Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Scarve (2)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 7 mei 2007, 09:19
Na ruim tien jaar een vrij zorgeloos bestaan te hebben geleid, is de Franse band Scarve in de aanloop naar het nieuwe ‘The Undercurrent’ in zwaar weer terechtgekomen. Voornaamste aanleiding hiervoor: het plotselinge vertrek van Guillaume Bideau, een van de twee vocalisten, die de band middenin de opnames van de nieuwe plaat verliet om zich bij het Deense Mnemic te voegen. Daar komt nog bij dat Dirk Verbeuren, Scarve-trommelaar van het eerste uur, eerder al bekendmaakte in vaste dienst te treden bij de Zweedse formatie Soilwork.In een onderhoud geeft de altijd vriendelijke Dirk Verbeuren uitvoerig tekst en uitleg. Om te beginnen ‘The Undercurrent’, de nieuwe plaat die neigt richting het technische geluid uit Sarve’s begindagen en waarop de band na het pakkende en vrij mechanische ‘Irradiant’ voor een meer organische benadering kiest.

“Dat technische aspect heeft altijd in onze muziek gezeten en is typerend voor onze manier van spelen. Scarve is voor ons namelijk een uitlaatklep, waar we al onze vreemde riffs en ritmes in kwijt kunnen. Net als onze vorige platen is ook ‘The Undercurrent’ zonder een vooropgezet masterplan tot stand gekomen. Al waren de ideeën waar de verschillende bandleden mee aankwamen van meet af aan vrij technisch en dat hoor je dan ook terug op de nieuwe plaat. We proberen nou eenmaal van elk album iets unieks te maken. Het lag wellicht voor de hand om een ‘Irradiant’ deel twee te maken, maar dat hebben we dus niet gedaan.”

Dat ‘The Undercurrent’ voltooid is, mag een klein wonder heten na het belabberd getimede vertrek van Guillaume Bideau. Opmerkelijk genoeg was het echter Scarve’s eigen drummer die Guillaume attent maakte op de vacature bij Mnemic.

“Je moet weten dat intern al geruime tijd bekend was dat Guillaume zich binnen de band niet volledig op zijn plek voelde. Hij is altijd een betrokken bandlid geweest en heeft veel in de band geïnvesteerd, maar binnen Scarve kon hij simpelweg zijn ei niet kwijt. Hij is namelijk enorm creatief als muzikant. Van de ideeën die hij aandroeg voor ‘The Undercurrent’ hebben we er echter niet een gebruikt. Niet omdat ze onder de maat waren, maar omdat we ze geen van allen vonden passen binnen het geluid van Scarve. Zodoende is zijn aandeel binnen de band altijd vrij beperkt gebleven, iets wat hem behoorlijk frustreerde.”


“Dus toen die kans van Mnemic zich voordeed, waar hij als zanger veel meer vrijheid zou krijgen en actief mee zou gaan schrijven aan nieuwe songs, vond ik dat hij die kans met beide handen moest aangrijpen. Guillaume is een goede vriend van me en ik zou hem zo’n kans niet willen onthouden. Naar mijn idee was het dus niet meer dan logisch dat ik hem heb ingelicht over de optie Mnemic. Eerst dacht ik dat hij het niet zou doen, maar het is hem toch gelukt”

“Guillaume is binnen Mnemic veel beter op zijn plek en dat is wat mij betreft het belangrijkste. De timing was inderdaad niet optimaal. Maar dat was hem niet zozeer aan te rekenen. Mnemic zat toen in de studio en zat dus behoorlijk omhoog. Toen Guillaume de beslissing had gemaakt om bij Mnemic te gaan zingen, moet hij echt onmiddellijk aan de bak. Dat is de reden dat hij bij ons zo abrupt gestopt is. Niettemin was een aantal bandleden behoorlijk geschokt door zijn besluit. Maar ja, wat doe je daaraan?”

Je bent opvallend mild voor hem. Je zou ook kunnen denken: prima dat je iets anders wilt gaan doen, maar nog wel even deze plaat inzingen graag.

