Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Soldiers
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 24 december 2007, 10:18
Hoewel Soldiers een nieuwe naam is in hardcoreland, hebben de bandleden er al de nodige jaren bandervaring op zitten. Zo zijn drummer Dan Bourke en zanger Rick Jimenez tevens actief in de band This Is Hell, waarmee zij vorig jaar het debuut ‘Sundowning’ afleverden - recent ook in Europa (door Trustkill/SPV) uitgebracht. De muziek van Soldiers is andere koek. Want waar This Is Hell zo nu en dan nog wel op enige melodie of fijnzinnigheid kan worden betrapt, kiest Soldiers voor de frontale aanval. Met hardcore van het kaliber ‘shock and awe’.‘End Of Days’ is daarmee een ware must voor fans van ondermeer Terror en Madball. Aan Rick Jimenez de eer Soldiers en het kersverse debuut van nadere toelichting te voorzien. Logische eerste vraag is waar hij en Dan de tijd vandaan hebben gehaald om naast het goed boerende This Is Hell een tweede band te beginnen.

“Dit is gewoon iets wat we heel graag wilden. Dus hebben we de schouders eronder gezet en Soldiers op poten gezet, ondanks dat we er inderdaad eigenlijk geen tijd voor hebben. Al is die tijdsdruk ons eigenlijk ook wel weer goed van pas gekomen. Tijd om maar wat aan te klooien hadden we niet. Dus speelden we nog geen maand na onze eerste bandrepetitie al onze eerste show en zijn we niet veel later de studio ingegaan om ‘The Tombstone EP’ op te nemen (uitgebracht door Five Point Records, red.).”

En waaróm wilden jullie dit zo graag?

“Eén van de redenen om Soldiers op te richten, was de wens om ons muzikaal eens van een andere kant te laten zien. Een agressievere, meer directe kant. Binnen Soldiers heeft ieder zo z’n eigen favorieten. Zelf ben ik idolaat van bands als Sick Of It All, Buried Alive en Biohazard. Maar wat ons bindt, is onze voorliefde voor NYHC (New York hardcore, red.). Deze hardcorestijl staat dan ook aan de basis van ons geluid. Een andere, persoonlijke reden om deze band te beginnen, is het feit dat ik als muzikant eens wat anders wilde. In Soldiers speel ik namelijk geen gitaar (zoals in This Is Hell, red.), maar zing ik en schrijf ik teksten in plaats van riffs.”

“Een geheel nieuwe ervaring voor mij. Op het moment dat we met Soldiers begonnen had ik namelijk welgeteld één keer eerder een tekst gescheven. Maar ik ben er inmiddels achter dat de rol van zanger me uitstekend bevalt. Nooit geweten dat het zo bevrijdend is om gewoon te kunnen zeggen wat je op je lever hebt. Wel was ik tijdens de opnames van ‘End Of Days’ behoorlijk gespannen. Ik had immers nooit eerder een hele plaat ingezongen. Maar na een geduchte voorbereiding ben ik er in de studio gewoon keihard tegenaan gegaan. Uiteindelijk viel het me trouwens hartstikke mee.”


Op de vraag of Soldiers als een side-project gezien moet worden of als een volwaardige band, antwoordt Rick resoluut.

“Het is zeker geen side-project. Soldiers is wat ons betreft absoluut een volwaardige band. Het feit dat een aantal van ons ook actief is in andere bands verandert daar niets aan. Veel tijd om te toeren met Soldiers is er niet, maar we doen ontzettend ons best om, waar mogelijk, met de band op pad te gaan. Deze band is in ieder geval allesbehalve een hobbybandje.”

Het bikkelharde en compromisloze ‘End Of Days’ is bij ondergetekende in zeer goede aarde gevallen. En getuige de overwegend positieve reacties ben ik niet de enige.

“De reacties die we krijgen van mensen die naar onze shows komen zijn vrijwel uitsluitend positief. En dat doet me erg goed, kan ik je zeggen. Zelf zijn we ook zeer tevreden met de plaat. Ik ben hartstikke trots op de muziek, de teksten, én het artwork. Het hele pakket, zowel op cd als op vinyl, belichaamt perfect de essentie van deze band. De recensies zijn wisselend. Eén van de kritiekpunten was: het klinkt te agressief. No shit!”

“Ik kan het mis hebben, maar voor zover ik weet, drááit hardcore juist om het uiten van je woede en frustratie. Onze muziek klinkt agressief, ja, we zijn een fucking agressieve band! Wie daar niet tegen kan, heeft van hardcore weinig begrepen. Maar ach, het zal me eigenlijk een rotzorg wezen wat ‘critics’ over ons schrijven. Wij maken geen muziek om journalisten te plezieren.”

Hoewel This Is Hell en Soldiers beide in essentie hardcorebands zijn, zijn er zeker verschillen. Zo is de hardcore van Soldiers rauw en direct, terwijl This Is Hell wat melodieuzer te werk gaat.

“Klopt als een bus. This Is Hell handelt rond andere thema’s en is door de bank genomen wat subtieler van opbouw. Met Soldiers daarentegen gaan we voor de frontale aanval. Een regelrechte schop voor je bek. Hard en rauw. Zowel muzikaal als tekstueel. In Soldiers laat ik een andere kant van mezelf zien dan in This Is Hell. Beide bands zijn me echter even dierbaar.”


Des te moeilijker is het waarschijnlijk om je tijd tussen beide bands te verdelen.

“Het valt inderdaad niet mee om daar een goede balans in te vinden. Maar we zijn vastbesloten om het te laten werken. We proberen het zoveel mogelijk creatief op te lossen. Op dit moment zijn This Is Hell en Soldiers bijvoorbeeld samen aan het toeren en dat gaan we rond februari, maart nog een keer herhalen. Zodoende kunnen we niet alleen met beide bands toeren, maar scheelt het ook flink in de kosten. Ook proberen we de promotie van beide bands waar mogelijk te combineren. Word ik geïnterviewd over This Is Hell, dan komt Soldiers ook altijd wel ter sprake. En dat werkt natuurlijk ook andersom.”

Naast een dozijn furieuze hardcoretracks sluit ‘End Of Days’ verrassend genoeg af met het hiphoppende ‘Living Hell’. Wie zijn de hiphopfans in de band?

“Eigenlijk zijn we dat allemaal wel, in meer of mindere mate. Zelf ben ik een groot liefhebber. Zo was de allereerste muziek die ik in bandverband maakte, om en nabij eind jaren negentig, ook hiphop. Het leek mij dus een te gek idee om een hiphoptrack op te nemen. De beat van ‘This Is Hell’ is gemaakt door Justin (Manas, drummer, red.) van Stray The Path. Die samenwerking is zowel Justin als mij zeer goed bevallen. Zodoende zijn er nu plannen om met z’n tweeën een hiphop-EP op te gaan nemen. Dat is nu echter nog toekomstmuziek. Het is nu eerst tijd voor Soldiers.”

Gerco Zwiers

Website Soldiers

Recensie 'End Of Days'


Muziek van 'End Of Days' op: Myspace.com/soldiersny

Recensie 'Sundowning'


Muziek van 'Sundowning' op: Myspace.com/thisishell