Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Rebel Meets Rebel
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 22 mei 2007, 02:09
De achtste december van 2004 staat bij menig metalliefhebber in het geheugen gegrift. De dag waarop Dimebag Darrell in Dallas, Texas wordt doodgeschoten door een doorgedraaide fan. Velen verbijsterd achterlatend. Niet in de laatste plaats zijn medebandlid en broer Vinnie Paul, de drummer met wie Dimebag al van kinds af aan samen muziek maakte. Met de band Hellyeah is Vinnie Paul echter back in business. En met zijn Big Vin Records doet hij zijn best de herinnering aan zijn broer levend te houden.Ondermeer met de DVD-reeks ‘Dimevision’, waar begin april het eerste deel van is verschenen. Aanleiding voor een gesprek met de Texaanse trommelaar vormt echter Rebel Meets Rebel, een project waarin drie voormalig Pantera-leden (waaronder de gebroeders Abbott) de krachten hebben gebundeld met de 68-jarige countryveteraan David Allen Coe. Met als resultaat een verrassende én bijzonder onderhoudende plaat die te omschrijven is als het beste van twee werelden. Aan het woord is Vinnie Paul, die allereerst vertelt hoe de opmerkelijke samenwerking tot stand is gekomen.

“Dime en ik kenden de muziek van David Allen Coe al jaren. We zijn er in wezen mee opgegroeid. Onze ouders luisterden namelijk veel naar zijn platen toen wij nog klein waren en dat is bij ons eigenlijk altijd blijven hangen. Zo gebruikten we in ’98 tijdens de 101 Proof-tour bijvoorbeeld Allen Coe’s nummer ‘Jack Daniels If You Please’ als introtape. Een paar maanden na het einde van die tour is Dime, na afloop van een optreden van David in Billy Bob’s, een tent in Ft. Worth, Texas, met hem in contact gekomen. Het klikte meteen fantastisch tussen die twee.”

“Die avond is voor het eerst het idee geopperd om op muzikaal vlak eens iets samen te gaan doen. David was alleen nog niet bekend met onze muziek, waarop Dime hem een van onze DVD’s heeft gegeven. David belde ons de volgende dag al dolenthousiast op om te vertellen dat hij enorm onder de indruk was van de DVD. Hij vergeleek het met het gevoel dat hij kreeg toen hij de muziek van The Beatles had ontdekt. “Jullie zijn de outlaws van de heavy metal en ik ben al m’n hele leven de outlaw van de country. Let’s get together and make some outlaw music.”


De daad wordt bij het woord gevoegd en niet veel later zitten de Pantera-mannen samen met de countryveteraan in de oefenruimte.

“Alle songs zijn ontstaan in de oefenruimte en we hebben de plaat echt als team geschreven. De reden dat de plaat zo spontaan en oprecht klinkt is dat zowel David als wij gewoon ons eigen ding deden en uitgingen van onze eigen kracht. Hij probeerde niet angstvallig ‘metal’ te zijn en wij probeerden niet opeens ‘country’ te klinken. We hebben niks geforceerd en dat hoor je naar mijn idee dan ook duidelijk terug in de plaat. Werken met David is een ervaring die ik niet had willen missen en ik kijk er met veel plezier op terug.”

Hoe is er op het album gereageerd?

“Erg goed, moet ik zeggen. Ik had aanvankelijk geen idee hoe Rebel Meets Rebel zou worden ontvangen en was voorafgaand aan de release in de VS zou (mei vorig jaar, red.) even bang dat de plaat tussen wal en schip zou belanden. Dus dat metalfans de muziek te ‘country’ zouden vinden en dat countryfans te ‘metal’ zouden vinden. Maar die angst was volledig ontrecht, bleek al snel. Het lijkt er namelijk op dat beide kampen de plaat echt hebben begrepen en tot nu toe zijn de reacties onverdeeld positief. Op dit moment zijn er alleen al in de VS meer dan 100.000 stuks van verkocht, een aantal dat mijn verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. En van wat ik gehoord heb, doet de plaat het in Europa, waar ‘ie nu ook uit is, ook erg goed.”


Was Rebel Meets Rebel van meet af aan een eenmalig project?

“Nee, zeker niet. Als 8 december (2004, de dag dat Dimebag Darrell in Dallas, Texas werd doodgeschoten, red.) niet was voorgevallen, waren we er zeker mee doorgegaan en we waren bijvoorbeeld vastbesloten uitgebreid te gaan touren. Om de doodeenvoudige reden dat we enorm veel plezier beleefden aan dit project. De reden waarom het trouwens zo lang heeft geduurd voordat we dit album hebben uitgebracht - eind 2002, begin 2003 waren de opnames afgerond - is dat we toen al onze energie in Damageplan wilden stoppen en we de fans niet in verwarring wilden brengen. We hebben toen besloten om de plaat op de ‘backburner’ te zetten en te wachten tot Damageplans tweede album zou zijn verschenen. Maar ja, toen kwam dus die achtste december. Ik ben hoe dan ook blij met de plaat die we met Rebel Meets Rebel hebben gemaakt. De plaat had Dime’s ‘stamp of approval’ en zijn gitaarwerk op dit album is werkelijk fantastisch.”

