een plaat uitbrengen in de VS een kostbare aangelegenheid is, de markt daar is enorm. Al met al hebben we volgens mij niets te klagen.”

The Arcane Order is jouw geesteskind, waarvoor jijzelf alle muziek schrijft. Betekent dat ook dat jij degene bent die binnen de band de lakens uitdeelt?

“Haha, nee. Zeker niet. Wel schrijf ik inderdaad alle muziek zelf. In wezen is dat de voornaamste reden dat ik The Arcane Order in het leven heb geroepen. Ik wilde namelijk graag een band waarin ik zelf alle muziek kon schrijven. Hiervóór heb ik wel in andere bands gespeeld. Bands waar iedereen meeschreef aan de songs. Dat werkte op zich goed, maar ik bleef telkens zitten met ideeën die ik niet kwijt kon in de muziek. De taakverdeling binnen The Arcane Order bevalt me dus stukken beter. Alhoewel, taakverdeling. Ik doe eigenlijk alles binnen de band. Zoals het bijhouden van de website, het doen van promotie. Maar de andere jongens helpen waar ze kunnen en hebben evenveel zeggenschap over de band als ik. The Arcane Order is absoluut geen dictatuur.”

Gerco Zwiers

Website The Arcane Order

Recensie 'In The Wake Of Collisions'


Muziek van 'In The Wake Of Collisions' op: Myspace.com/thearcaneorder