Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Ignite
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 25 februari 2008, 17:43
Dankzij een absoluut uniek geluid en een uitstekende live-reputatie mag Ignite zich al jaren verheugen in de warme belangstelling van vele hardcorefans. En met het ijzersterke ‘Our Darkest Days’, dat in mei van vorig jaar verscheen, lijkt de band tevens eindelijk een brug naar een groter publiek te hebben geslagen. Eind vorig jaar was de band, als onderdeel van de rondreizende Persistence-tour, in Tilburg. In de 013 maken we met zanger Zoli Teglas de tussenstand op.Kort nadat Ignite zijn sterke set in de Tilburgse 013 heeft afgerond en de coulissen heeft opgezocht, zit ondergetekende tegenover een licht ontevreden Zoli Teglas, die twijfelend mijn mening polst.

“Ja? Vond je ’t wat? Zelf ben ik niet echt tevreden. I wasn’t feeling it. Maar ik kan goed doen alsof. De regisseur van de musical waar ik momenteel in speel, vertelde me eens dat ik volgens hem een hele natuurlijke manier van acteren had. Op zich niet zo vreemd, want op het podium voer ik eigenlijk avond aan avond een act op. Zeker op dagen als deze. Ik was moe en had m’n hoofd er niet echt naar staan. Zodra ik echter het podium opstap, moet ik al die sores aan de kant zetten en is het mijn taak om samen met de rest van de band een goede show neer te zetten. Ongeacht mijn persoonlijke situatie. Op dat moment gaat het enkel en alleen om het publiek, om hén een goede avond te bezorgen.”

Navraag leert dat de band sinds het verschijnen van ‘Our Darkest Days’ zo’n beetje non-stop ‘on the road’ is.

“Touren, touren en nog eens touren. Op zich had dat wat ons betreft wel wat minder gemogen. Maar elke keer als we tegen het eind van een tour wat tijd vrijaf wilden inplannen, hing onze tourpromotor wel weer aan de telefoon met een aanbieding voor een volgende tour. En omdat we dat dan toch niet willen laten schieten, stemden we er meestal maar weer mee in.”


Foto: Kinga Gergely

Je trekt een behoorlijk vies gezicht als je het over touren hebt.

“Ik heb echt een haat-liefdeverhouding met touren. Ik vind het elke keer weer te gek om op de planken te staan en op te treden. Dit is waar ik altijd van gedroomd heb. Het probleem is echter dat je het grootste deel van de dag bar weinig om handen hebt. Als we aan het touren zijn voel ik me daardoor het merendeel van de dag ontzettend nutteloos. Terwijl ik weet dat er plekken zijn waar ze mijn hulp goed zouden kunnen gebruiken. Zo help ik in Orange County, Californië, waar ik woon, mee met het redden van in nood verkerende pelikanen.”

“Dit is het zwaarste seizoen voor die dieren en zonder hulp zullen een hoop de winter niet overleven. En aangezien het hier een bedreigde diersoort betreft, willen we er natuurlijk liefst zoveel mogelijk behouden. Ook ben ik vrijwilliger in een afkickkliniek, wat echt zwaar en ondankbaar werk is. Temeer daar een groot deel van die verslaafden eigenlijk helemaal niet wíl afkicken. Toch geeft dat werk me een ontzettend voldaan gevoel. Het gevoel dat ik iets zinvols doe en een positieve bijdrage lever aan het leven van anderen. Terwijl het spelen in deze band me lang niet altijd dat voldane gevoel.”

“Toch is stoppen met deze band geen optie voor mij. Daarvoor zit de liefde voor deze muziek toch te diep. Bovendien spreek ik tijdens tours hartstikke veel fans en verbaas ik me er telkens weer over hoe diep de liefde voor Ignite bij veel van hen zit. Na een optreden kwam eens iemand naar me toe, die me vertelde dat hij genezen was van kanker en dat hij in zijn strijd tegen de ziekte enorm veel steun had gehad aan één van onze platen. Ook is het me al meerdere keren overkomen dat iemand me vertelde dat onze muziek hem of haar door een zware periode had heen geholpen. Op die momenten weet ik weer waar ik het voor doe.”


Foto: Kinga Gergely

‘Our Darkest Days’ is bedolven onder lovende recensies. Het zal niet meevallen om dat te overtreffen.

“Het is nooit ons streven om het vorige album te overtreffen. Je probeert gewoon telkens weer een goede plaat te maken. Trouwens, hoewel de kritieken overwegend positief waren, was ik aanvankelijk helemaal niet zo tevreden met de plaat. Maar dat heb ik tot nu toe eigenlijk met al onze albums gehad. Mijn oom, die me praktisch opgevoed heeft, was een zeer begenadigd schilder. Maar zelf verafschuwde hij zijn werk. Alle doeken die hij maakte, eindigden dan ook vroeg of laat in een vuilcontainer.”

