Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Vader
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 24 november 2007, 08:57
De laatste tijd begint Polen vooral naam te maken als grootleverancier van goedkope arbeidskrachten. Liefhebbers van het zwaardere metalwerk weten echter dat het land meer te bieden heeft dan busladingen ‘nieuwe gastarbeiders’. Op death metalgebied kan Polen namelijk al enige jaren een heel aardig woordje meepraten. En heb je het over Poolse death metal, dan heb je het al snel over Vader. De band die ruim twintig jaar geleden essentieel pionierswerk verrichtte en in death metalkringen inmiddels wereldwijd als een begrip geldt.Aanleiding voor dit interview met zanger/gitarist Peter Wiwczarek is de live-dvd ‘And Blood Was Shed In Warsaw’ die medio oktober door Metal Mind Productions is uitgebracht. De registratie van een begin dit jaar opgenomen optreden in de Stodola Club te Warschau, hoofdmoot van de dvd, toont aan dat de Poolse death metallers ook op het podium nog altijd tot de wereldtop behoren. Om te beginnen licht de sympathieke frontman het ontstaan van deze alweer derde Vader-dvd toe.

“Begin dit jaar was er een metalfestival in de Stodola Club waar ook wij van de partij waren. Een paar maanden van tevoren werden we benaderd door Tommy (Dziubinski, red.), een bekende promotor hier in Polen, met het idee om ons optreden op het eerdergenoemde festival op te nemen voor een live-dvd. Dat idee zagen wij wel zitten. Al was het alleen maar omdat we dan opnames konden maken in een zaal vol metalfans. Onze vorige dvd (‘Night Of The Apocalypse’, 2004, red.) is namelijk grotendeels opgenomen in een tv-studio waar ze van metal weinig kaas hadden gegeten.”

“Die live-beelden zagen er dan ook veel te statisch uit. Dit festival was als setting dus veel geschikter. Een metalconcert moet een energiek gebeuren zijn, vind ik. Niet alleen óp het podium, maar ook daarvóór. Ook leek dit ons een mooie gelegenheid om een dvd uit te brengen met hoofdzakelijk nieuwere nummers. Op onze eerdere dvd’s is namelijk vooral ouder materiaal te vinden. Tijdens het bewuste optreden, dat onderdeel was van onze tour ter promotie van ‘Impressions In Blood’, hadden we dus een hoop nieuwe nummers op de setlist staan.”

Toch is de dvd uiteindelijk niet geworden wat Peter en consorten ervan verwacht hadden.

“Kwalitatief kan de dvd er prima mee door en is ‘ie zelfs een stuk beter dan onze eerdere dvd’s. Zelf hadden we er echter liever echt iets speciaals van gemaakt. Dat wilden we doen door de live-beelden af te wisselen met allerlei beelden in zwart-wit, waarin je kan zien hoe wij ons voorbereiden op een optreden, wat we doen als we het podium afstappen, of wanneer we onderweg zijn tijdens een tour. Op die manier wilden we de fans een kijkje achter de schermen bieden en een wat completer beeld van de band geven. Dat is er echter niet van gekomen en je mag gerust weten dat ik daar behoorlijk van baal.”


“Omdat we aan het touren waren, zijn we niet actief betrokken geweest bij de samenstelling van de dvd. We hebben het dus uit handen moeten geven en dat hadden we beter niet kunnen doen. Naar mijn mening is het nu echt een haastklus geworden. Haastige spoed is zelden goed, dat blijkt maar weer eens. We weten nu in ieder geval dat we ons voortaan veel meer moeten bemoeien met dit soort dingen.”

‘And Blood Was Shed In Warsaw’ is uitgebracht door Metal Mind Productions, maar contractueel is Vader sinds 2005 verbonden aan Regain Records. Terugblikkend op de afgelopen twee jaar is Peter niet onverdeeld tevreden over de samenwerking met het Zweedse metallabel.

“De samenwerking verloopt nogal stroef en de beloftes die ons gedaan zijn, worden gewoon niet nagekomen. Al met al niet wat we ervan hadden verwacht. Nou is Regain Records wel een capabel label, maar naar mijn mening hebben ze laatste tijd veel te veel nieuwe bands getekend en beginnen ze nu het overzicht langzaam kwijt te raken. Waar vervolgens de bands op het label de dupe van worden. Vader is namelijk niet de enige band die hier last van heeft. Ik heb meerdere ‘Regain bands’ gesproken die met hetzelfde probleem kampen. We zijn ons nu dus aan het beraden op volgende stappen. Misschien brengen we nog een album uit via Regain, maar het kan ook best zijn dat we op zoek gaan naar een nieuw label.”

