Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 25 oktober 2007, 02:33
Een van de betere death metalalbums van de laatste tijd luistert naar de naam 'Rise To Dominate', van de hand van het Zweedse Aeon. Op diens tweede album (de eerste die verschijnt via Metal Blade) ontpopt de Zweedse vijfmansformatie zich tot een allesvernietigende death metaltank die een dozijn tracks lang alles op zijn weg met de grond gelijk maakt en en passant ook nog wat heilige huisjes onder vuur neemt. Aan de telefoon hangt gitarist Zeb Nilsson voor een gesprek over Jehova’s getuigen, Nevermore en natuurlijk ‘Rise To Dominate’.Om te beginnen gefeliciteerd met een beresterke death metalplaat. Kan het kloppen dat de plaat me vooral aan Krisiun en Deicide doet denken?

“Thanks. Met de muziek van Krisiun ben ik niet echt bekend, maar Deicide is inderdaad van invloed geweest op ons geluid. Evenals de bands Cannibal Corpse, Morbid Angel, Suffocation en Nevermore.”

Nevermore?

“Yep, wij halen onze invloeden uit allerlei soorten muziek en niet uit death metal. En voor dit album hebben we ons erg laten inspireren door de muziek van Nevermore. Dat geldt zowel voor mij als voor Daniel (Dlimi, de andere gitarist, red.). Ik denk dat als je het album heel aandachtig beluistert je die invloeden er wel uit kunt halen. We spelen nou eenmaal de muziek waar wij van houden. En dat is de Floridase death metalstijl. Maar daarnaast laten we ons ook inspireren door andere muziekstijlen. Voorheen waren we wat huiverig om zulke invloeden te gebruiken, maar naarmate het zelfvertrouwen van de band groeide, zijn we steeds meer non-death metalinvloeden gaan verwerken in onze songs.”

Opvallend is het sterk antireligieuze karakter Van Aeons teksten.

“We moeten er gewoon niets van hebben. Religie heeft de mensheid niets dan ellende gebracht. Ook Tommy (Dahlström, red.), onze zanger, heeft de nodige negatieve ervaringen gehad met Jehova’s getuigen. Een paar jaar terug stonden die types om de haverklap bij hem op de stoep. De eerste keer heeft hij die mensen binnen gelaten en is hij met ze in discussie gegaan. Maar het duurde niet lang voordat hij ze zijn huis uit heeft gegooid. Die Jehova’s getuigen bleken echter nogal hardleers en bleven hem bezoeken. Ik denk dat ze hem wilden bekeren, maar dat is niet echt gelukt, haha.”


Dus Tommy’s negatieve ervaringen met Jehova’s getuigen zijn de reden voor Aeons sterk antireligieuze teksten?

“Dat is slechts een van de redenen. Onze teksten komen meer voort uit een algemene afkeer van religie. De manier waarop religie vrouwen onderdrukt. Om nog maar te zwijgen van die pedofiele priesters.”

Voor het mixen en masteren wist de band Dan Swanö te strikken.

“Aanvankelijk waren we van plan om met Fredrik Nordström te werken in de Fredman Studio. Maar Metal Blade wilde dat we eerder de studio ingingen, zodat de plaat nog konen worden uitgebracht voordat de Metal Blade 25th Anniversary Tour van start zou gaan. We hebben toen het album zelf opgenomen in een studio hier in de buurt en zijn daarna voor het mixen en masteren op zoek gegaan naar een producer. Petter, een bevriende gitarist van The Project Hate, kwam toen met het idee om Dan Swanö te vragen. Waarop we Dan hebben benaderd en die zag het wel zitten.”

“Hij was erg te spreken over onze nieuwe songs en is er toen helemaal voor gegaan. We hebben niet lijfelijk met hem samengewerkt. Hij werkte gewoon in zijn eigen studio (Unisound, red.) aan de mix. Zodra hij een track gemixt had, zette hij dat online, zodat wij het konden downloaden en op- en aanmerkingen konden geven. Dit was een erg prettige manier van werken, alhoewel we het natuurlijk wel jammer vinden dat we hem niet hebben ontmoet. Maar hij heeft ons verzekerd dat zodra we een keer bij hem in de buurt optreden hij ons komt opzoeken.”


Je vertelde dat Metal Blade de plaat uit wilde hebben voordat hun 25th Anniversary Tour van start zou gaan. Toch hebben jullie uiteindelijk niet deel kunnen nemen aan die tour, omdat jullie drummer Nils Fjellstrom al plannen had om met zijn andere band Dark Funeral te gaan touren.

“Metal Blade heeft ontzettend zijn best gedaan om het album op 4 september in de VS uit te brengen, twee dagen voor de tour van start zou gaan. Bovendien boden ze ons veel toursupport. Wij waren ons dus al helemaal aan het voorbereiden op die tour. Totdat Nils, kort voordat we van Dan zijn uiteindelijke mix ontvingen, de band bij elkaar riep omdat hij ons wilde spreken. Toen heeft hij ons verteld dat hij Dark Funeral toegezegd had met hen te gaan touren. Dat terwijl wij we eind vorig jaar al hadden afgesproken mee te gaan met die Metal Blade-tour.”

“Je zult begrijpen dat we dus behoorlijk over de rooie waren. Dit was namelijk een groot opgezette tour en zou voor ons een uitgelezen kans zijn geweest om ‘Rise To Dominate’ optimaal te kunnen promoten. Op dat moment heb ik samen met de andere bandleden besloten dat het voor Nils tijd was te vertrekken. Zodra Nils dat hoorde, heeft hij ons verzekerd dat hij voortaan beter zou plannen en dat zoiets als dit nooit meer zou voorkomen. Overtuigd van zijn goede bedoelingen hebben we hem toen een tweede kans gegeven. Het duurde echter niet lang voordat de volgende problemen met Nils zich aandienden.”


“Toen er namelijk aanbiedingen voor tours en festivaloptredens in 2008 binnenkwamen, nam ik contact op met alle bandleden om ze te informeren en te checken of op de hoogte te brengen. Nils was echter steeds onbereikbaar. Hij nam z’n telefoon niet op, antwoordde niet op smsjes en mails. Na een paar weken was voor ons de maat vol en hebben we hem definitief uit de band gezet. Precies twee weken geleden hebben we hem een e-mail gestuurd om hem hiervan op de hoogte te brengen. Tot op heden hebben we daar nog geen antwoord op gekregen. Hoe dan ook, hierdoor zijn we nu dus op zoek naar een nieuwe drummer. Op dit moment heb ik nog geen idee waar we die vandaan gaan halen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt. Niemand is onvervangbaar.”

Gerco Zwiers

Website Aeon

Recensie 'Rise To Dominate'