Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Spoiler NYC
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 7 augustus 2007, 05:50
Enige tijd geleden wist Alan Robert, bassist van Life Of Agony, vriend en vijand te verbazen met zijn nieuwe band Spoiler NYC. Schatplichtig aan bands als Rancid, The Misfits en Social Distortion sloeg hij iedereen om de oren met het heftig (punk)rockende debuut ‘Grease Fire In Hell’s Kitchen’. Punkrock van de man die een plaat als ‘River Runs Red’ op zijn naam heeft staan dus. Eenmaal die verbazing voorbij, ontrafelt zich echter een ontzettend aanstekelijke en bevlogen punkplaat. Krachtig as fuck en met songs die beklijven.Al snel na oprichting is een label gevonden en is de release van een debuut een feit. Dat het zo vlot gaat met de carričre van Spoiler NYC dankt het drietal, dat gecompleteerd wordt door gitarist Chris Silletti en drummer Tommy Clayton, voor een groot deel aan Alans Life Of Agony-lidmaatschap, beaamt ook de man himself.

“Voor de eerste labels die interesse toonden, was dat inderdaad de reden. Maar het was al snel voor iedereen duidelijk dat dit echt iets totaal nieuws is en niets van doen heeft met de muziek van Life Of Agony. Een belangrijke reden om uiteindelijk bij I Scream te tekenen is dat Onno Cro-Mag er werkzaam is (als hoofd van A & R, red.). Onno en ik zijn al bevriend sinds Life Of Agony voor het eerst in Europa optrad, in 1993. En natuurlijk ken ik labelbaas Laurens Kusters ook al jaren en is hij tevens iemand die ik tot mijn vriendenkring reken.”

De rigoureuze stijlswitch die Alan Robert met Spoiler NYC laat horen, was voor de buitenwacht een grote verrassing, voor de grote kleine man uit Brooklyn is het de normaalste zaak van de wereld.

“Punkrock is de muziek waar ik mee opgegroeid ben. Dat begon met The Misfits, later kwamen daar bands als The Sex Pistols en Social Distortion bij. En hoewel ik me op latere leeftijd meer en meer ben gaan verdiepen in metal, is punk altijd mijn eerste liefde gebleven. Chris Siletti is al zo’n tien jaar mijn bastech bij Life Of Agony, maar daarnaast tevens een begenadigd gitarist. In de toerbus zaten we met z’n tweeën vaak naar Social Distortion te luisteren.”


“En op een gegeven moment hadden we zoiets van: waarom beginnen we zelf niet een punkband? Dat idee kwam in een sneltreinvaart toen vorig jaar een goede vriend van me overleed aan leukemie. Na zijn overlijden heb ik daar een nummer over geschreven. Toen dat nummer zich als vanzelf ontpopte tot een echte punksong, was de basis voor Spoiler NYC gelegd.”

Binnen Spoiler NYC transformeert Alan Robert van introverte bassist tot luidruchtige frontman van het kaliber haantje de voorste. Je lijkt wel een compleet ander persoon.

Lachend: “Ja, ik sta al jaren te boek als iemand met een gespleten persoonlijkheid. Maar serieus, die beide tegenstellingen zitten weldegelijk in mijn karakter. Ik kan heel introvert zijn, maar als ik iets op mijn lever heb, kan ik ook heel ‘outspoken’ zijn. De taak van frontman bevalt me in ieder geval uitstekend. In het begin was het zeker even wennen. Maar nadat we een aantal shows hadden gedaan, begon het al snel vertrouwd te voelen. Live kun je als frontman meer contact maken met het publiek en ben jij ’t die de kar trekt.”

Op muzikaal vlak mogen de overeenkomsten nihil zijn, getuige songtitels als ‘Ruined’, ‘Hung My Head’ en ‘Die Alone’ komen in de teksten weldegelijk dezelfde thema’s als in LOA naar voren.

