Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Pro-Pain
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 29 april 2007, 09:38
In Metal en Hardcoreland is het een voortdurend komen en gaan van bands, maar toont Pro-Pain zich al anderhalf decennium een rots in de branding. Sinds in 1992 het machtige debuut ‘Foul Taste Of Freedom’ verscheen, geldt de band onder aanvoering van zanger/bassist Gary Meskil wereldwijd als een even gelukkig als geslaagd huwelijk tussen onbehouwen oerthrash en gespierde, pompende hardcore. Vijftien jaar later mag het muzikale slagveld er dan volledig anders bij liggen, Pro-Pain is al die jaren geen spat veranderd.Op het begin deze maand gelanceerde ‘Age Of Tyranny – The Tenth Crusade’ staat Pro-Pains hybride van metal en hardcore nog steeds als een aambeeld op een dwergkonijn: rechtovereind. Ter promotie van de nieuwe plaat én om hun vijftienjarige jubileum te onderstrepen, zijn de mannen op dit moment druk bezig met een uitgebreide Europese tour, die begin mei in de Benelux eindigt. Mijn gesprekspartner, de vriendelijke drummer J.C. Dwyer, weet enthousiast te melden dat de tour vooralsnog naar alle tevredenheid verloopt.

“Europa is altijd goed voor ons geweest en dat is nu niet anders. De tour verloopt tot nu toe geweldig. We hebben eigenlijk alleen nog maar te gekke optredens gedaan. Tijdens deze tour spelen we al diverse nummers van de nieuwe plaat en daar wordt tot nu toe zeer positief op gereageerd.”

‘Age Of Tyranny – The Tenth Crusade’ is niet alleen (zoals de titel al doet vermoeden) Pro-Pains tiende studioplaat, het is tevens een conceptalbum. Het centrale thema: de Bush administration en diens catastrofale beleid. J.C. geeft tekst en uitleg.

“Waar het op neer komt is dat de Bush-regering, sinds het moment van aantreding, de Verenigde Staten op sluwe wijze heeft gegijzeld. Amerika, mijn eigen land nota bene, voelt niet eens meer als een democratie, eerder als een schijndemocratie. Met grove leugens heeft de regering ons in een bloederige en voortslepende oorlog gesleurd en zijn de vrijheden van de Amerikaanse burger hoe langer hoe meer beknot. Ze draaien iedereen een rad voor de ogen en de meeste mensen trappen er nog in ook. Al denk ik eigenlijk dat de meeste Amerikanen het wel doorhebben, maar er gewoonweg niet aan willen dat zoiets mogelijk is in hun thuisland. Well, guess what: it can and it is. En het wordt alleen maar erger.”

Ook als de Democraten het presidentiële roer overnemen?

“Eerlijk gezegd vertrouw ik de presidentskandidaten van de Democraten evenmin. They’re all equally full of shit. Zij maken nu weliswaar mooie beloftes, maar dat is ook maar gewoon verkiezingsretoriek, bedoeld om stemmen mee te winnen. Het is echter altijd maar weer de vraag wat van die mooie beloftes terechtkomt wanneer ze daadwerkelijk ‘in office’ zijn. Net als dat je een vrouw leert kennen die aanvankelijk heel lief en aardig lijkt, maar zodra je met haar getrouwd bent, verandert in een regelrechte bitch. Wij zouden natuurlijk graag verandering zien in de VS, maar betwijfelen of een wisseling van de macht enig verschil zal maken.”


Honkvast als de band is, blijven ook op deze tiende Pro-Painer verrassingen uit. Al zou je het nummer ‘Beyond The Pale’, waarin Matthew Bazilia, zanger van de heavy metalband Icarus Witch, op geheel eigen wijze acte de présence geeft, kunnen typeren als een ietwat vreemde eend in de bijt.

Dwyer veert op zodra de titel van het nummer valt. “Dat klinkt wel even anders dan je van ons gewend bent, hè? Hoewel dat nummer in principe klaar was, miste het aanvankelijk nog iets. Op zoek naar iets om het nummer naar een hoger plan mee te tillen, is het idee ontstaan om Matt te vragen om wat zanglijnen te doneren. We zijn al jaren goed bevriend met Matt. Bovendien heb ik in het verleden zelf nog enige tijd gedrumd in zijn band Icarus Witch. De samenwerking tussen hem en Pro-Pain is in werkelijkheid dus minder merkwaardig dan die misschien lijkt.”