“Een samenwerking heeft alleen kans van slagen wanneer de ‘liefde’ van twee kanten komt. Vooralsnog is het tussen Vader en Regain vooral eenrichtingsverkeer en daar passen wij gewoon voor. Ik ken Per (Gyllenbäck, hoofd van Regain Records, red.) al jaren als een geschikte kerel en een groot metalfan. Maar Vader is onze broodwinning. We kunnen het ons gewoon niet veroorloven om de problemen weg te wuiven en maar te hopen dat het in de toekomst beter zal gaan. Regain moet zijn beloftes gewoon nakomen. Afspraak is afspraak. Het is voor metalbands tegenwoordig al moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden. Voor een band als Vader is voldoende promotie dus van vitaal belang. Zelfs de grootste metalbands kunnen niet zonder promotie.”


“Uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een kwestie van geld. Metal is ‘business’ geworden. Daar komt nog bij dat je tegenwoordig te maken hebt met een metalpubliek dat veel gemakzuchtiger is dan vroeger. Ik kan me nog herinneren dat een jaar of tien, vijftien geleden fans bereid waren honderden kilometers te reizen om hun favoriete band te kunnen zien optreden. Dat soort toewijding zie je nu nog maar amper. Tegenwoordig wachten de meesten liever tot de bands bij wijze van spreken bij ze komen aanbellen.”

Eind oktober was de eveneens Poolse death metalband Decapitated betrokken bij een ernstig verkeersongeval, waarbij drummer Vitek en zanger Covan zwaargewond raakten. Na twee dagen op de intensive care was de toestand van zanger Covan stabiel. Vitek heeft het ongeval echter niet overleefd. Het bericht van Viteks dood is bij Peter keihard aangekomen

“Ik kan nog steeds niet geloven dat hij er niet meer is. Hij was nog maar zó jong en had nog zoveel plannen. Ik was al jaren goed bevriend met Vitek, evenals met de rest van de band. Voordat Decapitated zijn debuut ging opnemen, heb ik de jongens enigszins wegwijs proberen te maken in de studio. In de hoop dat ze tijdens de opnames niet voor allerlei verrassingen zouden komen te staan. Bij het maken van muziek hadden ze echter geen hulp nodig. Vooral de beide gitaristen golden toen al als zeer getalenteerd.”

“Vitek was toen nog maar veertien jaar oud en als beginnende drummer kon hij zijn medebandleden in het begin maar amper bijbenen. Door keihard te werken ging zijn drumwerk echter al snel met sprongen vooruit en in amper twee jaar tijd was hij niet langer de zwakke schakel binnen de band, maar gold zijn drumwerk juist als één van de sterke troeven van Decapitated. Door zijn medewerking aan mijn heavy metal side-project Panzer X heb ik hem bovendien leren kennen als een enorm veelzijdige en open minded muzikant die zich moeiteloos allerlei stijlen eigen kon maken. En zo zal ik hem altijd blijven herinneren.”


Op het moment dat dit interview plaatsheeft staat de band aan de vooravond van een zoveelste tour door de VS. Ditmaal samen met Malevolent Creation en Cattle Decapitation.

“Amerika is inmiddels bekend terrein voor ons. Eigenlijk zijn we er zo’n beetje elk jaar wel te vinden en hebben we er door de jaren heen al een aardige fanschare weten op te bouwen. Al werkt het in de VS wel net even wat anders dan in de meeste andere landen. De verzakelijking van metal, waar ik het net over had, manifesteert zich nergens duidelijker dan in de VS. Amerika is het land waar je beroemd bent zodra je op Ozzfest hebt gestaan.”

Jij bent nu tweeënveertig jaar. Denk je wel eens na over een leven ná Vader?

“Een leven na Vader? Haha, dat is hetzelfde als me vragen of ik wel eens nadenk over leven na de dood. Uiteindelijk zal er heus wel een soort ‘leven na Vader’ aanbreken voor mij, maar daar wil ik nu nog even niet aan denken. Of ik mezelf dit op mijn tachtigste nog zie doen? Het is eerder de vraag of ik de tachtig überhaupt haal. Het muzikantenleven is een stressvol bestaan en al die stress is niet gezond voor een mens. Ik ben dit leventje hoe dan ook nog lang niet zat. Dus zolang ik het lichamelijk nog volhoud en mijn gehoor me niet volledig in de steek laat, kan ik wat mij betreft nog heel wat jaartjes mee.”

Gerco Zwiers

Website Vader

Recensie 'And Blood Was Shed In Warsaw'


Trailer 'And Blood Was Shed In Warsaw'

Recensie 'Impressions In Blood'Recensie 'Blood'Recensie 'Revelations'