“Maar dat heeft Guillaume ons ook aangeboden. Wat hem betreft zou hij nog gewoon te horen zijn geweest op de nieuwe plaat en persoonlijk was ik daar absoluut voor. Maar een meerderheid van de band zag dat niet zitten en leek het beter om dan maar meteen op zoek te gaan naar een andere oplossing. Dus hebben we bedankt voor zijn aanbod. Soms moet je binnen een band nou eenmaal democratische besluiten nemen en dit was er zo een.”


Daniel Bergstrand, Scarve’s huisproducer, bood uitkomst door voormalig Darkane-zanger Lawrence Mackrory als mogelijke kandidaat naar voren te schuiven.

“Lawrence kenden we al een paar jaar. Eveneens via Daniel, die hem aan ons voorstelde toen we in 2000 in Zweden waren om te werken aan ons debuut ‘Translucence’. Toen we op zoek waren naar een nieuwe zanger, opperde Daniel om Lawrence te vragen, die volgens hem altijd al een liefhebber van ons werk was. We hebben hem vervolgens benaderd, waarna hij in de studio een van zijn ideeën heeft losgelaten op een van de nieuwe nummers. Daar waren we meteen erg over te spreken. Zo is de samenwerking tot stand gekomen. Ik ben supertevreden met wat hij voor de plaat gedaan heeft. Hij heeft de atmosfeer van Scarve totaal begrepen en heeft ontzettend veel tijd gestoken in zijn vocalen. Naar mijn mening heeft hij de plaat echt gered.”

Toch is dit geen permanente oplossing, aangezien Lawrence geen mogelijkheid ziet zich definitief aan de band te binden.

“Lawrence heeft meteen laten weten dat hij graag met de band zou touren, als hij daar de mogelijkheid voor had. Maar hij heeft een drukke baan, waar hij niet gemist kan worden en bovendien een gezin te onderhouden. Daarnaast speelt hij nog in een aantal andere bands die hij niet op wilde geven.”

En dan is er nog Soilwork die roet in het eten van de Franse formatie gooit. De succesvolle Zweedse metalband, waar Verbeuren oorspronkelijk als sessiekracht bij betrokken was, bood de trommelaar namelijk een vaste aanstelling aan.

“Ik heb daar ongeveer twee jaar over na moeten denken. Als vast lid van Soilwork zou ik mee kunnen schrijven aan de muziek en meedelen in de inkomsten, maar aan de andere kant wilde ik Scarve niet opgeven. Toch ben ik uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat, als ik van de muziek wilde blijven leven, ik niet echt op de platenverkoop van Scarve kon rekenen. En ik wil ook niet dat Scarve opeens popmuziek gaat maken, om maar meer platen te verkopen. Scarve moet gewoon Scarve blijven.”

Maar is het, na het opstappen van Guillaume en jouw dreigende vertrek, niet de vraag of Scarve überhaupt blijft bestaan?

“Dat denk ik niet. Er zijn eerder al diverse bezettingswisselingen geweest, die de band ook altijd weer te boven is gekomen. Bovendien wordt de kern van Scarve toch vooral gevormd door de beide gitaristen (Sylvain Coudret en Patrick Martin, red.). En wat mijzelf betreft zijn er nog steeds meerdere opties mogelijk. Ik ben momenteel dan wel niet volledig beschikbaar voor optredens, maar ik ben zeker nog steeds bereid om mee te werken aan nieuwe muziek. Ik bedoel, dat kan tegenwoordig zelfs via internet. En ook voor sessieopnames blijf ik beschikbaar.”


“Dat hangt echter grotendeels van de overige bandleden af. Wellicht vinden ze op een gegeven moment een drummer die goed binnen de groep past, waar ze liever mee verdergaan, maar mocht dat niet het geval zijn, kunnen ze op me blijven rekenen. Zo werk ik momenteel nog mee aan het opzetten van een nieuwe website en neem ik een deel van de promotie voor mijn rekening. Ik voel me nog steeds erg betrokken bij de band. Wat de toekomst voor Scarve betreft: de ‘core’ van de groep, waar ik mezelf nog altijd toe reken, is nog steeds gemotiveerd om door te gaan en zolang dat niet verandert, blijft Scarve bestaan. Dat weet ik zeker.”

Gerco Zwiers

Website Scarve

Recensie 'The Undercurrent'Interview Scarve (31 maart 2004)

Recensie 'Irradiant'