Het is een publiek geheim dat zanger/bassist Gary Meskil, die Pro-Pain in de vroege negentigerjaren formeerde, van meet af aan de touwtjes strak in handen heeft binnen de band.

“Om het in voetbaltermen te zeggen: Pro-Pain is een team en Gary is de aanvoerder. Wij kunnen bij hem terecht met vragen, maar hij is inderdaad ook degene die binnen de band de uiteindelijke beslissingen neemt. Wat mij betreft is dat echter niet meer dan logisch, aangezien hij deze band gemaakt heeft tot wat het nu is. Wij hebben in ieder geval het volste vertrouwen in zijn leiderschap.”

Heb je zijn wijze van leidinggeven nooit als negatief ervaren?

“Nee hoor, absoluut niet. Ik vind het zelf juist goed wanneer er één persoon is die het voortouw neemt. Alles democratisch oplossen klinkt weliswaar leuk, maar blijkt in de praktijk toch vaak niet te werken. Begrijp me niet verkeerd, Tom, Eric en ik hebben weldelijk inspraak en naar onze mening wordt zeker wel geluisterd, maar als er knopen doorgehakt moeten worden dan doet Gary dat. Zo is het immers altijd gegaan bij Pro-Pain.”


“Ik wist precies wat ik kon verwachten toen ik vier jaar geleden instapte. In mijn voorlaatste band (Raped Ape, red.) wilden we alle zaken gezamenlijk regelen. Maar daardoor bleek het in de praktijk bijna onmogelijk om tot een besluit te komen. Het is veel praktischer wanneer een iemand de zaken regelt. Bij Pro-Pain werkt het in ieder geval al jaren uitstekend. Ik denk zelfs dat de band het juist daardoor al zo lang volhoudt.”

Jij bent inmiddels al Pro-Pains vierde drummer, tijdelijke sessie- en tourdrummers niet meegerekend. Wat is dat toch met Pro-Pain en drummers?

“Haha. Tja, geen idee eigenlijk. Tussen mij en de rest van de band klikt het tot op heden in ieder geval prima. Voor zover ik weet is Eric (Matthews, red.) gestopt, omdat hij geen trek meer had in touren. En Dave (Chavarri) en Dan (Richardson, red.) stapten op om in andere bands te gaan spelen. Volgens mij is er nooit zozeer een probleem geweest tussen Pro-Pain en drummers, maar had de band slechts de pech telkens drummers te treffen die op enig moment besloten over te stappen naar andere bands. Waarschijnlijk om te kijken of het gras bij de buren inderdaad groener is. Mij bevalt het echter prima binnen deze band en ik blijf dan ook zitten waar ik zit.”

Naar aanleiding van het concept van de nieuwe plaat, tenslotte nog dit: hoewel de oorlog in Irak met de dag uitzichtlozer wordt, zinspeelt de Bush-regering al geruime tijd op een militaire aanval op Iran, wanneer deze ‘as des kwaads’ volhardt in diens nucleaire ambities. De president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, heeft op zijn beurt laten weten klaar te zijn voor een eventuele aanval en iedere mogelijke agressor de handen af te hakken. Hoe groot acht jij de kans dat dit uitmondt in een militair conflict?

“Ik hoop echt van harte dat het niet niet zover zal komen. Het lijkt me dat onze huidige regering de afgelopen jaren wel meer dan genoeg heeft geblunderd met zijn buitenlandse beleid, met de Irak-oorlog als tragisch dieptepunt. Een aanval op Iran is op dit moment echt wel het láátste waar onze regering zich mee bezig zou moeten houden. Het wordt hoog tijd dat de VS ophouden zich te bemoeien met zaken die ze geen moer aangaan. Toch vrees ik dat de kans op een Amerikaanse aanval behoorlijk groot is. George W. Bush is nou eenmaal erg onzeker over zijn kleine pikkie en wil daarom de hele wereld er van overtuigen dat hij ‘the biggest dick in the room’ heeft.”

Gerco Zwiers

Website Pro-Pain

Recensie 'Age Of Tyranny – The Tenth Crusade'