Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Pig Destroyer
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 augustus 2007, 14:15
Met hun furieuze, over-the-top bastaard van death, thrash en grind gaan de mannen van Pig Destroyer op ‘Phantom Limb’ weer te keer als een stel mammoeten in een porceleinkast. Al zijn de Pig Destroyers ook deze keer niet vergeten hun agressieve en chaotische tracks technisch goed te onderbouwen en te doorspekken met moddervette grooves, waardoor hun tirades andermaal boven de middelmaat uitstijgen. Of zoals J.R. Hayes, zanger van de band, het zelf zegt: “We spelen metal, maar het moet wel rocken.”“Vergeleken met ‘Terrifyer’, onze vorige plaat, is ‘Phantom Limb’ een stuk dynamischer. Er gebeurt meer in de songs. Ook zijn de nieuwe nummers wat langer uitgevallen, terwijl we het voorheen altijd graag kort hielden. We zijn ditmaal gewoon wat nauwkeuriger te werk gegaan. We zijn gegroeid als songschrijvers en naar mijn mening is dat ook wel te horen. Al met al denk ik dat deze plaat een logische volgende stap voor ons is.”

“We schrijven nummers puur op gevoel. Of we een bepaald idee wel of niet gebruiken, hangt enkel af van de vraag: voelt het goed of niet? Zo ja, dan gebruiken we het. En zo niet, dan gaat het de prullenbak in. Dat gebeurt ook als maar één van ons een bepaald idee niet ziet zitten. Als je als band al niet enthousiast bent over je eigen muziek, hoe wil je er dan in godsnaam een publiek enthousiast voor krijgen?”

In de biografie van de band valt te lezen dat jullie niet minder dan drie jaar aan ‘Phantom Limb’ hebben gewerkt. Hoe kan het dan dat het album toch zo spontaan klinkt?

“De opnames hebben bij elkaar niet langer dan drie dagen geduurd, dus dat verklaart het spontane karakter van de plaat. Maar het schrijven van riffs, teksten en het bedenken van nieuwe ideeën is een proces dat eigenlijk nooit stopt. Zelf ben ik sowieso altijd bezig met schrijven van teksten. Er gaat veel tijd zitten in het schrijven van een album, maar dat is juist goed. Het schrijfproces vinden wij namelijk met afstand het leukste aspect aan het spelen in een band. We treden ook graag op, hoor. Maar de oefenruimte induiken en nieuwe ideeën uitwerken, dat is voor ons de echte kick.”


Na de sampler Blake Harrison al eens meegenomen te hebben op tour is de noiseleverancier vorig jaar vast onderdeel van de band geworden. Op de nieuwe plaat is hij echter amper te horen. Hoe zit dat?

“Op het moment dat Blake erbij kwam, was het schrijfproces al zo goed als afgerond, vrijwel alle nummers waren al helemaal af. In de studio heeft hij nog wel het nodige bijgedragen, maar omdat daar eigenlijk amper ruimte meer voor was, waren zijn mogelijkheden beperkt. Als hij er vanaf het begin van het schrijfproces bij was geweest, was het een compleet ander verhaal geweest en had hij een veel groter stempel op de plaat kunnen drukken. We kunnen daarom niet wachten om samen met Blake nieuw materiaal te schrijven. Hij zit vol goede ideeën”

“Hij heeft al een aantal dingen geschreven waar ik erg over te spreken ben. Desalniettemin is het integreren van een nieuw bandlid een proces dat tijd kost. We hebben immers al zo’n acht jaar in dezelfde bezetting gespeeld . Maar ik ben enorm benieuwd wat voor mogelijkheden dit ‘instrument’, dat voor ons volkomen nieuw is, allemaal te bieden heeft. Live heeft Blake zijn diensten al bewezen en weet hij qua sfeer echt een extra dimensie aan de muziek toe te voegen.”

Op een volgend album staat ons dus nog heel wat te wachten?

“Ik hoop het wel. I’m ready to be amazed.”

En dan nog iets: waarom hebben jullie eigenlijk geen bassist?

“Waarom wel? Onze favoriete grindcorebands, Assück, Discordance Axis en Anal Cunt, hadden ook geen bassist. Voor ons is het in feite altijd iets vanzelfsprekends geweest. En we hebben nooit het idee gehad dat er iets ontbrak in onze muziek. Anderen daarentegen schijnen maar niet aan het idee te kunnen wennen en vinden het maar vreemd. Naar mijn mening is het feit dat we geen violist in de band hebben is het echter n vreemder dan dat we geen violist in de band hebben. We hebben trouwens wel eens bassisten op auditie gehad. Gewoon om uit te vinden of het misschien toch niet een toevoegende waarde kan hebben. Maar we vonden het eerder afbreuk doen aan de muziek dan dat het iets toevoegde. We zouden eerder een tweede gitarist aantrekken dan een bassist.”

Songtitels als ‘Thought Crime Spree’ en ‘Jupiter’s Eye’ verraden al dat de band geen standaard grindcoreteksten hanteert. Inspiratie voor een songtekst kan volgens J.R. werkelijk overal vandaan komen.

“Iets dat ik op TV heb gezien, bijvoorbeeld. Of een conflict dat ik met iemand heb gehad. Maar ongeacht het onderwerp, voor mij moet een tekst altijd een zekere emotionele lading hebben. Ik schrijf daarom enkel teksten op momenten dat ik niet lekker in m’n vel zit. Het is niet zo dat ik ’s ochtends wakker word en begin met schrijven. Ik moet er echt voor in de juiste stemming zijn. Het is dus een proces dat zich moeilijk laat sturen.


“Het komt soms voor dat ik weken geen woord op papier zet. Maar dan is er altijd wel weer iets dat me triggert en ik weer aan het schrijven sla. Een aantal onderwerpen die op ‘Phantom Limb’ aan bod komen? Het nummer ‘Heathen Temple’ is bijvoorbeeld mijn reactie op alle oorlogen en conflicten wereldwijd, die het gevolg zijn van godsdienstwaanzin en hoe ik daar mijn buik vol van heb. Van een geheel andere orde is het nummer ‘Machete Twins’. Deze tekst is voortgekomen uit een kort fictief verhaal waar ik lange tijd aan gewerkt heb en gaat over twee seriemoordende tweelingzussen die mannen verleiden, om ze vervolgens met machetes (hakmessen, red.) af te slachten en te beroven van hun geld. Om de een of andere reden vond ik het idee van twee tweelingzussen die mannen aan stukken hakken met machetes wel sexy.”

Dus dat zijn de dingen waar jij zoal over loopt te fantaseren.

“Haha, ik weet het. Dit klinkt waarschijnlijk nogal verknipt. Maar je moet van me aannemen dat mijn teksten voor mijzelf vaak een even groot mysterie zijn als voor anderen.”

Gerco Zwiers

Website Pig Destroyer

Recensie 'Phantom Limb'