Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: The Spyderz
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 29 juni 2007, 18:53
Na het voorlopige einde van Biohazard waren drummer Danny Schuler en gitarist/zanger Billy Graziadei alweer vrij snel bezig met nieuwe muzikale projecten (respectievelijk Bloodclot! en Suicide City). Zanger/bassist Evan Seinfeld daarentegen besloot zijn geluk te beproeven als acteur en was ondermeer te zien als de ‘inmate’ Jaz Hoyt in de succesvolle TV-serie ‘Oz’. Maar beruchter is Seinfelds nieuwe carrière als pornoacteur. En met zijn nieuwe band The Spyderz laat hij ook weer muzikaal van zich spreken.In zijn nieuwe band laat de bont getatoeëerde muzikant zich van een compleet andere kant zien, of beter gezegd: horen. “Het is rock, het is punk en dat alles met een rebelse fuck the world-attitude.” Een dag nadat The Spyderz het tweedaagse Fields Of Rock openden, hun tweede officiële optreden, blikt de vlot gebekte frontman terug op dit debuut op Nederlandse bodem.

“Het optreden ging te gek en de reacties die we tot nu toe hebben gehad zijn vrijwel uitsluitend positief te noemen. Het tijdstip waarop we moesten spelen (12:30 uur, red.) was weliswaar niet zo voordelig, maar ik denk dat het goed is om in sommige gevallen nederig te kunnen zijn. Eerlijk gezegd was ik voordat we op moesten behoorlijk nerveus. Ik had natuurlijk geen idee hoe die-hard Biohazardfans op de muziek zouden reageren.”

Want met Biohazard heeft de muziek van The Spyderz niets van doen.

“Inderdaad. De enige link met Biohazard is het feit dat ik in beide bands speel, meer niet. Maar volgens mij is het alleen maar goed wanneer muzikanten die bekend zijn om een bepaalde stijl hun horizon eens verbreden. Neem bijvoorbeeld Mike Muir (frontman van Suicidal Tendencies) die met zijn side-project Infectious Grooves opeens een totaal andere kant van zichzelf toonde. Bovendien heeft hij met die band uiteindelijk aanzienlijk meer platen verkocht dan met Suicidal Tendencies. Niet dat ik The Spyderz als ‘business’ beschouw, hoor. Met deze band speel ik enkel de muziek die ik nu wil maken.”


Op jullie Myspace-pagina beschrijven jullie de muziek als een mix van The Grateful Dead, Rolling Stones en de Misfits.

“In mijn kinderjaren was er nog geen hardcore en punkrock. Ik ben opgegroeid met bands als de Stones, The Beatles, Led Zeppelin, The Who, Lynyrd Skynyrd, gitaarrock dus. Toen ik wat ouder werd, kwam ik in aanraking met heavy metalbands als Black Sabbath, Judas Priest en Iron Maiden. En toen enige jaren later hardcore opkwam, heb ik me daar op gestort. Muzikaal ben ik me dus altijd blijven ontwikkelen. But sometimes you gotta start over, you know.”

“Met Biohazard hebben we volgens mij het hoogste bereikt wat er met dit soort muziek te bereiken is. We hadden ons plafond bereikt, waardoor er eigenlijk niets meer te wensen over was en we op geen enkele wijze nog verder konden groeien. Ik bedoel, ‘Means To An End’ (Biohazards vorig jaar verschenen zwanenzang, red.) was een goeie plaat, maar niet zo goed als ‘Urban Discipline’.”

Beet dat nooit? Dat jullie zowel het artistieke als commerciële succes van ‘Urban Discipline’ (1992) en ‘State Of The World Address’ (1994) met latere albums nooit hebben weten te evenaren?

“Nee, ik ben juist blij dát we zulke succesvolle platen hebben gemaakt. Sowieso ken ik geen enkele band waarvan men zegt dat hun albums met de jaren steeds beter worden. Fans, om het even van welke band, zweren nou eenmaal vaak bij het oudere werk. Daar doe je niks aan.”

Terug naar The Spyderz. Hoe is de band ontstaan?

“Na het verschijnen van ‘Means To An End’ ben ik altijd bezig gebleven met muziek en liep ik rond met het idee een nieuwe band op te richten. Maar aanvankelijk bleef het bij een idee. Vooral omdat ik eerst op zoek moest naar geschikte muzikanten. Tot ik op het Exotic Erotic Ball (een bekende erotiekbeurs, red.) in New York gitarist Dirrty tegen het lijf liep. Hij kwam opeens recht op me aflopen, keek me met zijn beste pokerface aan en zei: ‘Ik heb gehoord dat je een nieuwe band wil beginnen. I’m the guy’, en gaf me zijn visitekaartje.”


“Dirrty snapte vanaf het begin precies wat voor muziek ik voor ogen had. Eigenlijk begreep hij dat zelfs beter dan ikzelf. Ik wist dat ik rock ’n roll wilde spelen, maar had nog geen concrete ideeën hoe ik dat wilde gaan vormgeven. Vervolgens was het een kwestie van tijd alvorens de band (met de toetreding van bassist John Monty, gitarist Charli D. en drummer Lee Nelson, red.) compleet was.”

Samen met producer Perry Margouleff heeft de band in de Pie Studio te Glen Gove, New York een eerste wapenfeit, namelijk een vijf tracks tellende demo, opgenomen.

Dirrty: “Deze demo is nog maar een week oud. We hebben de opnames pas recent afgerond. Die opnames gingen trouwens geweldig. We zijn natuurlijk allemaal pro’s, dus weten allemaal wat ons in de studio te doen staat. Met deze demo willen we onszelf enigszins bekendmaken, waarna we eind dit jaar teruggaan naar de Pie Studio om een volwaardig debuut op te nemen. Dat debuut hopen we dan ergens begin volgend jaar uit te kunnen brengen. Maar we doen het stap voor stap en gaan niets overhaasten.”

Zo is er ook nog geen label gevonden, maar dat heeft voor de band ook niet veel prioriteit.

Evan: “Ik weet het nog niet, misschien gaan we onze muziek wel gratis weggeven. Ik realiseer me dat we op een gegeven moment een label nodig zullen hebben om onze muziek ‘out there’ te krijgen. Al was het alleen maar voor de distributie. Maar op dit moment ben ik daar totaal niet mee bezig.”


Tenslotte, vanwaar de bandnaam The Spyderz?

“Ik heb altijd een fascinatie gehad voor spinnen. De meeste mensen vinden ze maar eng en griezelig, terwijl het juist hele nuttige beestjes zijn. Ze houden de boel in balans. Sterker nog, als er geen spinnen zouden zijn, zou het hier voor ons een onleefbare situatie worden. Bovendien leek het me tof om een bandnaam te kiezen die klinkt als de naam van een New Yorkse streetgang uit de jaren zeventig. Zoals in de film ‘The Warriors’ (cultfilm uit 1979 rond een aantal New Yorkse jeugdbendes, red.). ‘And The Turnbull AC’s are sittin’ right next to The Spyderz’. De naam past gewoon perfect bij deze band. Het is rock, het is punk en dat alles met een rebelse fuck the world-attitude.”

Gerco Zwiers

Myspace.com/thespyderz