“Waarna ik ze daar vaak stiekem weer uit viste. Dat is me nog eens op een flink pak slaag komen te staan, trouwens. Maar wat ik wil zeggen is: in feite doe ik hetzelfde. ‘Veteran’ (van ‘A Place Called Home’, red.), ‘Slowdown’, ‘My Judgement Day’, als het aan mij had gelegen, waren die songs allemaal in de prullenbak geëindigd.” Lachend: “Maar gelukkig luisteren mijn medebandleden lang niet altijd naar mij en zijn die songs dus bewaard gebleven.”

“Veel bands worden gelanceerd als ‘next best thing’ en schieten omhoog qua populariteit, om niet veel later even hard weer van hun voetstuk te worden gestoten. De bekendheid van Ignite is door de jaren heen juist heel geleidelijk gegroeid, stap voor stap. Volgens mij is dat ook de enige juiste basis om een stabiele carrière op te bouwen. Wij houden het op deze manier in ieder geval al een hele tijd vol. Ik heb zelfs het idee dat we onze beste albums nog moeten schrijven.”

Is een vervolg op ‘Our Darkest Days’ trouwens al in de maak?

“Ja, we zijn al bezig met nieuw materiaal. Dat is echter nog vrij pril en kan ik dus nog niet zoveel zinnigs over zeggen. Het wordt in ieder geval nóg melodieuzer en…”

Wanneer op dat moment gitarist Nik Hill zijn hoofd om de deur steekt, speelt Zoli de vraag meteen door.

Nik: “We gaan nóg meer focussen op krachtige refreinen. En Zoli’s zang zal binnen de songs nóg centralere rol voor. De plaat wordt harder, maar zonder in te boeten qua melodie. We’re gonna take hardcore to the next level.”

Tussen ‘A Place Called Home’ en ‘Our Darkest Days’ zat een bijna zes jaar durende tussenpoos. Als we Zoli mogen geloven hoeven de fans dit keer echter niet wéér vijf, zes jaar te wachten op een nieuwe plaat.

“Begin volgend jaar, ergens rond januari, februari, gaan we voor het eerst de tijd nemen om aan nieuwe songs te werken. Aan de andere kant is Ignite nou eenmaal niet het soort band dat elke anderhalf jaar een nieuwe plaat aflevert. Je bent immers maar zo goed als je laatste album. Voor het schrijven van een nieuwe plaat moet je dan ook gewoon de tijd nemen. De echte fans wachten wel.”


“Niet zelden valt het tweede album van bands die veelbelovend debuteren, nogal tegen. De songs op een debuut hebben doorgaans de tijd gehad om te rijpen, terwijl een tweede album vaak tussen het constante touren door geschreven moet worden. Ik zou dat dus echt niet kunnen. Hoe moet je in godsnaam een zinnige tekst schrijven wanneer je praktisch woont in een tourbus en compleet verstoken bent van het dagelijkse leven?”

De teksten op ‘Our Darkest Days’ zijn zeer maatschappijkritisch en meer dan ooit somber van toon. Zoli veert op zodra zijn teksten ter sprake komen.

“De mentaliteit die momenteel heerst in de VS is werkelijk om bang van te worden. Het is gewoon bizar hoe de mensen in Amerika verblind zijn door de ideologie van olie en macht die de regering Bush ze voorhoudt. De meeste Amerikanen zijn domme, volgevreten wezens die hersenloos blaten over ‘het oppermachtige Amerika’ dat ieder land dat kritiek levert zou moeten platbombarderen. Maar ondertussen geen enkele notie hebben van wat er nou écht speelt in de wereld. Dat je bijvoorbeeld Irak niet bevrijd door Saddam Hoessein te verdrijven, maar dat je op die manier juist een machtsvacuüm creëert. Of dat de huidige regering, de ‘Bush en Cheney administration’, enkel bestaat uit criminelen die de VS ten gronde zal richten met hun destructieve beleid. Dat is namelijk de bittere realiteit.”

En de komende verkiezingen dan? Bieden die geen kansen op verandering?

“In de tijd die de huidige regering nog rest, kunnen ze nog een hoop schade aanrichten, geloof me. Ook zal ik niet raar opkijken wanneer de Republikeinen tijdens de komende verkiezingen weer op een of andere slinkse wijze de macht naar zich toe zullen trekken. Wellicht halen ze weer een terroristische aanslag uit de kast, wie zal het zeggen? (na een korte stilte) Ik hou van Amerika. Het land heeft zoveel te bieden. En het is nog steeds een geweldig land om te wonen. Maar zoals het er nu naar uitziet leidt de regering het land regelrecht de afgrond in.”

De donkere dagen waar de albumtitel aan refereert, staan ons dus nog te wachten?

“Wees daar maar zeker van. Het zal eerst nog heel wat erger moeten worden voordat het beter wordt.

Gerco Zwiers

Website Ignite

Recensie 'Our Darkest Days'


Muziek van 'Our Darkest Days' op: Myspace.com/ignitemusic