Bovendien is ‘Rebel Meets Rebel’ het laatste album waar Dimebag aan mee heeft gewerkt, of niet?

“Dat klopt. Dit album, en de Damageplan-demo’s die we hebben opgenomen, ter voorbereiding op een tweede album, dat er helaas nooit is gekomen.”


Toch heeft de superdrummer, na het noodlottige einde van Damageplan, een nieuwe band gevonden. Of beter gezegd: die nieuwe band, Hellyeah om precies te zijn, heeft hem gevonden.

“De plaat is vorige week hier in de VS uitgebracht en sindsdien zijn er al meer dan 50.000 exemplaren van verkocht. In de albumcharts is de plaat binnengekomen op nummer negen en daarmee zijn we dit jaar de eerste metalband die tot de toptien weet door te dringen. Ook staan er een heleboel optredens gepland. Zo staan we 9 juni op het Download Festival in Engeland en gaan we komende zomer hier in de VS mee met Korns Family Values Tour. Waarna we in september weer naar Europa willen komen voor optredens.”

Hoe voelt het om weer in een band te spelen?

“In één woord geweldig. Ik heb natuurlijk m’n hele leven niets anders gedaan dan in bands spelen en miste dat, sinds het noodlottige einde van Damageplan, dan ook enorm. Ik ben dus erg blij dat ik weer bezig ben met wat ik het liefste doe.”

En de naam Hellyeah is een uiting van dat gevoel?

“Absoluut. De bandnaam geeft perfect weer wat we met deze band voor ogen hebben. Het uitgangspunt is having a good time. De whisky rijkelijk laten vloeien, uit je dak gaan en kick-ass muziek maken samen.”


Hoe is Hellyeah eigenlijk ontstaan?

“Tijdens een gezamenlijke tour van Nothingface en Mudvayne is het idee ontstaan om een nieuwe band op te richten. Na die bewuste tour zijn ze er serieus mee aan de slag gegaan en begon de band vaste vormen aan te nemen. Toen ze op een gegeven moment een drummer zochten, hebben ze mij benaderd. In eerste instantie was ik daar niet zo happig op en heb ik de boot steeds afgehouden. Voornamelijk omdat ik op dat moment druk doende was mijn nieuwe label (Big Vin Records, red.) van de grond te krijgen.”

“Bovendien wist ik niet of ik er al klaar voor was om me weer te storten op een band. Zij gaven echter niet op en bleven proberen om me over te halen. En dat is ze uiteindelijk gelukt. Na wat praktische zaken te hebben doorgesproken, zijn de overige leden vervolgens naar Texas gekomen, waar we in amper een week zeven complete songs hebben geschreven.”

De chemie was dus van het eerste moment aanwezig.

“Zeker weten. Afgezien dan van enkele problemen met onze bassist (Jerry Montano, red.). Laten we zeggen dat het ons beter leek om zonder hem door te gaan en uit te kijken naar een vervanger. Binnenkort zullen we bekendmaken wie dat is geworden. (Inmiddels is bekend dat Bob Zilla (ex-Damageplan) is aangesteld als nieuwe bassist, red.). Maar afgezien daarvan zit het met de chemie binnen de band inderdaad wel goed.”


En dan is er nog de recent via Vinnie Pauls eigen Big Vin Records verschenen DVD ‘Dimevision Vol. 1’ That’s The Fun I Have’.

“Voor mij persoonlijk is dit een belangrijk eerbetoon aan mijn broer. De DVD is samengesteld door de mensen die ook verantwoordelijk waren voor de totstandkoming van Pantera’s homevideo’s, in samenspraak met Dime’s vriendin (Rita Haney, red.). De DVD ademt dan ook dezelfde soort sfeer als onze homevideo’s en geeft perfect weer wat voor persoon Dime was, namelijk een levensgenieter en een rasentertainer. Ik vind dan ook dat het een heel inspirerende video is geworden.”

Volume 1 impliceert dat er meerdere delen op stapel staan. Hoeveel delen staan ons nog te wachten?

“Het voornemen is om er in totaal drie uit te brengen. Drie was zijn geluksgetal. Maar ook omdat we het materiaal dat we willen laten zien bij lange na niet op een DVD kwijt konden. Momenteel wordt er gewerkt aan het tweede deel, dat verder zal gaan waar het eerste deel ophield. Wat je kunt verwachten? Dime op z’n best, net als op Vol. 1. Hij vond het fantastisch om mensen te entertainen en hij genoot met volle teugen van het leven. Dime only knew one thing: to have a good time.”

Gerco Zwiers

Website Rebel Meets Rebel

Website Hellyeah

Recensie 'Rebel Meets Rebel'Recensie 'Dimevision Vol. 1. That’s The Fun I Have'