“Het is allemaal real. Het zijn echte emoties en echte gebeurtenissen. Veel van LOA’s teksten zijn van mij afkomstig. Vooral ‘River Runs Red’, waarvoor ik alle teksten schreef. En ja, het komt allemaal uit hetzelfde hoofd, dus er zullen zeker bepaalde overeenkomsten zijn. Ik vind de teksten die ik voor Spoiler schrijf alleen wat meer ‘street’. Maar ze gaan nog steeds hoofdzakelijk over opgroeien en je plek vinden in deze wereld.”


De tekst van ‘All People Are Corrupt’ heeft daarentegen een andere strekking en handelt rond LOA’s avontuur met major label Epic. Een avontuur dat voor de band, zoals velen wel bekend, uitliep op een fiasco. Een rechterlijke uitspraak verbood het anti-kopieersysteem dat Epic destijds aan al zijn releases toevoegde, waarop alle cd’s uit de schappen verdwenen. De cd’s van de Shakira’s en Anastacia’s waren al snel weer terug, maar het album van LOA bleef ‘out of stock’.

“Dat was een enorme tegenvaller. Epic heeft die plaat door al dat gedoe in feite gewoon gedelete. En dat na het harde werk dat we in die plaat hebben gestopt.”

Bovendien was het jullie comebackalbum.

“Precies. How fucked up is that?”

Maar terug naar Spoiler NYC. Middels een kort zomeroffensief heeft Europa al even kennis kunnen maken met de band. Zo stond het drietal op Graspop en deed tevens een verrassingsoptreden op Fields Of Rock. Op die laatste ‘appearance’, waar Spoiler NYC een klein kwartier van LOA’s speeltijd invulde, kijkt Alan niet met bijster warme gevoelens terug.

“Dat optreden op Fields Of Rock herinner ik me als vrij pijnlijk. Op Graspop stond Spoiler gewoon op het programma, maar op Fields Of Rock niet. Al het publiek stond dus te wachten op Life Of Agony en reageerde erg terughoudend en vooral verbaasd toen wij opeens met z'n drieën het podium opstapten. Na een paar nummers gingen er volgens mij wel wat koppies op en neer, maar aanvankelijk was de reactie nogal ongemakkelijk. Maar precies rond de release van onze plaat waren de omstandigheden en de timing gewoon perfect.”


Welke van de twee bands heeft op dit moment jouw prioriteit?

“Dat is een gelijke balans. Het kan ook prima naast elkaar bestaan. Zo werken we met LOA momenteel aan nieuw materiaal, terwijl ik tussendoor met Spoiler shows doe hier in de VS en verder werk aan de promotie van ons debuut. Voor mijn inkomen maakt het niet uit. Ik verdien mijn brood als graphic designer en heb m’n eigen bedrijf, Vision Den. Daarmee ontwerp ik websites en artwork voor diverse mainstreambands, zoals Puddle Of Mud en Three Doors Down.”

Wat heeft het komende LOA-album voor ons in petto?

“Het komende album wordt, denk ik, veruit de aggresiefste en meest heftige plaat van de band. Veel up-tempo, agressieve songs. Nee, niet zozeer terug naar de ‘Rivers Runs Red’-dagen. Die plaat was weliswaar heavy, maar ademde naar mijn mening verder toch vooral een doom-achtige sfeer.”

Hoe kijk je trouwens, ondanks alle zakelijke rompslomp, terug op ‘Broken Valley’?

“Ik ben er nog steeds hartstikke trots op. Ook kijk ik met veel plezier terug op de totstandkoming ervan. Nadat we elkaar jaren amper hadden gezien, huurden we een huis en sloten ons daarin op. Die dagen deden we alles samen; we jamden samen, deden samen boodschappen. En allemaal in een ontzettend gemoedelijke sfeer. Eigenlijk hebben ons dus uitstekend vermaakt. Tót het moment dat we het in handen gaven van Epic.”

Gerco Zwiers

Website Spoiler NYC

Recensie 'Grease Fire From Hell’s Kitchen'